Pel seu interès publiquem aquest article recollit al Blog personal de Rafael Poch de Feliu i escrit per Juan Cole fundador i redactor en cap d'Informed Comment, professor d'Història a la Universitat de Michigan. El text ha estat publicat originalment en anglès a Informed Comment Netanyahu as Lord of the Flies: He has wounded, sickened or starved all 600K Palestinian Children in Rafah (juancole.com)
------------------------------------------------------------------
L'ONU informa des del Ministeri de Sanitat de Gaza que des del 7 d'octubre «34.622 palestins han mort a Gaza i 77.867 han resultat ferits». Al voltant del 70% dels morts han estat dones i nens. L'ONU afegeix: «Entre les tardes de l'1 i el 3 de maig, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, 54 palestins van morir i 102 van resultar ferits, dels quals 26 van morir i 51 van resultar ferits en les últimes 24 hores».

Catherine Russell, directora d'UNICEF, va declarar aquesta setmana que dels 600.000 nens que hi ha a Rafah, al sud de Gaza, tots estan ferits, malalts o desnodrits. Gran part de la població de Gaza s'ha vist obligada a desplaçar-se al sud, a Rafah, per l'exèrcit israelià, que els havia promès que era una zona segura. I va afegir: «Més de 200 dies de guerra ja han matat i mutilat desenes de milers de nens a Gaza».
600.000 és només una mica menys que la població de Boston dins dels límits de la ciutat. Imagina Boston poblada només per nens. Després imagina-te’ls a tots i cadascun d’ells ferits per la metralla, o patint malalties gastrointestinals i hepàtiques, o consumint-se de fam per falta d'aliments. I imagina el monstre que fica deliberadament tants nens en aquesta caixa.

Els atacs aeris israelians sobre Rafah han continuat a diari, sovint matant o ferint nens. Com que Israel ha destruït el sistema hospitalari, els nens s'han de sotmetre a operacions o a amputacions de membres sense anestèsia ni antibiòtics.

Cal subratllar que aquestes ferides, dolències i mancances alimentàries han estat imposades a aquests nens per la política militar israeliana, que mostra una temerària indiferència pel benestar dels civils. Les regles d'enfrontament israelianes, les més inhumanes del món, permeten entre 15 i 20 morts de civils per cada militant mort. Normalment, en una guerra resulten ferides 3 persones per cadascuna que mor, per la qual cosa aquestes normes d'enfrontament s'han d'interpretar en el sentit que permeten que resultin ferits entre 45 i 60 civils en cada atac contra un membre del paramilitarisme de Hamàs.

A més, segons l'ONU, la defensa civil palestina calcula que uns altres 10.000 cadàvers segueixen sota les runes dels edificis d'apartaments que els atacs aeris israelians van destruir, sabent que hi havia famílies al seu interior. Els israelians han destruït tot l'equip que podria utilitzar-se per recuperar els cadàvers, que es descomponen amb la calor. Els cadàvers en descomposició que es filtren a les aigües subterrànies suposen una greu amenaça de brots de malalties.

Matt Galloway, de la CBC, va entrevistar Nyka Alexander, responsable de comunicació de l'Organització Mundial de la Salut de l'ONU. Alexander va explicar el que significava per a més d'un milió de persones veure's obligades a baixar sobtadament a Rafah (que tenia una població d'uns 300.000 habitants abans de l'assalt israelià). Va descriure la gent menjant a la intempèrie o en botigues improvisades entre muntanyes d'escombraries i lavabos a l'aire lliure. La icterícia, una inflamació del fetge, s'està estenent entre la població, fins i tot entre els nens. Les mosques es posen a les femtes i després al menjar, que no es pot rentar excepte amb aigua bruta.

Alexander va dir: «Imaginin-se totes les voreres cobertes de tendes de campanya i en aquests refugis improvisats. Imaginin-se els carrers manant aigua verdosa, blavosa i negra que són femtes barrejades amb escombraries. Imagina que no hi ha cubells d'escombraries, que no hi ha recollida d'escombraries. Només hi ha munts d'escombraries. . . Les mosques també estan arreu i són molt agressives. Volen ficar-se als ulls, volen ficar-se a la boca. Des del punt de vista de la salut pública, és una situació realment desastrosa».

Pel que fa a la fam i les malalties, l'ONU afirma que entre el 27 d'abril i el 2 de maig l'exèrcit israelià va impedir o va denegar el 60% dels intents d'entrega d'ajuda al nord de Gaza. Al sud de Gaza, de les entregues d'ajuda i aliments que requerien coordinació, un terç van ser impedides o denegades per les autoritats israelianes. Tota aquesta interferència en els lliuraments d'aliments i medicines per part d'Israel es produeix en un moment en què la US AID afirma que la fam és ja inevitable.

Aquesta setmana, Metges sense Fronteres va subratllar les formes en què l'exèrcit israelià ha negat cruelment equips mèdics clau als nens i dones que han ferit amb les seves bombes:

«Portar subministraments vitals a Gaza és gairebé impossible a causa dels bloquejos, retards i restriccions de les autoritats israelianes a l'ajuda humanitària i al material mèdic essencial», explica Mari Carmen Viñoles, responsable de programes d'emergència de Metges Sense Fronteres (MSF).

«Un concentrador d'oxigen és un dispositiu mèdic que filtra el nitrogen de l'aire i subministra oxigen purificat als pacients. Per als nens desnodrits amb anèmia greu, els ferits amb greus pèrdues de sang i els nounats amb dificultats respiratòries, aquest dispositiu pot ser la diferència entre la vida i la mort.

Però tot i ser essencial per a la supervivència dels nostres pacients, no tenim ni idea de si un concentrador d'oxigen arribarà a un hospital de Gaza (Palestina) ni de quan ho farà.

Atès que les autoritats israelianes mantenen un control total sobre els punts d'entrada i sortida de Gaza, han rebutjat en repetides ocasions les nostres peticions per fer arribar equips biomèdics com concentradors d'oxigen.

Sense aquest senzill dispositiu, els nostres equips mèdics a Gaza es veuen obligats a presenciar la mort dels seus pacients per causes totalment evitables.»

La mesquina i cruel denegació d'equips mèdics a la població civil de Gaza ha estat una marca de l'actual govern extremista israelià. Els israelians també acaben de fer cas omís de les peticions per fer arribar equips mèdics que funcionen amb energia solar. No es pot enviar sense aprovació i molts procediments no es poden fer sense ell. Les autoritats israelianes han dit mentides descarades sobre la inexistència de límits a l'entrada de béns humanitaris a la Franja, una afirmació que Metges sense Fronteres va qualificar d'«absurda».


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01