No al xantatge de la multinacional Bureau Veritas!

Signa aquí per donar suport als treballadors!

El passat 16 de març, en plena pandèmia del coronavirus, la direcció de la multinacional Bureau Veritas (BV) va comunicar als representats dels treballadors d’ACTIVAIS que havia presentat feia uns dies un concurs de creditors per tal de liquidar l’empresa i que properament es presentaria un ERO concursal per així acomiadar tota la plantilla.

Tot això a l’esquena dels treballadors, als quals l’empresa no va informar en cap moment.

ACTIVAIS és l’“empresa” de Bureau Veritas per a l’externalització de serveis per a les grans empreses de serveis per les grans companyies d’electricitat, gas o aigua com Naturgy, Endesa, Iberdrola, Agbar o Madrileña Red de Gas. En aquestes fem tasques d’inspecció d’instal·lacions, altes o lectura de comptadors.
Bureau Veritas és una multinacional que té com a principals accionistes a la família Wendell, una família que segons el diari econòmic “Les Echos” forma part de les 200 fortunes més grans de França. Alguns directius d’aquesta família segons la fiscalia financera francesa van ser responsables de realitzar diferents “pràctiques de frau fiscal” “recurrent a la interposició d’empreses per evitar la interposició de guanys de capital” (clica aquí per a consultar la notícia).

Així, la multinacional va obtenir el 2019 uns ingressos de 5 bilions d’euros i un benefici net de 392,6 milions.

L’ERO i el concurs d’ACTIVAIS es produeix en un context d’EROS i ERTOS en multitud d’empreses amb accionistes multimilionaris. De fet, en els últims mesos empreses com Vodafone, Neumáticos Continental, Comsa, etc., han presentat EROS o ERTOS amb l’objectiu que la crisi econòmica que vindrà la paguem els treballadors. Les grans fortunes han utilitzat el nostre treball i els recursos del planeta per fer-se d’or, i ara que la riquesa està concentrada en les seves mans (perquè els recursos naturals i materials no desapareixen, sinó que passen d’unes mans a unes altres) pretenen mantenir els seus beneficis a costa de les nostres condicions de vida i de la nostra salut. Ens tracten com a taronges, a les quals han extret tot el suc i ara pretenen llençar-nos a les escombraries.

En el cas d’ACTIVAIS la maniobra és evident: diuen que tenen pèrdues. Tracten d’impressionar-nos amb números vermells. Però aquestes comptes no les hem elaborat els treballadors. Tanmateix, és una vergonya que la propietària d’ACTIVAIS amenaci el manteniment de les nostres famílies quan han fet un negoci rodó amb tots els contractes públics i privats que tenen.

Bureau Veritas, com altres multinacionals, el que pretén és reduir costos salarials mitjançant acomiadaments, rebaixar les condicions laborals de treball i acabar de pas amb la lluita sindical i els comitès d’empresa en defensa del compliment del conveni i de la normativa laboral. Per tal d’aconseguir aquest objectiu han sembrat el pànic entre la plantilla, comunicant als comitès la seva “decisió” en plena pandèmia i afirmant que ho feia “pensant en el millor pels seus treballadors”. Paraules buides i cíniques d’una empresa que no ha tingut ni la decència d’informar la plantilla de la situació, ni d’impedir que els treballadors de Posada en Servei arrisquin la seva salut i la d’altres persones realitzant treballs no urgents a diverses zones.

És molt habitual per part dels empresaris atemorir els treballadors amb el propòsit de tancar empreses i després obrir amb un altre nom, carregant-se així tots els drets adquirits dels treballadors i prometre tota una sèrie de recol·locacions per després no complir res. Bureau Veritas, igual que altres multinacionals tracten de dividir els treballadors, crear falses il·lusions entre la plantilla, per al final aconseguir el seu objectiu: menys mà d’obra i el més esclava i barata possible. En el context econòmic actual, qualsevol “il·lusió” de la bona fe de la multinacional seria autoenganyar-nos i enganyar els companys.

Alguns responsables sindicals propers a la jerarquia de l’empresa defensen que “s’ha de signar ja l’ERO perquè si no es fa així, l’empresa no podrà pagar les indemnitzacions i es trigarà en cobrar del FOGASA (Fons de Garantia Salarial)”. Aquest plantejament en la nostra opinió és completament erroni perquè accepta els “arguments” falsos de l’empresa i mostra feblesa en la negociació.

Però a més, aquest argument és fals, perquè els treballadors no controlem els fons de la multinacional. De fet, alguns treballadors d’Umano (anterior contrata de les lectures de Gas Natural) després d’acordar amb l’empresa en la conciliació judicial el pagament de les indemnitzacions, aquesta no va complir i ens va enviar igualment al FOGASA. En el mateix sentit, és totalment incorrecte donar credibilitat a tots els rumors que parlen que serem recol·locats a les empreses que s’encarreguin dels nostres serveis, inclosa Bureau Veritas.

Aquesta no és cap solució pel conjunt de la plantilla i significa no veure la maniobra de fons, que és abaratir, reduir i precaritzar al màxim les condicions de treball. I el resultat ja ho hem vist en moltes empreses: Sintel, Evo Bank, etc.

Molts dels nostres pares i avis ens van ensenyar que cap multinacional ni cap govern ha regalat mai res als treballadors. Tot el que ells van guanyar: acabar amb les cadenes d’esclavitud, el treball infantil, les jornades de sol a sol, el dret a la baixa per maternitat, etc., va ser producte de la lluita i la pressió social de la classe treballadora, moltes vegades sota circumstàncies socials tan dures com l’actual.

Per tot allò en aquest context tan complex, l’única alternativa viable per defensar els nostres llocs de treball i el manteniment vital de tota la plantilla és la lluita: pressionar tot el que puguem al govern i a la patronal per detenir aquesta barbaritat, no consentir que les multinacionals acomiadin milions de treballadors i condemnin a la majoria de la societat a la misèria. Si Bureau Veritas i les empreses energètiques que s’han fet d’or a costa de les caríssimes factures que paguem tots i del treball del personal donen via lliure a aquesta barbaritat, s’ha de lluitar amb totes les forces per tal que el govern les nacionalitzi i les posi al servei de la població.

Cap acomiadament a BV ni a cap multinacional!

Defensem tots els llocs de treball i el manteniment de tots els treballadors i treballadores!

Signa aquí per donar suport als treballadors!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01