Avui, 1 d'octubre del 2021, es compleixen quatre anys de la celebració del Referèndum pel dret a decidir, una fita política que va marcar un abans i un després en la història de Catalunya. El moviment de masses a favor de la República catalana, que va resistir exemplarment la repressió salvatge de l'Estat i va protagonitzar una vaga general històrica el 3 d'Octubre, va posar contra les cordes el règim del 78 i va obrir la crisi revolucionària més profunda a l'Estat espanyol des de la Transició.

Des de l’1-O del 2017 fins ara, han succeït moltes coses. L'empresonament dels dirigents independentistes, l'aixecament popular contra el judici farsa, el fracàs de la via repressiva i els posteriors indults, l'inici de la ‘taula de diàleg’, una nova Diada post-pandèmia que va mobilitzar més de mig milió de persones a Barcelona o la recent detenció de Puigdemont a Sardenya. Mentre l'aparell judicial franquista torna a la càrrega, el Govern ERC-Junts està fent tot el possible per allunyar del tauler polític la lluita de masses als carrers i així recuperar la via de l'autonomisme i la negociació amb el Govern de Pedro Sánchez.

Per a comprendre i analitzar tots aquests esdeveniments, i esclarir quina alternativa necessitem construir per a aconseguir la República per la qual milions hem batallat durant aquests últims anys, recuperem “Catalunya. Balanç d'una crisi revolucionària”, un ampli article escrit per Miguel Campos i Juan Ignacio Ramos al gener del 2018. Pots accedir al text clicant aquí.

Foto1
Aquest article està inclòs en la revista Marxismo Hoy núm. 25. Pots adquirir el teu exemplar en la llibreria online de la Fundació F. Engels

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01