Policies, jutges i mitjans de comunicació al servei de la patronal. No ens hem de doblegar davant dels seus atacs!

La vaga dels treballadors del Port d'Hamburg ha estat una demostració de força: més de 5.000 treballadors als carrers i 12.000 secundant la vaga promoguda pel sindicat Verdi. A la manifestació també van acudir treballadors de tots els ports del nord d'Alemanya en suport de la vaga. La solidaritat va arribar tan lluny que fins i tot un representant dels hospitals de l'Estat Renània del Nord-Westfàlia va donar una salutació a la manifestació.

Per contra, la reacció dels mitjans de comunicació burgesos, del poder judicial i de la classe política va ser completament diferent. La patronal va utilitzar tots els mitjans possibles de cara a posar fi a la vaga.

Després que la vaga paralitzés totes les principals terminals de contenidors del port, un tribunal laboral d'Hamburg va decidir, a diferència dels tribunals de Bremen, Oldenburg i Wilhelmshaven –que van rebutjar aquesta ordre judicial– prohibir la vaga fins al 26 d'agost.

D'altra banda, hem assistit a una brutal repressió per part de la policia, usant gas pebre i practicant detencions contra la legítima i potent vaga dels estibadors d'Hamburg. Un acte vergonyós!

Amb totes aquestes maniobres, la patronal estava buscant frenar immediatament la vaga. El port d'Hamburg és el més gran i més important d'Alemanya, i una vaga suposa un exemple de cara a impulsar vagues en altres ports del país. A més, la vaga al port d'Hamburg pot tenir un enorme impacte en moltes altres empreses on els treballadors s'enfronten a l'ofensiva de la patronal.

Per això mateix, molts dirigents polítics estan adoptant un to molt agressiu, assenyalant que la vaga al port d'Hamburg no s'ha de consentir, que posa en perill els subministraments, o fent servir com a excusa per prohibir-la la guerra d'Ucraïna. Rainer Dulger, president de la patronal Confederació d'Associacions d'Empleadors d'Alemanya (BDA) ha fet una crida "nacional d'emergència" de cara a aixafar les vagues.

Els treballadors ens enfrontem a una altra guerra: la dels patrons i els seus sequaços

Nosaltres estem experimentant una altra guerra: la dels patrons i els seus sequaços! Els empresaris assenyalen que les demandes dels treballadors són injustificades i fins i tot plantegen que signar convenis per 12 mesos és molt poc, alhora que es preparen per a més atacs socials.

Amb la inflació en un 7.6%, que probablement s'elevi encara més, un conveni de 12 mesos amb increments salarials acords amb la inflació real és absolutament necessari per evitar un salvatge empobriment per a la classe treballadora.

Lluita de classes al port d'Hamburg. Una espurna que pot provocar un esclat

La direcció del sindicat Verdi destaca que ha estat un complet èxit que es pogués tirar endavant la vaga de 48 hores. I és veritat! Milers de treballadors van fer d'aquestes jornades un èxit complet i un símbol del seu poder de lluita. Per això mateix, ara cal continuar la lluita amb noves aturades i manifestacions massives.

No obstant, en comptes de fer això, els dirigents de Verdi han acceptat la decisió judicial, quelcom que a la pràctica suposa abolir el dret de vaga, un dret democràtic essencial dels treballadors. Com pot beneficiar això a la nostra lluita? Com podem guanyar les nostres reivindicacions si tenim prohibit fer vaga?

Fa anys que vivim una ofensiva de la patronal al port d'Hamburg: subcontractacions i precarització, desmantellament de la plantilla, retallades de feina... I no és només el Port d'Hamburg. Passa el mateix a totes les grans empreses d'Alemanya, ja sigui a la indústria o al sector públic. Una situació a què han contribuït els dirigents sindicals amb la seva política de pau social.

Aquesta vaga ofereix ara una oportunitat única per revertir aquesta situació i passar a l'ofensiva. Aquesta batalla podria ser un punt d'inflexió.

Ni un pas enrere!

No té cap tipus de sentit que els dirigents sindicals assenyalin que la vaga ha estat un èxit i alhora que acceptin la decisió dels tribunals que prohibeix la vaga. Les condicions estan donades per expandir la lluita i convertir-la en una referència per iniciar una batalla contra la patronal des dels centres de treball!

Necessitem una estratègia de mobilitzacions ascendents que es basi en l'ampliació de les vagues i en mobilitzacions polítiques immediates que involucrin tota la població en defensa del port i del dret de vaga. Necessitem assemblees generals democràtiques de treballadors i comitès de vaga, que discuteixin i votin els passos següents a fer i les reivindicacions dels treballadors.

La vostra lluita és la nostra lluita! I la podem guanyar!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01