L’acte va ser inspirador, fent un repàs per qui realment va ser Lenin i desmuntant les calúmnies que tant el capitalisme com l’estalinisme ha llançat sobre la seva persona. Lluny de voler ser un acte acadèmic sobre la vida del revolucionari, els companys i companyes d’Esquerra Revolucionària i el Sindicat d’Estudiants que van portar l’acte, van vincular les idees que Lenin va defensar de manera aferrissada, sovint quedant-se en minoria, a les lluites vigents avui en dia. Entre aquestes intervencions no podia faltar la lluita contra el genocidi sionista a Palestina i les guerres imperialistes, defensant la necessitat de tallar totes les relacions amb l’estat sionista d’Israel i destapant les sucoses dades econòmiques que s’amaguen darrere d’aquestes relacions comercials. Es van assenyalar empreses nacionals que s'estan fent d'or mirant cap a un altre costat mentre el seu soci comercial duu a terme una neteja ètnica en Palestina, entre elles Comsa, que també opera a Tarragona.

Un altre dels temes sovint desconeguts que es va poder abordar són els innumerables avenços en els drets de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+ conquerits arran de la victòria de la Revolució Russa de 1917. També es va parlar, per descomptat, del rol imprescindible que van jugar les dones en aquesta victòria i de com l'estat soviètic oferia molts serveis públics que les alliberaven de les cadenes que suposen les feines no remunerades de cures i tasques domèstiques que sempre recauen a sobre de les seves esquenes, desmuntant els intents de moltes organitzacions de titllar a Lenin, i als comunistes en general, de no ser feministes.

També es va reflexionar sobre drets que van ser conquerits fa més de 100 anys i que, per desgràcia, avui en dia no es garanteixen a l’Estat Espanyol, com per exemple, el dret a un avortament lliure, segur i gratuït, ja que moltes clíniques públiques no en practiquen. Després d’establir el primer estat obrer socialista de la història, també es va despenalitzar l'homosexualitat deixant clar que en cap cas era assumpte de l’Estat l'orientació sexual de les persones.

Una altra de les lluites actuals en la que les idees de Lenin ens han servit de guia als companys i companyes de l'organització ha estat la qüestió nacional a Catalunya. Analitzar els seus escrits i la seva pràctica va ser clau per mantenir una postura revolucionària envers el moviment d’alliberament nacional defensant el dret a l’autodeterminació no només a Catalunya sinó també a la resta de l’estat espanyol. I és que la defensa de Lenin al dret a l’autodeterminació de les nacions va ser clau per a poder guanyar-se la simpatia d’una gran majoria d’entre el gairebé 60% de la població no russa en aquell moment oprimida per la Rússia tsarista i que la revolució sortís victoriosa.

En acabar la xerrada, moltes de les persones assistents van voler agafar la paraula per intervenir, fer preguntes i expressar la seva opinió sobre la situació política i social actual. Entre elles, van destacar debats sobre com construir una esquerra de combat que aixequi il·lusió entre el conjunt de la classe treballadora i el jovent. Es va parlar de traïcions per part d’alguns partits de l’esquerra parlamentària, així com de part de burocràcia sindical, i de com s’han abandonat els carrers a la calor d'una pau social imposada per part del govern central, el govern de la Generalitat de Catalunya i la burocràcia sindical. Una altra pregunta que va generar diverses respostes i opinions va ser sobre el resultat de les eleccions catalanes i la postura que Lenin envers les eleccions parlamentàries. Entrar en l’anàlisi de les recents eleccions a Catalunya va posar sobre la taula el que passa quan l’esquerra parlamentària, de la mà dels dirigents dels grans sindicats, imposa un clima de pau social, i la socialdemocràcia continua amb les retallades: creix l’abstenció entre els votants de l’esquerra més militant i l’independentisme, el PSC surt guanyador, la dreta espanyolista se'n beneficia, la dreta catalana guanya en el bloc independentista i un partit xenòfob independentista entra a la Generalitat.

Altres intervencions molt importants van ser debats sobre com portar a la victòria la lluita per l’alliberament del poble palestí i la fi del genocidi sionista, o la necessitat d’acabar amb el sistema capitalista per poder aturar el canvi climàtic, desemmascarant que el capitalisme en cap cas pot tenir un rostre més humà o més verd. També hi va haver intervencions molt potents per part de treballadors i treballadores que s’enfronten a les burocràcies sindicals i les seves traïcions en el dia a dia.

Durant els torns de paraula es van desencadenar debats vibrants que van continuar en acabar l’acte de manera informal, i de no haver estat pel límit de temps de la sala, s’haguessin estès. I aquesta és tot just la nostra aspiració, que els debats sobre la vigència de les idees de Lenin, la construcció del partit i la intervenció en les diferents lluites per a aconseguir la victòria, els puguem seguir amb tots els lluitadors i lluitadores que van participar i animar-les a seguir organitzant-se amb nosaltres per portar totes aquestes idees inspiradores a la pràctica.

La gent va marxar inspirada i amb ganes de lluitar. Arran dels debats va quedar clar que juntes som més fortes i que cal organitzar-nos als nostres centres de treball o d’estudi.

També es va posar sobre la taula que la lluita és als carrers, i que cal construir una esquerra combativa que no l’abandoni per recuperar l’entusiasme de la classe treballadora i guanyar-la al partit en un moment donat, tal com va fer el Partit Bolxevic. Socialisme o barbàrie! Uneix-te als i a les comunistes d’Esquerra Revolucionària!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01