Reproduïm a continuació el comunicat del Sindicat de Llogaters publicat a sindicatdellogateres.org:

Les llacunes del Reial Decret i les maniobres insolidàries i il·legals dels fons d’inversió, alimentaran l’escalada de la vaga de lloguers al maig.

A finals d’abril les conseqüències econòmiques del COVID-19 deixen un atur del 14,4%, i 3,7 milions d’ERTOS. Milers de famílies que han vist disminuïts els seus ingressos i en molts casos no han percebut cap prestació durant el mes d’abril. Els estudis apunten que les treballadores amb llocs laborals menys qualificats són les més afectades per la crisi, però també totes aquelles que comptaven amb contractes temporals.

De nou, la crisi econòmica torna a castigar a les persones amb menys ingressos, que en la seva majoria, viuen de lloguer i han de fer front a les rendes d’un mercat immobiliari desproporcionat i artificialment inflat durant els últims sis anys.

Amb el Reial decret 11/2020 del Govern dóna per tancada la resposta a la crisi d’habitatge que sorgeix amb el Covid-19. Però el decret deixa fora a moltíssimes persones que no poden acollir-se a les mesures adoptades, mentre a unes altres es trobaran lligades als microcrèdits, que portaran a una situació d’endeutament encara pitjor.

Durant el mes d’abril més de 16.000 persones s’han sumat a la vaga en tot l’Estat, la qual cosa ha propiciat que algunes d’elles ja hagin aconseguit que el seu arrendador els condoni el lloguer o els faci un descompte. Gràcies a la vaga i a la campanya per la suspensió dels lloguers, totes aquestes famílies no han caigut en impagament.

Però també hem vist com els fons voltor utilitzen la crisi per a pressionar i fer xantatge als llogaters.

En l’última setmana Blackstone ha intentat que desenes de famílies de Torrejón d’Ardoz quedin a la vora del desnonament en retornar inexplicablement les rendes pagades des del mes d’agost.

El fons també ha vulnerat el Decret 11/2020 a Donosti el que ha forçat la intervenció del Delegat del Govern.

Lazora per la seva part intenta que els seus inquilins a Catalunya signin contractes abusius, oferint renovacions abusives que només estan vigents “mentre duri l’Estat d’alarma”.

Una vegada més estem vivint el que Nacions Unides va denunciar en 2019: que els fons voltor suposen una amenaça per als drets humans. En aquest context no ens quedarem de braços plegats.

A partir de demà 1 de maig, una vegada més, milers de persones s’enfronten a l’incapacitat de satisfer les rendes dels seus lloguers. Per això fem una crida a totes aquestes persones perquè se sumin a la vaga:

- A totes les persones que estan en vaga des d’abril.

- A totes les persones que van pagar l’abril demanant diners prestats a les seves famílies o utilitzant els seus escassos estalvis.

- A totes les persones a les quals no empara el Decret 11/2020.

- A totes les persones que no es poden endeutar amb microcrèdits per a pagar el lloguer.

- A totes les persones que no poden pagar el lloguer i el Govern ha deixat de costat: els convoquem al fet que se sumin a la vaga aquest mes de Maig.

En l’últim mes, més de 200 col·lectius ens hem organitzat per a coordinar aquesta vaga per tot l’Estat. Ja hi ha més de 80 comitès de vaga distribuïts per més de 20 províncies. Durant aquest mes de Maig esperem arribar a més territoris i enfortir els comitès, que són els espais on s’organitzen els vaguistes i es rep tot el suport polític i jurídic.

A més hem recaptat en la nostra Caixa de Resistència gairebé 40.000 euros, i esperem que durant les pròximes setmanes arribem a més de 70.000 euros. La crisi sanitària ja s’ha convertit en una crisi social que està aguditzant la crisi d’habitatge.

Però ja estem veient que la vaga de lloguers i els comitès de vaga s’estan convertint en un important contrapoder per a garantir el dret a l’habitatge i les lluites contra l’especulació.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01