Uns 100 treballadors i treballadores de la plantilla de Carrefour Tarragona s'han plantat davant l'anunci de la multinacional francesa, després d'un acord de la vergonya al Comitè Intercentres, per acabar amb la jornada contínua i atacar diversos drets de la plantilla.

Carrefour pretén aplicar l'article 41 de l’Estatut dels Treballadors. Aquest article estipula que les condicions dels empleats poden ser modificades per l'empresa quan existeixin "causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció". Ja sabem el que vol dir això: els empresaris tenen permís per atacar els nostres drets quan ells ho considerin.

Aquesta mesura, que de forma lamentable ha comptat amb el beneplàcit dels sindicats que composen el Comitè Intercentres (CCOO, UGT, FETICO i Valorian) ha estat rebutjada de pla per la plantilla de Tarragona, que no només s'enfronta a la multinacional, sinó que demana explicacions als representants del Comitè d'Empresa, que en tot moment han actuat amb secretisme i d'esquena als treballadors i treballadores, i els exigeixen que defensin els drets de la plantilla.

Els treballadors es posen en marxa l'1 de maig

Els treballadors i treballadores, lluny de simplement mostrar el seu desacord, van decidir organitzar-se, participant en la manifestació de CCOO i UGT de l'1M a Tarragona, de forma reconeixible, amb cartells i megàfon, exigint als sindicats que els defensin.

Durant la manifestació, la plantilla no només va denunciar els plans de l'empresa, sinó que també va deixar ben clar que se sentien abandonats pel Comitè d'Empresa. De fet, a aquesta mobilització no hi va assistir ni un sol representant d'aquest.

Ángel Fraile, treballador de Carrefour i portaveu del grup comentava: "No ens han informat del que vindrà exactament. No s'ha convocat cap assemblea per informar-nos, ni se'ns ha preguntat l'opinió en cap moment". També afegia: "Moltes persones treballen aquí perquè malgrat el salari baix, l'horari els permet compaginar la vida laboral i familiar. Ara ens destruiran aquesta conciliació i ens continuaran pagant igual de malament".

La renúncia a la lluita ha envalentit l'empresa

La situació de Carrefour demostra una vegada més que la renúncia a la lluita, l'acceptació de la lògica capitalista per la qual les empreses (emparant-se en les "oscil·lacions del mercat") tenen dret a modificar a voluntat les condicions laborals, a reduir plantilles, a deslocalitzar, a aplicar EROs, o directament a tancar l'empresa, porta una i altra vegada al desastre. L'acceptació del "mal menor" suposa, a la pràctica, fer la feina bruta a l'empresa.
El sindicalisme de moqueta i despatx del Comitè Intercentres no serveix per defensar els drets de la plantilla. Ans al contrari: acceptar els atacs i no lluitar als carrers afavoreix els plans de l'empresa.

Però la plantilla, lluny de transigir amb aquest tipus d'argumentacions i acceptar un retrocés en les seves condicions laborals i de vida, ha fet un pas al capdavant i s'ha enfrontat a la multinacional donant una resposta de forma organitzada.

La lluita serveix! Construïm el sindicalisme combatiu a Carrefour i a Tarragona

Mentre redactem aquesta nota, l'empresa ha començat a aplicar l'article 41 en diversos centres... i Carrefour Tarragona de moment "s'ha salvat"! Una vegada més, es demostra que la lluita i la fermesa té resultats.

Si els treballadors i treballadores no s'haguessin plantat de manera organitzada i sortit al carrer, els plans empresarials haguessin seguit endavant sense més complicació, comptant amb la inacció completa dels dirigents del Comitè.

La multinacional Carrefour, un gegant de l'alimentació que durant el 2023 va facturar 11.821 milions d'euros (un creixement de gairebé el 3% respecte al 2022) i va reportar un benefici net de 1.659 milions d'euros [1], entre altres coses també va finançar la campanya electoral d'un milionari d'extrema dreta com Bolsonaro al Brasil i té acords amb companyies que mantenen els interessos sionistes amb l'ocupació de territoris palestins, ha hagut de recular davant la fermesa de la plantilla de Tarragona.

És el moment de fer un pas més enllà i organitzar les forces del sindicalisme combatiu a Carrefour. No som il·lusos. Sabem que l'empresa té fins al 31 de maig de 2025 per aplicar l'article 41, i que segur que ho intentarà en un altre moment, quan vegi les coses més calmades.

A més, la nova directora executiva de Carrefour Espanya, Elodie Perthuisot, recentment ha afirmat: "Per seguir atraient (la inversió), les companyies hem de tenir visibilitat i hi ha d’haver estabilitat en el context legal; hem de ser competitius, amb la força laboral com a factor clau, i que l'entorn no ens penalitzi sinó que fomenti les nostres inversions." El missatge és clar: exigeix al govern encara menys impostos i més ajudes públiques per als empresaris, i llança una declaració de guerra als treballadors i treballadores i als nostres salaris i condicions laborals.

Hem d'estendre l'exemple de l'experiència de la plantilla de Tarragona a la resta de centres de Carrefour, i a més empreses de Tarragona, per deixar clar que sí que es poden frenar els atacs, com han demostrat, amb prou feines 100 treballadors i treballadores, enfrontant-se a una totpoderosa multinacional.

És el moment d'organitzar-nos, a Carrefour Tarragona i a la localitat, i construir les forces del sindicalisme combatiu. La lluita és l'únic camí!

[1] "Carrefour España logra ventas récord de 11.821 millones en 2023". Article publicat per ejecutivos.es el dia 23 de febrer del 2024. Veure aquí.