Davant l’intent de l’empresa de dividir-nos: unificar en la lluita tots els centres de treball!

Navec ha anunciat el seu tancament. Després de setmanes sense pagar puntualment els salaris i d’haver entrat en concurs de creditors, l’empresa ha anunciat un ERO per acomiadar els seus més de 1.200 treballadors. Això colpeja amb especial cruesa les famílies treballadores i el futur industrial de Tarragona i comarques, on Navec té la seva seu central i on hi treballen 300 empleats. A més, cal afegir els centenars de llocs de treball indirectes afectats.

Aquesta notícia és totalment escandalosa. El director del Grup parlava a principis de l’any passat que Navec disposava del major volum de contractes en la història de la companyia! Fins i tot, el seu president a inicis d’aquest 2024 es mostrava optimista en les perspectives de negoci i el mateix director anunciava que el 2023 el volum de treballs consolidats augmentava fins als 160 milions (un 40% més que l’any anterior!). A més, Navec va rebre recentment una nova ajuda pública de 9 milions d’euros!

El Consell d’Administració de Navec parla de què estan obligats a prendre aquesta decisió per la guerra a Ucraïna i el creixement dels preus de les matèries primeres. Però aquesta guerra no l’hem provocat els treballadors i treballadores! I ha quedat ben demostrat que els responsables de l’augment de les matèries primeres corresponen a les grans empreses especuladores i a les decisions dels governs que han decidit posicionar-se en un bàndol d’aquesta guerra imperialista.

La realitat és que mentre els grans directius de Navec s’han fet d’or durant anys, ara volen que els treballadors paguem els plats trencats. No podem acceptar-ho!

I tot això resulta més vergonyós encara quan Repsol, gran multinacional que subcontracta Navec i altres empreses per a explotar-nos i maximitzar els seus beneficis, va obtenir el 2023 uns beneficis de ni més ni menys 3.168 milions d’euros, la 3a xifra més alta de tota la seva història! Els accionistes van augmentar un 30% els seus dividends.

Però als treballadors els empresaris només ens reparteixen precarietat i atur. Només la misèria.

És el moment de passar a l’acció en defensa dels llocs de treball de Navec. L’empresa porta setmanes intentant dividir els diferents centres de treball i evitant la unitat entre les diferents plantilles. La resposta sindical no es pot demorar més. Cal formalitzar la vaga indefinida unitària a tots els centres de treball, organitzar des de ja mobilitzacions a totes les localitats amb centres de treball de Navec i preparar una gran mobilització unificada. Necessitem buscar la solidaritat dels treballadors i treballadores de la zona, especialment del sector industrial, com és el cas dels treballadors de la Petroquímica aquí a Tarragona. Cal convertir aquest conflicte laboral en un conflicte social, implicant el conjunt de la ciutadania en la defensa dels llocs de treball i d’un futur industrial.

És necessària la màxima unitat d’acció sindical per a plantar cara a aquest atac. Tenim força! Cal assenyalar amb claredat la responsabilitat del govern central del PSOE i Sumar. Ja n’hi ha prou de mirar cap a una altra banda mentre se segueixen destruint llocs de treball a la indústria! Nissan, Bimbo, Danone, Ford... Milers de llocs de treball directes i desenes de milers d’indirectes estan sent destruïts, condemnant milers de famílies treballadores a un futur incert ple de precarietat, sense feina i amb uns preus dels aliments i de l’habitatge cada cop més elevats i del tot insostenibles.

Hi ha una alternativa a acceptar els acomiadaments. Presentar batalla, impulsar potents mobilitzacions. Cal exigir al govern central que nacionalitzi sense indemnització Navec. Aquesta és la manera de mantenir tots els llocs de treball i posar en marxa el desenvolupament d’infraestructures públiques en un sector clau per a cobrir les necessitats socials com és el de l’energia. El govern central ha d’expropiar Navec i posar-la sota control dels treballadors i les seves organitzacions. Així es pot evitar la misèria a la qual la gestió capitalista del Grup Navec ens ha dut.

Des d’Esquerra Revolucionària, Sindicalistes d’Esquerra i FTC-IAC Tarragona enviem tota la nostra solidaritat i suport als treballadors de Navec, i ens posem a la seva disposició per a ajudar en tot el possible a impulsar aquesta decisiva batalla.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01