Entrevistem Alejandro Fernández, carter rural a Astúries i afiliat a CGT

“El potencial de la nostra plantilla és terrible, 47.000 treballadores i treballadors controlant un sector estratègic ens dóna el poder de paralitzar el país. A la vaga!”.

El Militant: A Correus teniu convocada vaga per als dies 1, 2 i 3 de juny. Quins són els motius d’aquesta convocatòria?

Alejandro: La vaga està convocada aquests tres dies per CCOO i UGT contra el desmantellament i desballestament de la major empresa pública del país.

Els diferents Governs del PP i del PSOE fa anys que desmantellen Correus i en preparen la privatització. El 2001, sota la presidència de Núñez Feijoo, ens van treure de l'Administració General de l'Estat transformant-nos en una Societat Anònima Estatal propietat de la SEPI i convertint el funcionari de Correus en una figura “a extingir”. Ara la majoria de la plantilla som personal laboral. Hi ha un procés continu d'externalització dels serveis. Van ficar un cavall de Troia a l'empresa amb la creació de la filial privada Correos Express, plena de falsos autònoms i subcontractats, a la qual van cedint cada vegada més volum de treball i que és el referent de la Direcció en un procés d' “amazonització” de Correus.

La destrucció de llocs de treball és contínua, igual que l'augment de l'eventualitat i la feina a temps parcial. Vam passar de 62.000 llocs el 2001 als 47.000 actuals, fet que es tradueix en una sobrecàrrega de treball i una pressió laboral que unida a la congelació salarial en uns sous ja de per si raquítics situen la plantilla al límit de l'explosió.

Aquestes lamentables condicions tenen una traducció immediata en el deteriorament absolut de la prestació del Servei Postal Universal, el que abans era un dret s'està convertint en un negoci, l'objectiu és convertir Correus en una empresa de paqueteria amb les condicions del sector de la logística on qui mana són multinacionals com Amazon.

Resulta a més a més escandalós que aquest procés de desmantellament s'hagi accelerat sota l'Executiu de coalició PSOE-UP que presumeix de ser el Govern més progressista de la història i ferm defensor de lo públic. El desembre de l'any passat la Direcció va aprovar, amb el suport de CSIF, Sindicato Libre i CIG, un Pla Estratègic i va realitzar un atac sobre les Unitats de Repartiment intentant implantar el sistema de treball de Correos Express (menys treballadors per a més zones de treball) , atac que va ser frenat amb una autèntica rebel·lió per part de la plantilla.

EM: Davant d’aquests atacs, quina ha estat fins ara la política sindical a Correus?

A: La situació a què hem arribat és conseqüència directa de la política de pau social practicada per la majoria sindical representada per CCOO i UGT al costat dels sindicats grocs CSIF i Sindicato Libre.

Ara bé, que la vaga estigui convocada per iniciativa de CCOO i UGT no justifica en cap cas no donar-hi suport. Un fracàs seria interpretat per part de la direcció de l'empresa com un símptoma de debilitat i els encoratjaria. Aquesta convocatòria es produeix com a conseqüència de la tremenda pressió exercida per la plantilla. A les direccions sindicals no els ha quedat cap altre remei després dels conflictes continus l'any passat en multitud d'Unitats de Repartiment i aquest mateix any contra el Nou Model de Carteria. La gent n’està tipa.

Però no podem deixar a les seves mans el futur d'aquesta lluita. Els i les treballadores, independentment de la nostra afiliació sindical, hem d'utilitzar aquesta oportunitat per exigir que aquesta vaga sigui l'inici d'un pla de lluita seriós i contundent, decidit democràticament en assemblees i que no s’aturi fins a revertir tots els atacs. Cal treure el conflicte fora dels centres de treball, al carrer, i cercar la solidaritat de la nostra classe perquè estem lluitant per mantenir el dret a rebre correu com un servei públic de qualitat. El potencial de la nostra plantilla és gran, 47.000 treballadores i treballadors controlant un sector estratègic ens dóna el poder de paralitzar el país. A la vaga!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01