Pel dret d'autodeterminació. Per una Euskal Herria Socialista!

La lluita de masses és el camí per aconseguir-ho!

El 8 d'abril, gairebé cinc anys després de diversos intents de desarmament infructuosos boicotejats per l'acció policial, ETA s'ha desarmat completa i definitivament. L'esdeveniment, que marca el final de 50 anys d'activitat armada, va tenir l'arrop de milers de persones a Baiona que van exigir al govern del PP l'acostament dels presos d'ETA a les presons d'Euskal Herria, l'alliberament dels quals estan greument malalts i la necessària desmilitarització d’Hego Euskal Herria, el territori europeu amb més presència de forces policials.

L'actitud del Govern del PP, des que ETA va anunciar la seva treva definitiva i permanent fins al desarmament final, ha estat clara: fer tot el possible per obstaculitzar aquest procés, i endurir al màxim la repressió de l'Estat contra l'esquerra abertzale. Per descomptat, la decisió de renunciar a l'activitat armada va ser rebuda pel PP com "una treva trampa", i ara no contents amb el desarmament, la dreta espanyola exigeix  un "desarmament ideològic".

En la postura que ha mantingut el PP respecte a ETA durant aquesta última etapa de la seva existència, mostra de manera gràfica el tractament desigual de la burgesia espanyola a l'hora d'exigir responsabilitats. D'una banda, lluny d'estendre la mà i afavorir la distensió, ha empresonat durant anys a aquells dirigents que van iniciar aquest procés com Arnaldo Otegi o Rafa Díez Usabiaga. La dreta s'ha negat i es nega insistentment a apropar els presos a les presons basques, el que representa un càstig afegit per als seus familiars, i es nega a complir la llei alliberant als presos greument malalts. No ha tingut cap escrúpol a l’hora de perseguir i insultar els mediadors internacionals i, encara que va haver un compromís de la policia francesa de declarar legal el desarmament, fins a última hora no hi havia garanties de noves accions repressives.

El PP no dubta a utilitzar demagògicament a les víctimes d'ETA, però al mateix temps es nega en rodó a reconèixer als centenars de milers de víctimes de la dictadura franquista -assassinats, desapareguts, torturats i empresonats- als quals no ofereix cap tipus de reparació, ni de reconeixement, ni de justícia. Els dirigents de la dreta clamen contra la violència d'ETA, però manté els noms dels botxins feixistes al carrer de les ciutats, i impedeixen que la justícia investigui els seus crims i els jutgi. És difícil no sentir repugnància per un govern i uns polítics que no només no han depurat l'aparell de l'Estat de feixistes, sinó que utilitzen els tribunals per perseguir els que reclamen justícia -empresonant tuiters i rapers per la seva denúncia dels símbols del feixisme espanyol- , elogien generals terroristes, com Carrero Blanco, i ofereixen subvencions de l'Estat per a enaltir la memòria de Franco, el major assassí de la història de l'Estat espanyol.

Les claus polítiques del desarmament: el paper de la lluita de masses enfront de les accions armades d'ETA

El PP repeteix fins a la sacietat el discurs de vencedors i vençuts afirmant que l'acció policial i la repressió han estat claus en el desarmament d'ETA. Però la realitat és totalment diferent. El que va marcar el cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA va ser el mateix enfortiment de la lluita de masses tant a Euskal Herria com internacionalment. Les vagues generals i manifestacions massives que vam protagonitzar els treballadors a Euskal Herria a l'inici de la crisi capitalista, "el contagi" de la revolució bolivariana de Veneçuela i de les grans lluites a l'Amèrica Llatina, la primavera àrab, l'explosió del 15M ... van provar que la mobilització conscient dels treballadors i la joventut és la clau per canviar les coses i combatre als nostres opressors. Aquesta conclusió, cada vegada més arrelada entre els treballadors i joves d'Euskal Herria, entre els militants i la base de l'Esquerra Abertzale, era acompanyada per la constatació que els mètodes d'ETA lluny d'ajudar, debilitaven aquesta lluita.

La burgesia espanyola, igual que la basca, al costat de les forces repressives de l'Estat i els mitjans de comunicació, han fet servir constantment l'excusa que "tot és ETA" per criminalitzar les mobilitzacions massives de la joventut i els treballadors, sobretot a Euskal Herria, però també a l'Estat espanyol. Utilitzant aquesta excusa, la classe dominant ha augmentat la capacitat repressiva de l'aparell de l'Estat, i el PP i la direcció del PSOE han justificat l'aprovació d'una legislació antidemocràtica com la Llei de Partits (que el PNB va saber treure-li tot el profit), per empresonar activistes, torturar, dispersar, il·legalitzar partits, tancar diaris, etc. Per descomptat, aquesta estratègia també ha servit per intentar saturar a la població d'una propaganda espanyolista reaccionària, escampada a tota hora des dels grans mitjans de comunicació.

La decisió de l'esquerra abertzale d'apostar per la lluita política i rebutjar els mètodes estèrils de les accions armades respon a aquest procés. El tremend suport dels treballadors i els joves a EHBildu a les urnes, després d'anys d'il·legalització, és un clar exemple d'això. El mateix Arnaldo Otegi ha reconegut que l'abandonament de la lluita armada s'hauria d'haver produït fa molt de temps: "Per a mi l'autocrítica més estructural i més profunda que fem és precisament aquesta: és a dir, que nosaltres no fóssim capaços de llegir abans que hi havia una societat a la qual suposadament preteníem servir que ens estava demandant que cessés la lluita armada. No vam saber llegir que la lluita armada hauria d'haver desaparegut abans ". (El País 9 d'abril del 2017).

La rebel·lió social que ha continuat en els carrers amb les Marees Ciutadanes, les Marxes de la Dignitat, les grans mobilitzacions de masses pel dret a decidir a Catalunya i per l'acostament dels presos a Euskal Herria, les vagues estudiantils contra la LOMCE i per l'educació pública, assenyalen una nova fase de la lluita de classes. El règim del 78 i el bipartidisme han patit una greu sacsejada de la qual no es recuperen. Dècades d'estabilitat política capitalista han saltat pels aires, i la creació i el meteòric ascens de Podem en tots els territoris, incloent Euskal Herria, és un reflex molt clar d'això. Per això el desarmament definitiu d'ETA, i l'instint polític demostrat per centenars de milers de treballadors i joves que s'enquadren en l'esquerra abertzale, posa sobre la taula una conclusió clara: l'alliberament nacional d'Euskal Herria només podrà ser realitat trencant amb el règim capitalista.

La burgesia davant la qüestió nacional

La repressió dels drets democràtics nacionals d'Euskal Herria, de Catalunya o Galiza, ha estat sant i senya en l'acció política de la burgesia espanyola al llarg de la història. Basant-se en els principis més reaccionaris, agitant l'espantall del "separatisme" i la "unitat sagrada de la pàtria", la classe dominant espanyola i el seu aparell de l'Estat han negat sistemàticament els més elementals drets democràtics d'una part considerable de la població, des l'ús i ensenyament de la llengua materna fins el dret a l'autodeterminació.

Enfront de la burgesia espanyola del PP, la trajectòria de la burgesia basca amb els seus representants en el PNB o la catalana amb Convergència no és molt millor. Els burgesos bascos i catalans sempre han rivalitzat amb els seus homòlegs espanyols per augmentar la seva quota d'explotació respecte als treballadors de les seves respectives nacions. El seu nacionalisme ha estat sempre carregat d'un càlcul cínic i egoista en benefici dels seus interessos com a classe. Utilitzant de forma demagògica l'opressió nacional i els sentiments d'una bona part de la població basca o catalana, mai han tingut cap inconvenient a l'hora de fer bons negocis amb l'oligarquia espanyola i, per descomptat, d'aplicar amb vehemència totes les seves lleis repressives, recorrent a la força del seu aparell policial.

Justament la setmana del desarmament, el PNB s'ha donat suport al PP per poder tirar endavant els seus pressupostos antisocials al servei dels capitalistes a la CAB, perquè al seu torn, el PNB faci el mateix recolzant els pressupostos del govern de Rajoy a Madrid . La dreta és la dreta, i s'uneix a la pràctica si és per garantir els privilegis dels banquers i els empresaris a costa d'atacar les condicions de vida dels treballadors.

Per l'autodeterminació, per una Euskal Herria Socialista

L'Esquerra Abertzale es troba davant d'una disjuntiva històrica. Després de dècades de lluita, d'enormes sacrificis, d'un compromís abnegat per part de la seva militància, l'experiència està demostrant que només hi ha una sortida per resoldre satisfactòriament la qüestió nacional basca: adoptar un programa socialista i revolucionari recolzant-se en l'única classe que compta amb la força i la determinació per culminar amb èxit la tasca, la classe treballadora.

L'opressió nacional i l'opressió de classe van de la mà. Els capitalistes espanyols i els capitalistes bascos tenen un interès comú: mantenir l'ordre social actual per continuar garantint la seva dominació de classe. Per això, acabar amb l'opressió nacional i de classe no és possible sense una lluita frontal contra el sistema capitalista, i això passa per l'expropiació dels grans poders econòmics, de la banca, dels monopolis, col·locant tota la riquesa que crea la classe treballadora sota el control democràtic de la població.

És important recordar avui les paraules del revolucionari irlandès James Connolly: "Si demà tireu a l'exèrcit anglès i hisseu la bandera verda sobre el Castell de Dublín, llevat que emprengueu l'organització d'una república socialista tots els vostres esforços hauran estat en va. Anglaterra encara us dominarà. Ho farà a través dels seus capitalistes, dels seus terratinents, a través de tot el conjunt d'institucions comercials i individuals que ha implantat en aquest país i que estan regades amb les llàgrimes de les nostres mares i la sang dels nostres màrtirs. Anglaterra encara us governaria fins a la ruïna, fins i tot mentre els vostres llavis ofereixin un homenatge hipòcrita al santuari d'aquesta llibertat que hauríeu traït. Nacionalisme sense socialisme no és més que covardia nacional .... "

La insistència en buscar pactes i aliances amb la burgesia basca i les seves organitzacions, ja siguin el PNB o Eusko Alkartasuna, o intentar recolzar-se en organismes internacionals per establir una alternativa viable al problema nacional d'Euskal Herria, és una aposta condemnada al fracàs.

El resultat d'aquesta política de col·laboració de classes es pot apreciar en tota la seva magnitud a Irlanda del Nord, on els dirigents del Sinn Fein integren avui dia un Govern de Coalició amb els unionistes, apliquen les polítiques d'ajustos i retallades que els exigeixen els capitalistes britànics i irlandesos, i depenen més que mai del suport financer de Londres.

Per descomptat, l'abandonament de l'activitat armada és un gran pas endavant, però ha de servir per enfortir i organitzar la lluita revolucionària a Euskal Herria. No es tracta només del dret a l'autodeterminació, fins i tot en l'aspiració reclamada per la majoria del nostre poble d'aconseguir l'amnistia per als presos i acabar amb la repressió, aquesta clar que ni el PP ni el PNB van a fer cap concessió, si no és obligant-los amb la mobilització de masses al carrer.

Arnaldo Otegi ha assenyalat en una entrevista publicada a GARA el passat 5 de març, "El PNB no està en un procés sobiranista perquè, entre altres coses, sense estar en ell, li va força bé i per a què ficar-se en embolics". En aquest context, Urkullu es distancia del procés sobiranista català i marca 2020 com a escenari per aconseguir un "pacte bilateral" amb l'Estat que sigui sotmès a consulta mitjançant un referèndum. Això és tot. Ni defensa del dret d'autodeterminació ni res que se li assembli. Els Urkullu i l'elit empresarial basca que els dóna suport, no han dubtat a trair una vegada i una altra la causa d'Euskal Herria.

L'esquerra abertzale ha demostrat que té darrere seu la força, el suport, i la voluntat de centenars de milers per defensar una alternativa d'esquerres conseqüent. Les condicions per a una nova ofensiva de la mobilització de masses i la ruptura d'una pau social artificial estan madures. La direcció de Sortu té una gran responsabilitat: impulsar aquesta mobilització massiva, de manera unitària i amb un programa anticapitalista clar. Volem unitat, sí, però amb els que lluiten, amb els quals batallen contra les injustícies del sistema, amb tots els treballadors i joves que es mobilitzen, siguin d'on siguin.

Des Ezker Iraultzailea pensem que és l'hora que la classe treballadora i la joventut d'Euskal Herria, unida als seus germans de classe de l'Estat espanyol i francès, posi el segell en els esdeveniments. Necessitem aixecar la bandera del socialisme internacionalista i d'una política d'independència de classe.

• Per la derogació de totes les lleis antidemocràtiques que reprimeixen els drets democràtics d'Euskal Herria. Prou de detencions i empresonaments contra la joventut basca.

• Per la fi de la política de dispersió, l'excarceració immediata per als presos malalts i l'amnistia dels presos polítics bascos.

• Pel dret a l'autodeterminació d'Euskal Herria, Catalunya i Galiza. Per una Euskal Herria Socialista, per la Federació Socialista d'Europa.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01