El PP i la burgesia espanyola han intensificat la seva ofensiva contra la intenció de la Generalitat de convocar aquest any un referèndum sobre la independència de Catalunya. Més enllà de les intencions reals de Puigdemont, el que està clar és que Rajoy i el PP -amb el suport per Ciutadans, una bona part de la direcció del PSOE i l'esquadra mediàtica habitualment pretenen presentar el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir el seu relació amb l'Estat espanyol com un repte apocalíptic: "cop d'Estat", "atac a la convivència", "secessionisme separatista" ... Quin cinisme! 'El món a l'inrevés! El govern de les retallades i la corrupció, dels hereus de la dictadura que mantenen els símbols franquistes i reprimeixen les llibertats, presenten el referèndum com una "amenaça a la democràcia".

Rajoy i el PP intenten mantenir cohesionada la seva base social més reaccionària i desviar la indignació que provoquen els escàndols de corrupció i les seves retallades atiant el nacionalisme espanyolista més menyspreable. Però la veritat és que la seva actitud respecte a aquest assumpte concita un rebuig massiu. En una enquesta de Metrocopia publicada per El País el diumenge 27 de maig, el 77% dels ciutadans de l'Estat considera que Rajoy ha gestionat malament aquesta crisi, un percentatge que puja a Catalunya fins al 96%. També a Catalunya un 71% dels enquestats opina que la millor manera de resoldre la situació és que se celebri un referèndum negociat i legal, mentre a la resta de l'Estat és el 38%. Gairebé un 40% a favor d'un referèndum fora de Catalunya!

Per dur endavant les seves polítiques repressives el govern necessita aliats, començant per Ciutadans i seguint per l'ala dretana del PSOE encapçalada per Susana Díaz. Aquesta ofensiva contra els drets democràtic-nacionals és també una primera prova de foc per a Pedro Sánchez. Durant la seva campanya, Sánchez va parlar del caràcter plurinacional de l'Estat espanyol el que li va permetre, entre altres factors, arrasar en les primàries socialistes de Catalunya (82% dels vots). Lamentablement, els primers passos de Sánchez després d'obtenir de nou la Secretària General han estat desencertats en grau màxim: ha transmès a Rajoy el seu suport contra la celebració d'un "referèndum il·legal", atorgant un nou baló d'oxigen al govern precisament quan aquest travessa una situació de feblesa.

Dret d'autodeterminació si, donar suport a la burgesia catalana no

Qualsevol intent d'impedir el dret del poble de Catalunya a decidir què llaços vol mantenir amb la resta de l'Estat (incloent-hi la possibilitat de la independència) ha de ser rebutjat rotundament. Alhora cal denunciar que el PDECAt i la burgesia catalana mai lluitaran conseqüentment per l'alliberament nacional i social de Catalunya. Defensen demagògicament la "independència" amb l'objectiu d'ocultar els seus veritables interessos de classe i desviar l'atenció del fet que participen de les mateixes xarxes de corrupció que el PP i apliquen les seves mateixes polítiques de retallades i austeritat. L'últim exemple l'hem tingut en la intervenció decisiva del PDECat per aprovar el decret de l'estiba que precaritza el sector i omple les butxaques de la patronal. Però abans ho hem vist mil vegades, en el seu entusiasme a l'hora d'aplicar la reforma laboral, la de les pensions, o emprar la maquinària repressiva dels Mossos d'Esquadra contra els moviments socials i les organitzacions de l'esquerra.

Mentre es desafien públicament amb el referèndum, peperos i convergents consensuen secretament atacs a l'ocupació, l'educació i la sanitat pública, i el conjunt de polítiques que necessiten els capitalistes per incrementar a la nostra costa els seus beneficis. Aquesta és la raó que Puigdemont parli de desobeir l'Estat però es negui a organitzar cap mobilització de masses per preparar aquesta suposada desobediència. Saben que a Catalunya hi ha un enorme malestar social, i que una mobilització social massiva pel dret a decidir i contra la repressió del PP, acabaria expressant també el rebuig a la corrupció i les retallades de la burgesia catalana i un desig de canvi profund.

Per la seva banda, els dirigents d'ERC i la CUP fan servir la promesa del referèndum feta per Puigdemont com una excusa per seguir donant suport les seves polítiques de dreta. Amb la seva estratègia de col·laboració de classes els dirigents de la CUP han donat cobertura a la burgesia catalana perquè prengui la iniciativa i pugui fugir d'estudi de les seves responsabilitats. La direcció de la CUP està actuant com la bota esquerra d'una gran coalició que hegemonitza el PDEcat per defensar els seus interessos i els de la seva classe.

Des d'Esquerra Revolucionària defensem la celebració d'un veritable referèndum d'autodeterminació, i per això és fonamental arrabassar a la burgesia catalana la direcció d'aquest procés. L'única manera de garantir l'exercici real del dret d'autodeterminació és lluitar per una Catalunya socialista i això passa, ara mateix, per la mobilització massiva i continuada per enderrocar tant al govern del PP com el Govern de l'PDECat.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01