El 18 de febrer passat la direcció de la radiotelevisió pública local dependent de l'Ajuntament de Barcelona (Betevé) anunciava l'acomiadament de dotze treballadors que se sumen als nou més que havien sigut acomiadats al mes de juliol. Novament, l’empresa torna a carregar contra els treballadors argumentant una mala situació financera.

La reacció de la plantilla no es va fer esperar. Es van convocar diferents jornades de vaga. Es va buscar immediatament la solidaritat de diferents associacions dels barris de Barcelona amb un gran èxit. Al mateix temps, els treballadors van exigir la destitució immediata dels màxims responsables de l'empresa, Sergi Vicente (director de la cadena) i Carme Ponte (responsable de recursos) i que l'Ajuntament de Barcelona assumeixi la seva responsabilitat i garanteixi els llocs de treball i un conveni i condicions laborals dignes.

Tot seguit publiquem l'entrevista realitzada al president del Comitè d'empresa de Betevé, Roger Matamoros, membre del Sindicat de Periodistes:

 

Militant: Quan s'anuncien els acomiadaments i quins són els arguments de l'empresa?

Roger Matamoros: Els acomiadaments s'anuncien el 18 de febrer. Ja ens havien passat una proposta sobre la reorganització de la feina i sobre la congelació salarial que la plantilla havia rebutjat en votació. Llavors l'empresa ens avisa que prendran les mesures oportunes. Abans que ens comuniquessin els acomiadaments, alguns treballadors ja havien rebut correus perquè es presentessin a recursos humans. Aquests ja ens deien que alguna cosa passaria, ja que va ser el mateix procediment que van seguir el passat mes de juliol quan van acomiadar 9 persones. Al juliol no teníem constància que tinguessin aquesta intenció.

L'argumentació que ens donen és que la situació de Betevé no és bona, que la massa salarial ocupa el 74% del pressupost i que cal baixar, ja que la plantilla no acceptava les rebaixes de salaris que l'empresa havia proposat. Nosaltres els vam plantejar que aquesta no era la solució, que la solució era augmentar el pressupost per part de l'Ajuntament, que és qui té els recursos. Precisament, el 2022 és l'any amb el pressupost més alt de la història de l'Ajuntament amb 3.400 milions d'euros.

Foto1
"Malgrat ser l'any amb el pressupost més elevat de l'Ajuntament, l'argumentació de l'empresa és que els salaris són massa alts i que cal baixar-los"

M: Quina és la reacció de la plantilla quan es coneixen els acomiadaments?

R.M: Al juliol va ser un xoc, ja que en aquell moment no ho esperàvem. Aquesta vegada ja la plantilla preveia que podia passar.

La reacció en aquest sentit va ser la de no acceptar aquests acomiadaments. No només són els acomiadaments de 12 persones de la plantilla i de dos autònoms que han deixat de facturar. La qüestió a més és que han suprimit tres programes. Artic, La Cartellera i la Família Barris. En aquest moment la indignació va esclatar ja que els tres programes que se suprimeixen són culturals: s'han “carregat” la cultura a Betevé!!!

En aquest moment vam iniciar una campanya per aproximar-nos a entitats culturals per aconseguir suport i va anar força bé. Però de moment la situació en què estem no ha canviat.

M: L'administració de Betevé depèn directament de l'Ajuntament o hi ha una empresa subcontractada que gestiona la casa?

R.M: Depèn directament de l'Ajuntament. Però això ve de lluny. El 2014 la casa estava externalitzada. Aleshores només 20 treballadors depenien directament de l'Ajuntament. La resta, més de 200 empleats, estaven externalitzats.

Aleshores, vam posar unes demandes per cessió il·legal de treballadors. Aquestes demandes les vam guanyar i es van convertir en treballadors de l'empresa pública. Aquesta empresa pública és una SASPM (Societat Anònima Societat Pública Mercantil) el màxim accionista de la qual és l'Ajuntament de Barcelona. Hi ha un consell d’administració format per gent proposada pels partits polítics, que va ser votat per dos terços del ple municipal i que van passar a ser el consell d’administració de la casa.

M: En aquest nou cas, hi ha hagut alguna resposta per part de lAjuntament? Ada Colau s'ha pronunciat al respecte?

R.M: Al juliol, amb els primers acomiadaments, ja vam intentar posar-nos en contacte amb tots els partits polítics. Al febrer ho vam tornar a fer. Demanem reunir-nos amb Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC). La responsabilitat és en última instància del primer tinent d'alcalde, és a dir, del mateix Collboni. Quan es va sol·licitar reunió amb Ada Colau, ella va ser qui ens va derivar amb el primer tinent d'alcalde. Finalment i després de la mobilització de febrer a Sant Jaume, vam poder reunir-nos amb Collboni que ens va dir que ell no estaria a les negociacions ja que això era responsabilitat del director de la casa Sergi Vicente.

M: La solidaritat que heu trobat en altres col·lectius es va donar de manera espontània o l'heu buscada?

R.M: El suport dels col·lectius l’hem buscada. Els programes culturals eren espais on aquests col·lectius podien expressar-se i, per tant, amb la seva supressió s'han vist molt afectats. Hem rebut el suport de Sindicat de Llogaters, Sindicat de Manters, associacions teatrals, associacions esportives, en fi associacions de tota mena. A la concentració de Sant Jaume, rebérem molt de suport. Hem aconseguit moltes firmes.

M: En quin punt està ara mateix el conflicte?

R.M: El judici es va celebrar finalment el 25 d'abril. Aquell dia ens vam tornar a mobilitzar i es va tornar a demostrar que comptem amb el suport de nombrosos col·lectius socials i veïnals. Fins ara encara no ha sortit la resolució judicial. La nostra voluntat és continuar negociant. Fa dos anys que negociem el conveni (ja que no en tenim) i està costant molt. Fins ara ens regíem pel conveni d'oficines i despatxos amb una sèrie de millores que ens equipara als treballadors de l'Ajuntament, com les 37 hores i mitja però tot i així està sent molt complicat i per descomptat els acomiadaments no ajuden.

M: Ja per acabar, quin és l'estat d'ànim entre la plantilla ara mateix? Estan disposats a fer un pas i a fer mobilitzacions?

R.M: L'estat d'ànim és complicat. Per descomptat hi ha hagut una oposició total als acomiadaments i ràpidament la plantilla va votar a favor de plantejar la dimissió de Sergi Vicente (director de la cadena) i Carme Ponte (responsable de recursos). Al principi havíem plantejat fer vaga cada divendres, però això no es va veure clar. Per tant, hem preferit concentrar forces en dies puntuals, que fins ara han estat un èxit. Per nosaltres el punt clau és la readmissió dels companys acomiadats

M: Moltes gràcies pel teu temps i molts ànims per la lluita!

Per una ràdio-televisió pública, democràtica i de qualitat!

Readmissió de tots els companys acomiadats!!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01