Per la nacionalització total de la sanitat i les farmacèutiques!

El passat 21 de desembre tots els organismes públics, mitjans de comunicació i el mateix Govern central van celebrar l'aprovació de la distribució de la primera vacuna contra la Covid-19. Immediatament el Ministeri de Sanitat va anunciar plans de vacunació massius i immediats.

Com és lògic, aquests missatges carregats d'esperança, amb els quals les diferents administracions han insistit, han calat entre milions de treballadors i de joves. L'arribada de la vacuna ha estat vista com un raig d'esperança després d'un any que deixa unes xifres terrorífiques a l'Estat espanyol: més de 2 milions de contagiats i prop de 80.000 morts.

Però aquesta il·lusió inicial s'ha tornat ràpidament en decepció i la realitat s'ha imposat, una vegada més, a la propaganda. Per començar, el procés de vacunació serà escalonat a causa de la falta de mitjans per administrar-les i de l'escassetat d'unitats.

La primera fase (de finals de desembre a març) només contempla la vacunació de 2,5 milions de persones, una xifra ínfima si tenim en compte que l'Estat espanyol té gairebé 47 milions d'habitants.

Després d'anunciar aquest fiasco, el ministre Illa, ha insistit que la distribució de la vacuna es farà "a velocitat de creuer" per poder arribar al juliol a l'anomenada immunitat de ramat, és a dir, que més del 70% de la població estigui protegida enfront del virus.

Un cop més els fets estan entrant en contradicció amb les paraules. En els primers deu dies de distribució de la vacuna, tot just un parell de comunitats autònomes han arribat a injectar la meitat de les dosis rebudes. I hi ha casos completament escandalosos com el de Madrid, on aquesta xifra no arribava ni al 6%.

De nou aquest és el preu a pagar per l'avanç de la privatització de la sanitat. Aquest procés va donar un nou pas endavant amb el lliurament de l'execució de gran part del pla de vacunació a empreses privades.

El Govern central ha adjudicat contractes milionaris a grans empreses perquè s'encarreguin de la distribució, administració i control de la vacuna abans d'invertir els recursos necessaris per enfortir la malmesa sanitat pública. Les empreses se segueixen omplint les butxaques, mentre els hospitals continuen col·lapsats i les vacunes arriben a comptagotes i s'administren encara més lentament.

El gran negoci de la vacunació contra la Covid

Tres multinacionals són les primeres que treuran partit de l'arribada de la vacuna a través de l'adjudicació de contractes per part del Ministeri de Sanitat. La primera és Indra Sistemas, una de les empreses més importants del país, la font de beneficis de la qual prové en una part important de la producció armamentística.

Indra s'embutxacarà gairebé un milió d'euros només per supervisar i fer el seguiment del procés de vacunació. La segueix de prop Accenture que rebrà més de 600.000€. Per a aquesta empresa el coronavirus s'ha convertit en un autèntic filó: ja ha signat set contractes amb el Ministeri per donar serveis relacionats amb la pandèmia per un valor total de 2,5 milions d'euros.

L'última gran beneficiada és Capgemini, una consultoria francesa de fama mundial a qui s'ha encomanat la tasca de controlar la distribució de les dosis a les comunitats autònomes.

D'altra banda les CCAA tenen plenes competències sanitàries i és en aquestes, sobretot en les governades per la dreta, on el procés de privatització de la sanitat ha anat més lluny.

La saturació del sistema públic de salut, conseqüència immediata de la manca de mitjans i de l'avanç de la sanitat privada, ha derivat en col·lapse amb l'arribada de la pandèmia.

La falta de mitjans tant materials com humans, als hospitals i centres de salut públics, provoca una distribució desesperadament lenta i limitada de les dosis. Aquest desastre és utilitzat cínicament pels responsables polítics al servei dels interessos empresarials, com l'excusa perfecta per a dur a terme aquestes adjudicacions multimilionàries a les empreses del sector.

Les mesures adoptades al respecte per la Comunitat de Madrid (CAM) són un clar exemple d'aquesta política. Ayuso ha posat en mans de Creu Roja la vacunació de la població madrilenya adjudicant a dit un contracte de més de 800.000€. Aquests diners són també perquè aquesta "ONG-empresa" incorpori a personal especialitzat per vacunar en residències.

Foto1
Ayuso ha posat en mans de la Creu Roja la vacunació de la població madrilenya adjudicant a dit un contracte de més de 800.000€

Però Creu Roja només incrementarà la seva plantilla amb 24 professionals. La resta de diners els destinarà a adquirir uniformes, equips informàtics o telèfons, tot això disponible en els hospitals públics a un cost 0.

Aquesta estafa és encara més indignant tenint en compte que aquests diners podrien haver estat utilitzats íntegrament per reforçar la plantilla de sanitaris públics de Madrid que avui només compta amb 32 professionals destinats a administrar la vacuna.

Per a "compensar" aquesta manca de personal, la CAM permetrà a les residències i geriàtrics privats gestionar l'aplicació de la vacuna. D'aquesta manera Ayuso deixa en mans de la patronal de les residències, dels màxims responsables de la matança de gent gran durant la primera onada de la pandèmia, un servei de què depenen milers de vides.

La sanitat privada es fa d'or durant la pandèmia

Aquest procés de vacunació és una mostra escandalosa i evident de com una emergència sanitària és utilitzada per afavorir els capitalistes. Però durant la pandèmia hem tingut molts exemples, sent nombrosos els casos on l'escassetat de materials sanitaris de primera necessitat s'ha acabat transformant en una gran oportunitat comercial.

El mercadeig amb les proves PCR és també indicatiu d'aquesta realitat. Mentre aquestes es troben racionades en la sanitat pública, la sanitat privada està plenament proveïda i qualsevol pot realitzar-se la seva PCR, això sí, pel mòdic preu de 120€.

Milers de famílies sense recursos no tenen l'accés necessari a les proves contribuint això a l'expansió descontrolada de virus dins dels nuclis familiars més humils. Però el patiment de milions de famílies permetrà a empreses privades com Pharma Mar obtenir l'esgarrifosa xifra de 10,7 milions d'euros només a través de la venda d'aquests test.

Davant l'absència de rastrejadors en la sanitat pública el Govern de la CAM va adjudicar el servei al grup Quirón, al qual va pagar 194.000 euros. Quantitat que se suma als més de 3.000 milions d'euros que facturen a l'any.

La conclusió és clara. És rotundament fals que hi hagi escassetat de mitjans sanitaris per frenar els contagis, el problema és que són un grapat companyies les que acaparen els recursos que milions de persones necessiten amb urgència. És absolutament escandalós que els capitalistes transformin la més cruel de les tragèdies en un lucratiu negoci.

La Covid-19 ha inaugurat una època daurada per a la sanitat privada espanyola. I no és que abans li fos malament: en els cinc anys previs al coronavirus van augmentar la seva facturació en gairebé mil milions d'euros.

Foto1
És rotundament fals que hi hagi escassetat de mitjans sanitaris per frenar els contagis, el problema és que són un grapat de companyies les que acaparen els recursos que milions de persones necessitem amb urgència

Amb aquestes dades a la mà, com pot afirmar el Govern de coalició que no hi ha recursos per posar fi a la pandèmia? És clar que n'hi ha, però estan en mans d'aquesta colla de voltors!

El Govern del PSOE-UP ha d’expropiar els recursos sanitaris privats i posar-los al servei del poble

És completament vergonyós que un Govern d'esquerres en lloc de prendre mesures decisives per frenar l'expansió de la sanitat privada, l'enforteixi amb la seva política.

Cal un gir de 180 graus en aquesta dinàmica. El Govern central ha de trencar immediatament tots els contractes signats amb aquestes grans companyies sanitàries i farmacèutiques i dedicar tots aquests milions a la sanitat pública. Per començar es necessiten recursos per contractar el personal necessari per poder administrar les vacunes el més aviat possible i amb les majors garanties.

De la mateixa manera és imperatiu que el Govern expropiï tots els recursos sanitaris que estan en mans privades. És insultant que mentre milers de persones moren per no poder ser atesos a la col·lapsada sanitat pública, la sanitat privada compti amb centenars de llits i quiròfans a punt per poder atendre a qui pugui pagar-los. També és intolerable que mentre la tercera onada fa estralls als barris obrers de tot l'Estat, milers de proves PCR, test serològics i màscares es mantinguin emmagatzemades esperant ser venudes al millor postor.

Els milions de joves i treballadors que hem estat durant anys lluitant als carrers contra les polítiques de la dreta i les privatitzacions, exigim al Govern espanyol que passi de les paraules als fets i apliqui mesures que realment serveixin per millorar les condicions de vida de la majoria.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01