Per al dirigent marxista basc Eloy Val del Olmo, la cobertura informativa que realitza la premsa internacional sobre Veneçuela és, realment, espantosa. "És una manipulació constant i permanent, una campanya de desinformació del que passa aquí. El que fan amb Veneçuela és un insult a la intel·ligència", va assegurar, en conversa amb el Correo del Orinoco. El dirigent va atribuir aquests atacs a la burgesia internacional i espanyola, "ja que odien a Veneçuela per la seva lluita pel socialisme i a la classe treballadora, que està representant l'alternativa. Necessiten aïllar la revolució veneçolana, com ho van fer amb la revolució espanyola, la russa, la cubana. En la seva opinió, els mitjans "necessiten tirar escombraries a la Revolució veneçolana, perquè ningú comprengui el seu autèntic significat, que és la lluita per un món millor, perquè els treballadors estiguin al front de l'economia. Però entre els treballadors hi ha un instint de classe. En els sectors avançats, les coses estan clares: a Veneçuela hi ha una lluita pel socialisme. Si triomfa aquest país, tot serà molt més fàcil. Per tant, cal donar suport aquesta revolució". A més, afegeix, "si ataquen tant a Veneçuela i a Chávez, alguna cosa bona hi haurà". El que passa a Veneçuela "reobre el debat sobre un model diferent al capitalisme. Aquest procés revolucionari està posant sobre la taula el control obrer, amb la propietat col·lectiva dels mitjans de producció social i és necessari que s'aprofundeixi. Si hagués un referent en el món d'un país socialista, seria un focus per al món sencer. El socialisme que s'està debatent a Veneçuela és l'alternativa per a aquest sistema que ens condueix a la misèria, la degradació i a la guerra. Socialisme o barbàrie. Per a nosaltres és l'alternativa".

 

No hi ha crisi final

 

Val del Olmo, que forma part del Corrent Marxista Revolucionària, va afirmar que "la crisi econòmica mundial es presenta com una oportunitat de canvi profund per a passar del regne de la barbàrie a una societat socialista de persones intel·ligents, honrades i lliures". Va fer èmfasi al manifestar que a Europa està caient el mite del progrés, el benestar i la seguretat. "És la crisi mundial del capitalisme, les forces de producció del qual, concentrades cada vegada en menys mans, està sotmetent als treballadors a una camisa de força, portant-los només pobresa, misèria i retallades", va manifestar. "El tema de la Unió Europea genera una idea global del que ocorre en el món, perquè no és Europa, no és l’Estat espanyol, no és Grècia. És l'economia capitalista la que en aquest moment està fallant globalment", va opinar. Les mesures preses pels governs europeus han generat reaccions: cinc vagues generals a Grècia, una vaga de funcionaris a l’Estat espanyol anunciada per al 8 de juny, una altra vaga en el país basc el 25 de maig. A l’Estat espanyol "el capital financer ha crescut d'una manera brutal, salvatge. El Fons Monetari Internacional, la Unió Europea i el nord-americà Barack Obama han pressionat a la banca privada espanyola, i Rodríguez Zapatero ha cedit a les pressions, plantejant una sèrie de retallades amb la finalitat d'intentar  estabilitzar l'economia però, després d'aquestes mesures extraordinàries, igualment les borses han seguit baixant".

Sobre l'especulació sobre si estem assistint, o no, a la fi del capitalisme, Val del Olmo va asseverar: "Els marxistes creiem que no hi ha una crisi final del capitalisme, ja que aquest ha sobreviscut a altres crisis històriques. En la crisi de 1929 hi ha un paral·lelisme amb la situació actual", va dir, en referència al 24 d'octubre de 1929, quan es va produir la fallida del mercat de valors de Nova York que va provocar un període de deflació de deu anys.

 

Veneçuela és l’esperança

 

Al parlar de nou sobre Veneçuela, va recalcar: "He notat que els nivells de consciència, debat i discussió són molt alts. La revolució està present en tots els llocs: en els barris humils, en els obrers, en les places i fàbriques". Val del Olmo elogia "l’immens coratge contra l'imperialisme d'Hugo Chávez" a Veneçuela, un "home que representa als pobres". Igualment, observa amb il·lusió el gir a l'esquerra d'Amèrica Llatina: "El president Chávez està canviant les coses amb gran treball perquè el socialisme triomfi a Veneçuela. És un home honest", emfatitza. "Però un home sol no pot canviar les coses. Necessita el concurs de la societat i el compromís de tots. És necessari que existeixi un partit revolucionari dels treballadors. Ells poden fer suggeriments, però han de tenir la capacitat última de decisió sobre els recursos, la distribució i sobre les seves condicions laborals". El Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) pot jugar-se-la d'una manera extraordinària, afegeix, "però per a això és necessari que les idees del marxisme agafin força; sobretot, que es duguin a la pràctica. El marxisme representa no solament la ideologia sinó, sobretot, representa una coherència entre el discurs i la pràctica. Es parla d'un socialisme molt radical, però no s'arriba als fets. Això és molt perillós per a tot el món", va afirmar. A fi d'accentuar la seva idea, va indicar que "tots els processos revolucionaris ensopeguem amb una burocràcia, que és una ombra de la vella societat que es resisteix a desaparèixer, que s’aferra de tots els vells processos". No obstant això, va reiterar: "Estem molt esperançats perquè aquest procés surti bé. Mai hi ha hagut un millor moment en la història perquè aquesta revolució triomfi".

Eloy Val del Olmo va visitar Veneçuela per a entrar en contacte amb diferents grups de treballadors revolucionaris, organitzacions socials i estudiantes. També va mostrar el seu llibre, "Euskal Herria  i el socialisme", que pretén "clarificar les genuïnes posicions del marxisme revolucionari en el relació a la qüestió basca".

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01