Cinc mesos després d'una gran manifestació de 40.000 persones a Brussel·les convocada pels sindicats, una nova manifestació el 16 de Maig ha mobilitzat al doble de persones: 80.000. La indignació és enorme, tant contra el pla d'atac a les pensions del govern de la dreta com contra les mesures prèvies en aquest sentit. L'edat de jubilació va pujar dels 65 als 67 anys i l'accés a la jubilació anticipada es va veure restringit, i ara el govern planeja anar encara més lluny retallant dràsticament les pensions amb un nou mètode de càlcul dirigit a que les persones treballin més.

Després de la manifestació del Desembre, els sindicats van iniciar una campanya informativa distribuint un milió de "periòdics sobre les pensions", explicant la situació actual, els atacs del govern i les reivindicacions sindicals, que inclouen una pensió mínima de 1.500€ al mes, tornar a situar l'edat de jubilació als 65 anys i que les pensions públiques tornin a ser el 75% del salari mitjà, en comptes del 60% en l'actualitat.

La manifestació va unir a treballadors de diferents sectors, tant gent gran com joves. Durant les últimes setmanes, diferents plantilles han anat a la vaga per protestar per l'excessiva càrrega de treball. Al supermercat Lidl, una vaga espontània va arrencar una concessió important, afegir 42 hores laborables per botiga. Els pilots de Brussels Airlines van fer també vaga, pels seus salaris i condicions laborals; sent aquesta la seva segona vaga en 16 anys. Els pilots també protesten contra l'augment de la seva edat de jubilació als 67 anys, quan la legislació europea dicta que els pilots han de jubilar-se amb 65 anys. En general, l'augment de la pressió patronal en molts sectors està obligant a un augment de l'edat de jubilació inacceptable. Una enquesta de principis d'any indica que el 92% dels treballadors no es veuen a si mateixos treballant fins als 67 anys.

Tot i que el govern de dretes va dir no sentir-se afectat per la manifestació, ha hagut d'anunciar que les mesures planejades només seran implementades després de les pròximes eleccions generals de Maig de 2019. És evident que el govern té un problema; fins i tot sectors afectats per la propaganda obertament racista i neoliberal del major partit en el govern, el partit N-VA (nacionalista flamenc de dretes), estan en contra de les mesures al voltant de les pensions.
La principal qüestió ara és com passar d'un ampli suport a les mobilitzacions contra les retallades de les pensions a una victòria real. En l'octaveta del LSP/PSL (CIT a Bèlgica), de la qual vam distribuir 2.500 còpies, explicàvem que "si hi ha una forta assistència a la manifestació, tot és possible. Caldrà no parar, continuar amb un pla d'acció seriós". El pamflet afegeix que "hi ha potencial per a un moviment fort, no només en la qüestió de les pensions sinó també contra la insuportable pressió de treball; això s'ha demostrat en la victòria de les vagues espontànies a Lidl o les vagues de B-Post, Brussels Airlines, els funcionaris i altres. Per a poder utilitzar íntegrament aquest potencial necessitem una meticulosa preparació en tots els nivells ".

Les direccions dels sindicats estan pendents de les eleccions. A la nostra octaveta vam explicar que "els líders dels sindicats saben molt bé que per a aconseguir les nostres reivindicacions necessitarem una majoria d'esquerres que estigui preparada per trencar amb l'austeritat d'aquest govern i l’anterior, i amb l'austeritat imposada per Europa. Perquè les nostres demandes siguin preses seriosament, els sindicats han de donar el seu suport actiu a les forces polítiques que estiguin preparades per acabar amb aquesta austeritat, i trencar amb aquelles que no ho estiguin. Per a consolidar les nostres reivindicacions necessitarem una societat on la producció estigui orientada a les necessitats de la immensa majoria de la gent, no a acumular els beneficis d'un grapat de capitalistes ".

El LSP/PSL va tenir una forta presència a la manifestació. Vam tenir 4 llocs de distribució, vam repartir 2.500 pamflets, vam vendre 142 diaris amb 6 subscripcions, i vam recaptar centenars d'euros per el nostre fons de lluita.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01