El president d'EEUU, Barack Obama, acaba d'anunciar una retallada de la despesa pública superior al bilió de dòlars per a la pròxima dècada. Tres quartes parts d'aquestes retallades s'aplicaran a les despeses socials. L'impacte social serà enorme, agreujarà encara més la pobresa i una desigualtat social que ha arribat a nivells no vists des dels anys trenta, actualment el 1% de la població posseïx més d'un terç de la riquesa del país. La retallada pressupostària és inferior a la riquesa combinada dels 400 nord-americans més rics!

Es reduiran 62.000 milions de dòlars de la despesa sanitària, les ajudes a les beques per a estudiantes (de les quals depenen els estudis de vuit milions de joves), es retallarà el Medicare (sistema sanitari per als ancians), el mateix succeirà amb les ajudes a despeses energètiques per a les famílies amb baixos ingressos i ancians, es congelarà el salari dels treballadors federals. En canvi, el pressupost del Pentàgon només es reduirà en 78.000 milions de dòlars durant la pròxima dècada, tot just un 10% del seu pressupost durant aquest mateix període. 

Explosió social a Wisconsin 

Després de la gran derrota de Obama i els Demòcrates en les últimes eleccions, va haver una sorollosa campanya en molts mitjans de comunicació de la burgesia destinada a explicar aquesta derrota com un resultat de la política “social” de Obama. Gens més allunyat de la realitat. Només reflectia el desencantament dels joves i treballadors amb una política d'atacs a les seves condicions de vida. Però també expressaven una extrema polarització i l'enorme gir a l'esquerra que s'està produint en la societat nord-americana. Només era qüestió de temps que tot aquest desencantament i aquesta fúria sortissin a la superfície. I l'inici d'aquest procés ho estem veient ara en Wisconsin, on l'anunci del pla de retallades per part del governador republicà Scott Walker el passat 11 de febrer, ha provocat una explosió social que no té precedents en la història d'EEUU en les últimes dècades. 
Les protestes a Wisconsin impliquen a desenes de milers de treballadors del sector públic i privat, professors i estudiants, mobilitzant-se contra els atacs a les condicions laborals i en defensa dels seus drets democràtics. 

Retallades salvatges, lluites espontànies 

El pla preveu una retallada de 3.700 milions de dòlars (un 77% recaurà sobre els quals menys guanyen), una reducció salarial del 20% per als 175.000 treballadors públics i l'eliminació de molts dels drets de la negociació col·lectiva, entre ells, inclou la possibilitat de ser acomiadat si es va a la vaga. 

Els esdeveniments s'han desenvolupat de manera vertiginosa. L'endemà passat d'anunciar-se el pla, el 13 de febrer, milers de joves i treballadors van ocupar el Capitoli (senat) en Madison, la capital de l'estat, encara avui uns cent mantenen l'ocupació, i han rebut la visita d'Armando Robles, un dels dirigents de la històrica ocupació de la fàbrica Republic & Windows en 2008. Fora del capitoli, des de fa tres setmanes milers de persones estan acampades a pesar de les gèlides temperatures. 

El 13 de febrer van començar tot un seguit de manifestacions la participació de les quals ha anat en augment, des dels 13.000 del primer dia, fins als 100.000 del 26 de febrer, a pesar del temporal de fred i neu. AL mateix temps, els professors iniciaven una vaga a la qual se sumaven els estudiants i posteriorment el personal no docent d'universitat. L'inici de les mobilitzacions i manifestacions va tenir un caràcter completament espontani. Els dos principals sindicats del sector inicialment havien arribat a un acord amb el governador, donaven suport el pla en canvi de mantenir la posició dels sindicats en la negociació col·lectiva, però es van trobar amb el rebuig dels seus afiliats i les mobilitzacions en els carrers, així que van haver de rebutjar l'acord i posar-se al capdavant de la mobilització. Encara així, durant les mobilitzacions han intentat una vegada i una altra frenar el moviment. Per exemple, en una assemblea de 3.000 professors el 20 de febrer van proposar acabar amb la vaga però es van trobar amb el rebuig majoritari de l'assemblea. 

Els 14 senadors demòcrates de Wisconsin s'han amagat en el veí Illinois para no assistir a la votació del 1 de març, amb la intenció de boicotejar la votació del pla a l'evitar que els republicans tinguin el quòrum necessari per a portar a terme la votació. Com represàlia, el governador va amenaçar amb acomiadar a 1.500 treballadors si els senadors no regressaven. També s'ha pogut comprovar la veritable base social del Tea Party. El 19 de febrer aquest moviment reaccionari va convocar una contra manifestació en Wisconsin. Mentre els sindicats aconseguien congregar a 75.000 persones, el Tea Partynomés reunia unes 2.000, bé protegides per 500 antidisturbis. 

L'impacte de la revolució al món àrab 

En les últimes setmanes hem vist la influència que han tingut els esdeveniments de Tunísia o Egipte en la resta del món àrab, però el més impressionant ha estat comprovar l'impacte que aquests han tingut en els treballadors nord-americans. En aquestes manifestacions era visible a través de moltes pancartes en les quals es podia llegir: “Egipte? Wisconsin?”, “Protesta com un egipci”, “Si Egipte té democràcia, perquè no Wisconsin?” i referències al governador com “Hosni Walker”. El mateix ha succeït en la lluita dels estudiants de Nova York, amb pancartes en les quals es podia llegir: “Nova York és Egipte”. També es podien llegir pancartes de suport a la revolució egípcia, com al Caire es podien veure cartells similars de suport als treballadors en Wisconsin. Un exemple que l'internacionalisme proletarisegueix més vigent que mai. 

Segons ha anat avançant la lluita, ha anat guanyant força la consigna de la vaga general, desgraciadament els dirigents sindicals estan recorrent a tot tipus d'excuses i estratagemas per evitar la seva convocatòria, en un article del Madison Cabdal Estafis (27/02/11), un representant sindical deia que “els dirigents sindicals no tenien autoritat per a convocar una vaga i diversos dirigents sindicals insistien que les accions laborals havien de ser accions individuals dels treballadors (!)”. 

Wisconsin: punt de referència per als treballadors d'EEUU 

La lluita de Wisconsin s'ha convertit en un punt de referència per a la resta del moviment obrer nord-americà. Centenars de milers de persones s'han manifestat en tot el país en solidaritat, són conscients que no és un atac aïllat. Retallades similars s'han proposat ja en New Hampshire, Iowa, Nova Jersei, Ohio, Michigan, fins i tot en estats on governen els demòcrates, com Califòrnia o Nova York. 

No només en Wisconsin, en altres estats com en Ohio, els treballadors estan demostrant que no van a acceptar els atacs sense lluitar. En Columbus, capital de Ohio, ja hi ha hagut diverses mobilitzacions, l'última el 2 de març amb 20.000 persones, en les quals han participat milers de persones per a oposar-se al pla de retallades proposat pel governador John Kasich. El pla preveu la prohibició de la negociació col·lectiva per a 42.000 treballadors públics i altres 19.500 professors i personal docent. A més, els republicans han aprovat una esmena que prohibiria el dret a vaga. Com a Wisconsin,també s'inclou una reducció salarial de fins al 20%. Hi ha hagut també més de 30.000 manifestants en l'estat d'Indiana, i protestes en els carrers de Nova Jersei o Michigan. El 2 de març es va celebrar una jornada nacional de lluita en el sector públic en la qual van participar desenes de milers de treballadors en tot el país, i només és l'inici. 

La política que estan aplicant els diferents estats, governin republicans, demòcrates o independents, no és una mica aïllat sinó que va d'acord amb la política que està aplicant l'administració Obama. No és casualitat que aquest brutal atac a les condicions de vida de la classe obrera vagi acompanyat amb l'intent d'acabar amb la negociació col·lectiva, una de les conquestes històriques dels treballadors. L'intent és afeblir al moviment obrer i que tingui menys capacitat de resposta davant els nous atacs que sens dubte vindran. Però com demostren els últims esdeveniments, no va a ser tan fàcil. 

Segons una enquesta publicada per The Nova York Estafis (28/02/11): “La majoria dels nord-americans s'oposen als intents d'afeblir els drets a la negociació col·lectiva dels empleats públics per a reduir els dèficits pressupostaris”. Concretament, un 60% s'oposa a aquesta mesura i també a la reducció salarial. 

Wisconsin s'ha convertit en un far i en un model per al conjunt de la classe obrera nord-americana, representa un punt d'inflexió en la lluita de classes a EEUU i també per a la resta del món, i, per descomptat, és un exemple dels esdeveniments que estan per venir. S'acaba de despertar un gegant que fins a ara estava dormit. És difícil calcular amb exactitud el temps i els ritmes, però el que sí és segur que la lluita de classes a EEUU de nou està en l'ordre del dia.  


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01