Els dies 25 i 26 de Juliol han marcat una gran fita en la lluita dels treballadors de Ryanair contra les condicions d'explotació extrema que aquesta multinacional aèria, coneguda pel baix preu dels seus bitllets, imposa des de la seva fundació el 1985 a les seves plantilles. Durant aquests dos dies, tripulants de cabina de Ryanair de Portugal, Bèlgica, Itàlia i l'Estat Espanyol han realitzat amb ple èxit una vaga internacional contra la precarietat de les seves condicions de treball.
Ryanair, una empresa organitzada per esprémer a la seva plantilla al màxim
La principal reivindicació de la vaga és que Ryanair apliqui la reglamentació laboral pròpia de cada país, en lloc d'aplicar en tots els països la legislació laboral irlandesa, situació que facilita autèntics atropellaments i genera situacions que perjudiquen greument a les treballadores i treballadors.
Per exemple, els treballadors espanyols de Ryanair no cotitzen a la Seguretat Social espanyola, per la qual cosa no tenen dret a l'assistència sanitària gratuïta de l'Estat espanyol, i, tot i que cotitzen a la Seguretat Social d'Irlanda, com no són residents a aquest país tampoc hi tenen dret a assistència mèdica.
L'aplicació de la legislació laboral irlandesa només es realitza quan li convé a Ryanair. El salari mínim d'Irlanda, un dels més alts d'Europa, està fixat en 1.614 euros al mes, però Ryanair utilitza tota mena de trucs per a pagar a les seves plantilles salaris que no arriben ni a la meitat d'aquest import. En el cas dels tripulants de cabina, una gran part d'ells són contractats a través d'ETT (Empreses de Treball Temporal), de manera que Ryanair organitza un sofisticat sistema de torns per a pagar exclusivament les 900 hores de vol que cada tripulant pot realitzar com a màxim a l'any, d'acord amb la legislació aèria de la Unió Europea. Gràcies a aquest sistema de torns els temps de descans, els temps en què l'avió no està en l'aire, o els temps de "guàrdia", en què el tripulant ha d'estar disponible per a embarcar en qualsevol moment si Ryanair ho diu, no són retribuïts.
Per arrodonir aquest muntatge les dues ETTs que utilitza Ryanair, Crewlink i Workforce, són de la seva propietat, a través d'una sèrie de companyies interposades, com Dalmac. Aquesta última companyia també s'encarrega d'organitzar els cursos de formació per al nou personal de cabina de Ryanair. Aquesta formació corre per compte del treballador, que ha de pagar uns 2.900 euros per avançat, o 3.500 si opta per que se li descompti de les seves futures nòmines, per a poder accedir a un contracte de prova que no li garanteix continuïtat alguna en el treball.
En aquestes condicions no pot estranyar a ningú que Ryanair hagi estat durant molts anys la companyia aèria més rendible del món. Precisament per a demostrar quant bé li van les coses, el president de Ryanair, Michel O'Leary es va comprar una casa de 10 milions d'euros a Mallorca dos dies abans de l'inici de la vaga, al mateix temps que amenaçava amb acomiadaments massius si la vaga seguia endavant.
La unió dels treballadors i treballadores per sobre de fronteres i categories laborals pot derrotar a Ryanair
La vaga de tripulants de cabina no és el primer conflicte laboral que afronta Ryanair. A finals de l'any passat pilots de Ryanair d'Irlanda, Itàlia, Alemanya, Portugal i l'Estat espanyol van anunciar la convocatòria de diverses jornades de vaga. Per a evitar-les, Ryanair es va afanyar a realitzar importants concessions, entre elles una pujada salarial del 20% als pilots i un reconeixement dels seus sindicats.
Els propietaris de Ryanair eren, i segueixen sent, plenament conscients que aquesta primera victòria d'un col·lectiu de treballadors de Ryanair significava un precedent que abans o després impulsaria la lluita d'altres col·lectius i l'acabaria estenent a tots els països on Ryanair opera. Per això des de principis del 2018 s'han esforçat per a minar els drets recentment conquerits pels pilots. Per això han accelerat la contractació com a pilots de falsos autònoms, als quals no se'ls apliquen les condicions acordades per als pilots de plantilla.
Precisament el primer dia de la vaga de tripulants de cabina, el 25 de Juliol, Ryanair va anunciar l'acomiadament de 300 treballadors a Irlanda, 100 d'ells pilots i la resta tripulants de cabina. Amb aquests acomiadaments Ryanair tracta de demostrar que les seves amenaces de represàlies contra els vaguistes son serioses i que està disposada a fer el que sigui necessari per a tornar a sotmetre als seus treballadors a les condicions de moderna esclavitud en què es basen els seus exorbitants beneficis.
La notificació dels acomiadaments ha estat immediatament resposta pels pilots irlandesos, que han convocat una vaga per al proper 3 d'Agost. Des d'Esquerra Revolucionària i el Comitè per una Internacional dels Treballadors (CIT/CWI) donem tot el nostre suport i solidaritat a aquesta enèrgica i valent resposta dels pilots irlandesos, i animem a totes les treballadores i treballadors dels països on opera Ryanair a coordinar i unificar les seves accions reivindicatives, de manera que la direcció de Ryanair no pugui seguir aprofitant en el seu benefici les diferències en les condicions laborals de treballadors de diversos col·lectius i diversos països.
Fa pocs dies eren els treballadors d'Amazon a Polònia, Alemanya i l'Estat espanyol els que s'aixecaven contra les pràctiques esclavistes d'aquesta gran multinacional. Sense cap mena de dubte, les condicions per a una gran mobilització de treballadores i treballadors estan madurant a gran velocitat. Després d'anys i anys de patir un deteriorament continuat de les condicions de treball, al mateix temps que l'acumulació de quantitats ingents de riquesa en mans d'una ínfima minoria de multimilionaris era cada vegada més obscena, milions de treballadores i treballadors estan començant a dir que ja n'hi ha prou. Organitzats i armats amb un programa que combati l'explotació capitalista, la força de la classe treballadora serà imparable.