Construint un feminisme revolucionari i internacionalista
El dissabte 10 de novembre hem celebrat la II Trobada Estatal de Lliures i Combatives a Madrid. Ja des de primera hora del matí, durant les acreditacions, es respirava un ambient d'entusiasme i efervescència. Més de 150 activistes, treballadores i estudiants, iniciàvem un debat de gran transcendència.
La mateixa composició de la reunió va ser una prova de l'important desenvolupament que Lliures i Combatives -la plataforma feminista creada pel Sindicat d'Estudiants i Esquerra Revolucionària està assolint a tot l'Estat, així com la solidaritat amb la qual comptem entre destacats col·lectius de dones que es troben a l'avantguarda de la mobilització. A més, la presència de les convidades internacionals Ann-Katrin de ROSA i el Socialist Party d'Irlanda, April Ashley del SP i l'executiva d’UNISON a Anglaterra i Gal·les, Els Deschoemacker de ROSA i Linkse Socialistiche Partij / Parti Socialiste de Lutte de Bèlgica, Sofia Costa del Sidicato de Estudantes i Socialismo Revolucionario a Portugal, així com la participació de Yerlin Aguilera, una companya refugiada de Nicaragua, va demostrar que la nostra lluita no té fronteres. Al costat d'elles, companyes de més de 30 localitats arribades des d'Astúries, Cantàbria, Euskal Herria, Aragó, Catalunya, Andalusia, Castella Lleó, Castella-la Manxa, Canàries, País Valencià i Madrid, així com representants de les Kellys, la Plataforma Lliures d’Essure, Servei Ajuda a Domicili de la Comunitat de Madrid, la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, Feminicidio.net, Amelia Tiganus (supervivent de tracta) i Susana Guerrero, activista contra la justícia patriarcal i la pederàstia, vam omplir la sala de l'Alberg San Fermín. També hi va haver salutacions, com el d’ATA (Associació de Transsexuals d'Andalusia) i moments molt emocionants, com el que vam viure durant la projecció del vídeo en què feministes revolucionàries dels EUA, Brasil, Mèxic, Austràlia, Canadà, Irlanda i Àustria, es van dirigir a la reunió per expressar la seva coincidència amb les idees i el treball que estem desenvolupant.
Per si tot això no fos suficient, aquesta II Trobada s'ha celebrat en vigílies de la Vaga Estudiantil del 14 de Novembre convocada pel Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives contra el masclisme a les aules i exigint una assignatura d'educació sexual inclusiva i en llibertat a tots els centres d'estudi.
El debat, durant el qual vam prendre la paraula desenes de dones, va estar dividit en tres panells: Els nostres cossos no són mercaderia; La lluita contra la violència patriarcal, la justícia masclista i pels drets de la comunitat LGTBI i, finalment, Polèmiques dins el moviment feminista: feminisme transversal o feminisme revolucionari.
Els nostres cossos no són mercaderies
Aquesta primera part va estar centrada en la denúncia del tractament que aquest sistema fa dels nostres cossos i sexualitat, transformant a moltes dones en mers objectes dels quals esprémer sucosos beneficis. Vam dir alt i clar que l'explotació de la dona a través de la prostitució, la pornografia o els ventres de lloguer mai pot ser regulada, només abolida.
A la resolució que vam aprovar per aclamació afirmem: "No, l'aclaparadora majoria de les dones prostituïdes no tenen dret a escollir, són dones pobres i desesperades, explotades per les màfies i les xarxes que trafiquen amb éssers humans muntades al voltant del lucratiu negoci de l'esclavitud sexual. Són també víctimes de la violència més cruel i salvatge, de l'extorsió, del racisme i de l'engany. Des Lliures i Combatives defensem els drets de totes les víctimes de la màfia del sexe i estem en contra de la seva persecució i criminalització. Tenim molt clar que el seu alliberament no vindrà de la mà legalitzar la seva esclavitud, ni de normalitzar l’anomenat terme 'treballadores del sexe', ni de crear sindicats de proxenetes. El seu alliberament només pot venir de la mà de la lluita contra un sistema que entén que és legítim considerar els nostres cossos com a mercaderies: el sistema capitalista."
Prou justícia patriarcal
En el segon panell vam explicar com les sentències escandalosament masclistes que dia rere dia es succeeixen, entre les quals destaquen les de la Manada o Juana Rivas, no són 'errors' o el resultat d'individus aïllats, sinó l'expressió d'un sistema judicial patriarcal que converteix les víctimes en botxins mentre deixa impunes els seus agressors.
Ens enfrontem a una 'justícia' que a més de masclista és classista i reaccionària, utilitzada com una arma contra la majoria. "Els mateixos jutges i jutgesses que condemnen tuiters, cantants de rap i activistes de l'esquerra, que empresonen aquells que van votar l'1 d'Octubre i defensen el dret a decidir del poble de Catalunya i que desnonen a famílies de les seves llars, són els mateixos que deixen impunes a monarques i polítics corruptes. L'escandalosa decisió del Tribunal Suprem sobre l'impost de les hipoteques del passat 6 de novembre a favor de la banca i en contra de milions de famílies treballadores no deixa cap dubte: l'aparell judicial està al servei dels rics i del seu sistema."
Un altre aspecte central va ser la denúncia de la jerarquia de l'Església Catòlica, que adoctrina en el masclisme, l'homofòbia, la transfòbia i fa campanya contra el dret a l'avortament, comptant per a això amb milers de milions d'euros de diners públics. Per descomptat, la lluita de la comunitat LGTBI+ també va estar present i no ens cansarem mai de cridar amb totes les nostres forces: Volem ser el que som!
La lluita és el camí
Alhora vam assenyalar que no lliurarem cap xec en blanc al nou govern del PSOE. Prou de boniques paraules buides, mentre no canvia absolutament res en el nostre dia a dia. Volem fets que acabin amb la violència masclista i la discriminació. Ho tenim clar, no col·laborarem amb una estratègia que pretén buidar al moviment feminista del seu contingut reivindicatiu. No abandonarem els carrers.
"Per això, des Lliures i Combatives hem defensat des del primer moment la convocatòria d'una nova Vaga General Feminista el proper 8 de març de 2019. Cal repetir l'èxit de la passada convocatòria i lluitar per fer un pas més convocant una vaga laboral que en aquesta ocasió sigui de 24 hores. Fem una crida a totes les treballadores i treballadors i a tot el jovent a continuar la batalla contra el patriarcat, la violència masclista i l'explotació participant massivament a la vaga i les manifestacions.”
En aquest sentit, i mentre arriba el proper 8M, igual que vam fer amb la vaga estudiantil del passat 10 de Maig contra la sentència de la Manada, seguim en peu de guerra. El 14 de novembre tornarem a paralitzar els centres d'estudi i a recórrer carrers i places exigint al govern la posada en marxa immediata d'una assignatura d'educació sexual inclusiva i en llibertat, avaluable i obligatòria en tots els centres d'estudi, tant públics com privats.
Feminisme transversal o revolucionari?
I d’aquesta manera vam entrar en el tercer i últim tema a debat d'aquesta intensa jornada, centrat en desemmascarar aquest suposat feminisme que defensa que totes, oprimides i opressores, assalariades i empresàries, humils i riques, per sobre de diferències de classe, estem juntes en aquesta batalla. Ens referim a l’anomenat feminisme transversal del qual la banquera multimilionària Ana Patricia Botín i Albert Rivera són dos destacats portaveus.
En aquest assumpte, les companyes de Lliures i Combatives també som clares i ens mantenim fermes davant aquestes maniobres per a domesticar-nos i convertir la nostra meravellosa lluita en quelcom inofensiu per al sistema. Capitalisme i patriarcat van de la mà, per això hi ha dones empresàries que exploten i discriminen dones treballadores, hi ha banqueres que desnonen a famílies treballadores convertint en malson la vida de desenes de milers de dones; com també hi ha diputades, alcaldesses i ministres que emparen sentències masclistes i que apliquen retallades socials que empobreixen la majoria i, especialment, a les dones.
La nostra opressió enfonsa les seves arrels en aquest sistema econòmic basat en l'explotació i el patiment de la immensa majoria per a garantir els privilegis d'una ínfima minoria. Per això, el nostre feminisme és anticapitalista i revolucionari.
Llegeix aquí les resolucions aprovades a la II Trobada Estatal de Lliures i Combatives