Entrevista a Manu Vidal, dirigent de la CGT Comsa Service i Esquerra Revolucionària
EL MILITANT.- Com valoreu el resultat d'aquestes eleccions?
Manu Vidal.- Ha estat una victòria clara del model sindical que defensem des de CGT Comsa Service: un sindicalisme de lluita, que no cedeix davant l'empresari i busca la màxima participació dels treballadors. Tindrem majoria al comitè, amb 3 delegats davant els 2 de CCOO. Entre els treballadors especialistes (que trien 4 delegats al comitè) vam guanyar per 37 vots a 7, i això que l'empresa va sabotejar la votació a un centre de treball. En tècnics i personal d'oficina, que escollia un delegat i on ens presentàvem per primera vegada, vam estar a punt de guanyar: 7 vots CCOO i 6 CGT. Diversos d'aquests vots a CCOO van ser resultat de l'atemoriment per part de l'empresa. Tots sabíem que la presentació a última hora, i a empentes, de la candidatura de CCOO era una maniobra de l'empresa.
EM.- Per què creus que la victòria ha estat tan clara?
MV.- És el resultat d'anys de treball. Els treballadors han pogut comparar i posar a prova els nostres mètodes i acció sindical: no cedir ni un pam a la patronal, ni quan som majoria al comitè ni quan hem estat en minoria; desmuntar i denunciar les polítiques de CCOO i UGT, però sense sectarisme cap aquells que confiaven en ells, explicant, mantenint-nos ferms i confiant en els treballadors.
Dos exemples recents d'aquesta forma d'actuar van ser la vaga del 2016, que va permetre reagrupar els treballadors i derrotar l'intent de dividir-nos de l'empresa, i la lluita contra els incompliments per part d'aquesta del pacte de millora del conveni provincial, que regula les condicions laborals de tots els treballadors de Comsa a Tarragona. Quan l'empresa va aprofitar la reforma laboral per a atacar aquest pacte, vam respondre amb la mobilització i organitzant una campanya a tota la comarca, parlant amb altres comitès i treballadors en lluita. Davant la política de desmobilització i del "mal menor" que apliquen altres, des de la CGT Comsa Service ens neguem a cedir a les pressions empresarials, denunciem l'incompliment i exigim que les condicions d'aquest s'apliquin a tota la plantilla, acabant amb les maniobres de l'empresa que intenta dividir-nos aplicant condicions diferents.
Mentre en altres casos els tribunals han donat la raó a l'empresa, nosaltres vam arrencar dues sentències favorables. Una, del Jutjat del Social nº 27 de Barcelona, ens donava la raó assenyalant que l'empresa no podia retallar les nostres condicions laborals en no existir si més no una situació de pèrdues econòmiques. Un altre procediment condemnava a l'empresa per vulnerar el dret a vaga, obligant-la a pagar els salaris corresponents per a aquestes jornades, així com les cotitzacions, i a reconèixer els drets adquirits corresponents.
Durant la campanya vam insistir que necessitàvem ser majoria i tenir un comitè d'empresa forta per a continuar aquesta lluita, obligar l'empresa a complir les sentències i aplicar les condicions del pacte de millora del conveni. A més, vam defensar seguir lluitant per una altra sèrie de mesures que garanteixin igual salari i condicions per a tots, respecte tots els nostres drets, pagament de tots els plusos i bons, flexibilitat d'horari per als companys i companyes d'oficina de manera que puguin tenir millors condicions...
La gent ha donat suport a tot això. No volia que entrés un comitè que signi qualsevol acord amb l'empresa i anul·li la feina que s'ha fet anteriorment.
EM.- Quines són les tasques que teniu per davant?
MV.- La primera, reunir-nos, organitzar el llistat de tots els treballadors (perquè estem dispersos en molts centres de treball) i visitar els diferents centres per a garantir la participació de tots els companys i donar la batalla per a aconseguir les propostes presentades durant la campanya. Volem impulsar un comitè de salut laboral que ampliï el nombre de treballadors implicats directament en aquesta tasca, i organitzar assemblees regulars per a respondre a qualsevol incompliment o atac de l'empresa.
Seguirem defensant el mateix sindicalisme de classe, democràtic i combatiu però volem fer-ho amb més força i afiliació, intentant organitzar al màxim de companys a la CGT. A més a més, aquest sindicalisme que defenso és resultat de les idees polítiques que l'orienten, les idees que aporta militar a Esquerra Revolucionària, una organització marxista i internacionalista. Per això fem una crida als treballadors més combatius a unir-se a ER i defensar junts un sindicalisme de classe i revolucionari.