No a la impugnació de les candidatures de Bildu. Per la legalització de Sortu
No a la llei de partits. Pel dret d'autodeterminació per a Euskal Herria
La il·legalització de SORTU i ara de les 254 llistes presentades per la coalició electoral BILDU representa un autèntic escàndol. En el vot particular discrepant amb la sentència, presentat per sis dels magistrats del Tribunal Suprem, s'argumenta més que suficientment que no hi ha cap base per a la il·legalització d'aquestes candidatures. La impugnació de Bildu presentada per l'advocat de l'estat i la Fiscalia, a instàncies del govern i del PP, es basa en informes policials que no poden aportar cap prova que els candidats hagin comès cap delicte o col·laborin amb cap organització armada. De fet les forces de Seguretat de l'Estat han elaborat llistes amb els noms de desenes de milers de ciutadans bascos als quals es priva dels seus drets democràtics més bàsics, com el dret a votar i a ser electes càrrecs públics, pel suposat delicte de les seves idees independentistes o, simplement, per oposar-se als atacs a les llibertats a Euskal Herria.
La sentència del suprem, que és una actuació política que se sotmet als dictats de la dreta i la claudicació davant aquesta dels responsables estatals del PSOE, constitueix una brutal vulneració dels drets democràtics, i seu un precedent gravíssim, en la línia de totes les mesures judicials d'excepció que han retallat en aquests anys les llibertats democràtiques amb l'excusa de la lluita antiterrorista. Amb l'eslògan arbitrari i sense fonament que tot és un muntatge d'ETA, s'intenta dinamitar el pas donat per l'esquerra abertzale que ha apostat per les vies polítiques aplicant-li en la pràctica una “quarantena” antidemocràtica, sens dubte il·legal, tal com pretenien els líders del PP.
És una aberració que el Partit Popular, hereu de la dreta franquista que s'ha negat a condemnar quaranta anys de dictadura, s'ofereixi com garant de la democràcia. Al costat d'ells la direcció del PSOE ha impulsat i avalat la il·legalització de les llistes de BILDU per assegurar-se un poder en les institucions basques que no els correspon.
L'esquerra abertzale té dret a ser legal i poder presentar-se a les eleccions amb les seves pròpies sigles. La coalició formada amb Eusko Alkartasuna, renta la cara a aquesta organització que ha estat aplicant una política de dretes juntament amb el PNB des del departament d'educació i solament serveix per a rebaixar el seu programa electoral i eliminar d'ell la lluita per una Euskal Herria socialista que és l'única forma que es poden resoldre els problemes de la classe treballadora basca.
Els marxistes defensem conseqüentment els drets democràtics, perquè gràcies a ells els treballadors, la joventut, podem expressar-nos i actuar en millors condicions contra l'opressió capitalista. Com l'experiència ha demostrat, la retallada d'aquests drets amb l'excusa de “lluitar contra el terrorisme” s'ha convertit, en la pràctica, en un excusa contra la llibertat d'expressió, de vaga, d'organització i manifestació, i és utilitzada recurrentment contra l'esquerra combativa.
Des del Corrent Marxista Militant defensem la legalització de SORTU i BILDU i la immediata derogació de la Llei de Partits, la fi de totes les mesures d'excepció judicial com la doctrina Parot o la dispersió dels presos, així com la persecució de les pràctiques de tortures en comissaries i quarters. En aquest sentit considerem necessari que les organitzacions sindicals a Euskal Herria uneixin la lluita contra les retallades socials a la lluita pels drets democràtics i donin continuïtat a la vaga general del 27 de gener.
Els drets democràtics d'Euskal Herria i de les nacionalitats històriques de l'Estat espanyol com el dret a l'autodeterminació només poden veure's satisfets com part de la lluita unida de la classe treballadora per transformar la societat.