Theresa May i els odiats tories van sofrir una completa humiliació en les passades eleccions generals. Mai les va convocar buscant enfortir el seu mandat i va tornar arrossegant al número 10 de Downing Street sense majoria i perdent 19 diputats. El seu govern es recolzarà en els unionistes Democràtics, l'organització reaccionària i pro-austeritat d'Irlanda del Nord. May ha descrit el DUP com "els seus amics". Però és un partit que s'oposa a la igualtat de drets de les dones. En realitat, serà un govern esquinçat per la crisi, les divisions i acabarà caient. "Fort i estable" no serà la descripció amb la qual se li recordarà, "baldat" serà una descripció més adequada. El partit de May probablement també es dividirà per la qüestió del Brexit i aquesta divisió pot trencar-los a trossos.

El seu intent de formar un nou govern "estable" fracassarà. Els sindicats, Corbyn i els milions que li van donar suport han de passar a l'ofensiva immediata per fer caure el govern i derrotar la seva agenda d'austeritat. Jeremy i els dirigents sindicals en particular han de convocar accions de masses, incloses manifestacions i vagues contra les retallades, per la defensa dels salaris i els serveis públics com el NHS. El TUC ha de convocar ja una gran manifestació. Sota una pressió de masses, May es podria veure obligada a convocar noves eleccions. És tal la inestabilitat i la falta de base de suport al govern tory i la seva política que és molt possible que se celebrin unes segones eleccions generals el 2017.

Milions donen suport a Corbyn

Milions de treballadors i joves van aprofitar l'oportunitat de revertir una dècada d'austeritat i creixent desigualtat llançant un torpede contra els tories i l'establishment que esperaven cent anys més de majoria tory. Com va comentar fa sis setmanes el Socialist Party Scotland: "Donem suport moltes de les polítiques de Jeremy Corbyn si s'uneixen per formar un manifest clar i inequívoc antiausteritat podria derrotar May". L'existència del manifest clarament d'esquerres i antiausteritat de Jeremy Corbyn va electritzar les eleccions. D'estar un 20% darrere dels tories al principi de la campanya, el laborisme i específicament la candidatura d'Corbyn guanyar uns sorprenents 12,8 milions de vots i un 40% dels vots. El vot popular va ser molt més gran que l'aconseguit per Ed Miliband el 2015, Gordon Brown en 2010 i Tony Blair el 2005 i 2001. I va ser el major augment de vots d'un partit des de la aclaparadora victòria laborista de 1945.

L'enorme suport a les propostes polítiques de Corbyn d'un salari mínim de 10 lliures l'hora, propietat pública dels ferrocarrils, impostos als rics i a les empreses, per tal frenar de l'austeritat, taxes gratuïtes per als estudiants a Anglaterra i altres més van motivar a milions per votar. Els mitjans de comunicació propietat de multimilionaris i la BBC es van mobilitzar per defensar els interessos capitalistes però no van aconseguir aturar l'onada de suport a Corbyn i el seu manifest d'esquerres que contenien moltes propostes recolzades pels marxistes.

El nombre de joves que van acudir a votar, especialment a Anglaterra, no té precedents, desafiant les afirmacions anomenades de saviesa popular sobre que els joves "no tenen interès" o estan "apàtics". El que calia era algú a qui votar. Corbyn també va mobilitzar a centenars de milers en els seus mítings per tota Gran Bretanya, fins i tot Michael Crick de les notícies de Channel 4 va tuitejar: "Probablement el 2017 ha celebrat els mítings més grans que ha fet qualsevol líder des Churchill".

Ningú va quedar més commocionat per l'onada cap al laborisme que l'ala de dretes blairista que ha intentat sabotejar i atacat activament a Corbyn des de la seva elecció a la direcció laborista el 2015. Molts d'ells es van negar fins i tot a fer referència a Corbyn en el seu material electoral. A Escòcia, els blairistes Kezi Dugdae i Ian Murray ni tan sols van assistir al míting de Corbyn a Glasgow.

Escòcia

Els majors perdedors en aquestes eleccions, a part de Theresa May, va ser l'Scottish National Party (SNP). En un contrast sorprenent amb l'aclaparador resultat de 2015 quan el partit de Nicola Sturgeon va guanyar 56 dels 59 escons disponibles, l'SNP va perdre 21 diputats i mig milió de vots. Ha pagat el preu per no complir la seva retòrica antiausteritat i enfrontar-se a una enorme polarització en la qüestió nacional: el seu vot ha caigut del 50% de 2015 al 37% actual. L'anterior líder de l'SNP, Alex Salmond, va perdre el seu escó i també el seu vicepresident Angus Robertson, tots dos guanyats pels tories. En total l'SNP ha perdut 12 escons a favor dels tories, tres als Demòcrates Liberals, i sis al Laborisme.

Un cop més, com va passar després de les conquestes tories a les eleccions municipals el maig d'aquest any, s'ha parlat molt de la recuperació tory a Escòcia. És veritat que la part del vot tory a Escòcia va passar del 15% a gairebé el 29%. Aquests avenços s'han fet en zones com el nord-est, Perthshire, Stirling, els Borders, etc., que fins a 1997 eren tradicionalment tories. Principalment són zones rurals, més riques i conservadores, que els tories i el SNP porten dècades disputant. El Partit Conservador i Unionista d'Escòcia de Ruth Davidson va basar la seva campanya en un eix: "no a un segon referèndum d'independència". Ha aconseguit captar una part significativa de bloc anti-independència presentant-se com el vehicle més efectiu per protestar contra la proposta de l'SNP d'un segon referèndum.

Laborisme

Un cop més el Laborisme escocès i la seva direcció blairista i anti-Corbyn van convertir l'oposició a la independència en el punt central del seu programa i, com a resultat, no van aconseguir la recuperació que era possible. Hi va haver girs significatius en zones de la classe obrera de Glasgow i l'oest d'Escòcia on el missatge d'esquerres i antiausteritat de Corbyn va tenir el seu major impacte. La realitat és que a l'inici de la campanya fa sis setmanes, el laborisme partia amb un 18% en les enquestes a Escòcia i van acabar amb un 27%.

Si el laborisme escocès hagués modificat la seva desastrosa oposició a la independència i hagués fet campanya pel programa antiausteritat de Corbyn, podria haver doblat els seus resultats a Escòcia. Per exemple, el laborisme va estar a 74 vots de derrotar el SNP a Glasgow East, i a 60 vots a Glasgow South West. L'augment modest d'escons d'un parlamentari a set i un 3% comparat amb el seu resultat de 2015 podria haver estat molt més gran.

El Socialist Party Scotland va fer campanya a favor del manifest de Corbyn, tot i que assenyalem la necessitat d'adoptar una posició més sensible cap a la qüestió nacional. Com a mínim defensar el dret del poble escocès a l'autodeterminació i acceptar el dret a un segon referèndum d'independència. Corbyn i l'esquerra laborista podrien, com vam fer nosaltres, defensar la unitat de la classe obrera a tota la Gran Bretanya a través d'una confederació socialista voluntària, al mateix temps que es dóna suport a una Escòcia socialista independent. A més defensàvem que els regidors laboristes deixessin de votar a favor de retallades de llocs de treball i serveis.

Tot i el revés de l'SNP el suport a la independència encara manté uns nivells històrics d'al voltant el 46%. Això confirma que una gran part de les pèrdues de l'SNP es deuen al seu gir a la dreta i la seva aplicació de l'austeritat tory a Escòcia, i no a una caiguda abrupta del suport a la independència. No obstant això, el moviment cap a un segon referèndum d'independència s'ha aturat per l'escala de les pèrdues de l'SNP. En aquesta etapa és poc probable que Nicola Sturgeon estigui interessada a seguir endavant, almenys fins que no hi hagi un canvi decisiu en l'ambient sobre la qüestió nacional a Escòcia.

Fer fora els blairistes

Ara una tasca vital per Jeremy Corbyn és completar la revolució necessària per transformar el laborisme en una esquerra real, un partit socialista i antiausteritat. Els blairistes s'estan llepant les ferides. Molts d'ells, irònicament, han de agrair-li a Corbyn tenir encara els seus escons però el laborisme són dos partits en un. Corbyn i els seus seguidors han d'utilitzar el seu mandat per assegurar la completa democratització del laborisme, inclòs el dret a obligar que es tornin a reseleccionar els parlamentaris. Semblen inevitables les eleccions generals anticipades quan la feble figura de Mai provoqui una oposició de masses a la seva política i les seves indecisions sobre el Brexit. Amb Corbyn el laborisme pot guanyar la majoria absoluta si és capaç de lluitar sense el sabotatge de la dreta laborista. Com a part del moviment antiausteritat Jeremy ha de defensar que els ajuntaments laboristes deixin d'aplicar les retallades.

Lluitar pel socialisme

Aquesta campanya de les eleccions generals ha introduït les idees socialistes a una nova generació. Això és enormement positiu. També ha donat una visió de fins a on estan disposats a arribar els capitalistes per sabotejar qualsevol intent d'introduir polítiques que vagin en interès dels molts i no dels pocs. L'hostilitat a la qual s'enfronta Jeremy Corbyn a l'oposició és només una ombra pàl·lida de com intentaran descarrilar un govern encapçalat per ell.

Per evitar aquesta situació cal plantejar la necessitat d'anar més enllà en les mesures socialistes inclosa la nacionalització de les principals corporacions i bancs que dominen l'economia britànica, per ser capaços d'introduir un pla socialista democràtic. Això permetria a un govern socialista començar a dirigir l'economia d'una manera planificada sota el control i gestió democràtics dels treballadors, això realment sí seria governar "per als molts, no per als pocs".

Les eleccions generals han deixat entreveure el poder de les polítiques socialistes radicals i el potencial per construir un suport de masses per a elles. Els tories han sortit de les eleccions fets una desfeta. Ara ens cal construir un moviment per obligar-los a deixar el poder. El 8 de juny va ser el començament, no pas el final. Va ser el principi d'un moviment per fer fora els tories i crear una societat socialista que proporcioni educació gratuïta, habitatge decent i bons salaris.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01