El 31 d'octubre vam viure a València una de les majors manifestacions de l'últim any. 70.000 persones vàrem sortir al carrer contra el govern del PP. El detonant aquesta vegada ha estat la trama de corrupció que afecta de ple tant al President de la Generalitat com a diversos dels seus Consellers, però aquesta convocatòria de la plataforma No a la Corrupció no ha fet sinó canalitzar part de la ràbia acumulada després de més d'una dècada de govern de la dreta.
El PP esperava haver tancat el que segurament van considerar un parèntesi de mobilitzacions immenses contra la seva política, centrades l'any passat en el terreny educatiu, però no ha estat així. Igual que l'any passat, la diversitat de pancartes (educació, sanitat, etc.) deixaven molt clar que no era una manifestació simplement pels escàndols de la trama Gürtel i de finançament del PP, com tampoc les dues manifestacions i la vaga general educativa del curs passat expressaven només el malestar per la situació dels centres d'ensenyament.
La situació a la qual ens ha dut el govern del PP, amb més de 1.700 aules prefabricades en col·legis i instituts, falta de mitjans en la sanitat, especulació urbanística en els barris, desinversió en serveis públics (que van dur a l'accident de la línia 1 del metro no fa molts anys), EROs, etc., és el combustible d'aquestes mobilitzacions.
Cal aprofitar l'impuls
Aquesta mobilització demostra que existeix l'ambient social per a organitzar una lluita seriosa contra la dreta i la seva política. Que la majoria del PP en el terreny electoral està associada a la falta, durant molt, massa temps, d'un impuls organitzat per part dels sindicats i l'esquerra política que posi en evidència que és la classe obrera i no una minoria privilegiada la qual realment té la majoria social. En la mesura que no hi ha hagut aquesta orientació, és normal que l'ambient de descontentament s'expressi associat a factors més accidentals, i aquest ha estat el cas.
La mobilització del 31 d'octubre hauria de prendre's com una nova oportunitat per a organitzar un moviment des de baix en cada barri, en cada fàbrica, en cada centre d'estudi, on es vinculi la lluita contra la corrupció amb reivindicacions en positiu que tinguin com objectiu revertir la despesa pública a favor de la majoria, mesures contra la pobresa, l'atur, la infravivenda, els barracots,... Cal vincular la lluita contra la corrupció a la causa d'aquesta corrupció: el capitalisme.