uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


Per a plantar cara a la dictadura de la banca i les grans empreses i els salvatges plans d'atac del govern de Zapatero

 

 En el moment que es tanca l'edició de desembre d'aquest periòdic el consell de ministres està aprovant una sèrie de mesures que suposen l'acceleració del pla d'atacs que el govern de Zapatero està llançant contra la classe treballadora. Uns plans que tenen com objectiu blindar els interessos i els beneficis dels capitalistes enfront de la crisi del seu propi sistema. Així, mentre s'elimina l'ajuda de 426 euros als desocupats als quals se'ls havia esgotat la prestació d'atur i tenen càrregues familiars (700.000 perceben aquesta ajuda en aquests moments) es torna a regalar diners i patrimoni públic als que més tenen amb la privatització parcial d'AENA i Loteries i Apostes de l'Estat, la privatització total de la gestió dels aeroports de Madrid i Barcelona, l'aixecament de les restriccions a les agències privades de col·locació, les noves reduccions d'impostos a les empreses, etc.

Més mesures i més dures

 

Però vindran més mesures i més dures. Respecte a la reforma de les pensions el nou ministre de Treball ha clarificat que el govern "no recularà" al retardar a 67 anys l'edat de jubilació. Molts dirigents sindicals havien expressat expectatives que el govern "aparcaria" la reforma de les pensions, i es van justificar en aquestes expectatives per a no donar continuïtat immediata a la vaga general del 29-S. És evident que els seus càlculs han estat un greu error.

Després de la reunió dels grans oligarques de l'economia espanyola amb el Rei el passat 15 de novembre i la nova reunió dels 37 capitalistes més importants del país amb el president Zapatero el 27 de novembre, no pot quedar cap dubte que el govern continuarà, sense vacil·lar, amb un pla salvatge d'atacs que tindrà un abast històric. Fent un balanç d'aquesta última reunió El Pais informava: "El president del Govern, José Luis Zapatero, i l'elit empresarial espanyola es van comprometre ahir recíprocament a escometre ‘amb determinació i amb màxima celeritat' les reformes pendents'". Zapatero es va comprometre davant els oligarques que la reforma de les pensions s'aprovaria en el parlament en el primer trimestre del pròxim any, és a dir, immediatament. La mateixa crònica relatava que "hi ha una exigència gairebé unànime a Zapatero d'aprofundir en les reformes estructurals i, sobretot, que ‘no li tremoli el pols, que sigui ferm, ràpid i contundent'". Sense dissimular el caràcter executiu que han adoptat aquestes reunions, els participants es van comprometre a una pròxima dintre de tres mesos, per a revisar l'evolució dels acords. 

Aquests conclaves han estat tremendament il·lustratius de la farsa de la democràcia burgesa. La vida de la immensa majoria de les persones està governada per una dictadura de les 37 famílies més riques. A aquesta ínfima minoria de paràsits ningú els ha triat, no obstant això són els que estan decidint absolutament tot, no només en l'esfera econòmica, sinó també en la política. Això no és cap novetat, el que si resulta significatiu és el descaro amb el qual estan actuant. Tenen tanta pressa que fins i tot les exigències formals del sistema democràtic burgès, pensats per a enganyar millor als treballadors, els resulten massa lentes i ineficaces.

La crisi s'aguditza

Darrere de tots aquests moviments de les últimes setmanes està la por de la burgesia que la prolongació de l'estancament econòmic propiciï un nou episodi de crisi financera (un subproducte de la crisi de sobreproducció del sistema capitalista) que afecti de ple a la banca espanyola. Aquesta última està molt tocada per la crisi immobiliària i per l'encariment del finançament extern, de la qual és molt depenent. Totes les mesures de retallada de la despesa social tenen dos objectius: un, garantir que els diners públics s'utilitzi exclusivament per a salvar a la banca, els empresaris i pagar els interessos del deute, causada fonamentalment per aquests mateixos bancs i empresaris després de continus plans de salvament i reduccions fiscals; i dues, fer més competitives les exportacions per mitjà de l'abaratament del cost de la mà d'obra.

La premsa representativa dels interessos del gran capital és bastant clara i insistent respecte a quines han de ser les prioritats del govern de forma immediata: tancar la reforma laboral; reformar els convenis col·lectius en benefici del poder empresarial; engegar una profunda reconversió de les caixes d'estalvi amb acomiadaments massius i tancaments d'oficines en el sector per a deixar el mercat buit per a la gran banca; més retallada de les despeses socials, no només de l'Estat sinó de les administracions autonòmiques i dels ajuntaments. De dur-se a la pràctica aquestes mesures, implicaran un canvi profund, i a pitjor, de les condicions de vida de la classe obrera i de les futures generacions.

La implicació del Rei en la preparació de totes aquestes mesures, unit a la intensa pressió de la burgesia al PP per a què s'impliqui públicament en els plans d'ajustament són part dels preparatius polítics del pla d'atac. Estan intentant crear un clima " demergència nacional", en el qual "tots" hem de fer pinya. No obstant això, per a la burgesia està sent molt difícil ocultar que totes aquestes mesures es vegin com el que realment són: una descarada i brutal transferència de riquesa dels més pobres als més rics. L'adhesió pública del PP a aquestes mesures (que per descomptat dóna suport i aplicaria si estigués en el govern) no canviaria, més aviat confirmaria, aquesta àmplia percepció social. La clau de tot està en l'actitud i sobretot els passos que donin els dirigents sindicals. És sobre ells on la pressió està sent més salvatge. L'editorial d'El Piís del 15-1-10 era meridianament clar: "Sorprèn que els sindicats no percebin la gravetat de la situació (...). Se sol oblidar que la patronal i sindicats tenen atribuïts en la Constitució tasques de negociació que van més enllà de la representació dels seus associats. Si la CEOE, UGT i CCOO són incapaces d'acceptar la urgència d'aquest diàleg, tal vegada haurien de ser remesos al Ministeri d'Hisenda perquè es negociï a la baixa les quantioses subvencions que reben pel seu paper negociador".

És necessari un gir dràstic de CCOO i UGT

La disjuntiva dels dirigents sindicals és evident: seguir jugant el paper "d’homes d'Estat" en les noves circumstàncies imposades per la crisi capitalistes, el que implica acceptar i justificar mesures d'atac històrics contra la classe obrera, o estar al servei dels interessos dels treballadors i adoptar el camí de la lluita, el que implica trencar amb la pau social teixida per dalt en les últimes dècades.

Els dirigents sindicals han qualificat les mesures del govern com "erràtiques". Res més lluny de la realitat. Són mesures coherents amb les necessitats del sistema capitalista. El que és erràtic és la política dels sindicats. 

Després del 29-S els dirigents de CCOO i UGT haurien d'haver posat una altra data de vaga i donar un senyal clar que estarien disposats a lluitar fins a final per la retirada de tots els plans d'atac. En comptes d'això, després de la vaga general van desaparèixer diverses setmanes de l'escena, deixant tota la iniciativa un altra vegada al govern, que sí està actuant amb decisió. Després van reaparèixer amb la ILP i les manifestacions de desembre que a més de ser totalment insuficients, estan sent molt mal convocades, sense propaganda ni assemblees en els centres de treball. Hi ha un fet evident: si amb una vaga general no s'ha frenat la reforma laboral, lògicament amb aquestes tímides mobilitzacions no es frenarà el paquet de mesures anunciat. Per a parar els plans de la burgesia és necessari un pla d'acció contundent, que inclogui la convocatòria urgent d’una altra vaga general, aquesta vegada de 48 hores. 

El camí que cal seguir és el dels treballadors francesos, és a dir, el de la rebel·lió social. És veritat que, a pesar de les tremendes mobilitzacions que s'han produït a França, finalment es va aprovar el pla de pensions. Però això no significa que no calgui lluitar, o que el camí emprès hagi estat incorrecte; indica que és necessari fer-ho amb una estratègia sindical i política millor, unint a la demostrada voluntat de lluita de les masses amb un programa de transformació socialista de la societat. En tot cas, el camí recorregut fins a ara a França no ha sigut estèril. Gràcies a les tremendes mobilitzacions d'octubre el govern de Sarkozy està extremadament afeblit i les experiència de milions de treballadors i joves francesos ha estat extraordinàriament rica, estant ara en millors condicions de treure les lliçons necessàries per al següent combat. 

A l'Estat espanyol, la victòria dels treballadors contra els plans d'atac del govern no està garantida per endavant, no obstant això el que és segur és que per mitjà del pacte social, que ha estat l'orientació estratègica dels dirigents de CCOO i UGT en els últims lustres, aquesta victòria no s’aconseguirà. És urgent i necessari un canvi profund d'orientació dels dirigents sindicals. Igual que a França, Grècia, Portugal, Irlanda i altres països, també existeix a l’Estat espanyol voluntat de lluita per part dels treballadors i de la joventut. Les pròximes setmanes seran decisives. És necessari que els dirigents sindicals rectifiquin urgentment la seva orientació per a estar a l'altura dels esdeveniments.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01