Un complet frau que blanqueja els responsables de la catàstrofe ecològica!

Aquesta setmana ha arrencat a Madrid la Cimera Mundial del Clima COP25. Tot i que ja no s'organitza a Xile, la presidència de la mateixa seguirà corresponent al govern assassí de Piñera, quelcom que no sembla incomodar ni a Pedro Sánchez, ni a les Nacions Unides, ni a cap de les democràtiques nacions europees. Una cimera, a més a més, que està sent una plataforma publicitària descarada per a les grans empreses capitalistes que són la causa de l'actual degradació mediambiental.

De la mateixa manera que a cimeres anteriors es fan crides buides a actuar per frenar la catàstrofe climàtica que ens amenaça, alhora que es culpa a la població en general de les conseqüències del canvi climàtic. Les mateixes crides que es van fer abans i després de la reunió de París, i que finalment han quedat en res, aconseguint-se en 2018 un nou rècord històric de concentració de gasos efecte hivernacle, el més alt des de fa tres milions d'anys.

L'Ibex 35 es torna ecològic a canvi de desgravacions fiscals i publicitat

Però sense cap mena de dubte, el més escandalós de la cimera de Madrid és el paper que s'està atorgant a les grans multinacionals capitalistes, en aquest cas espanyoles, en l'organització i finançament de la mateixa.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha dirigit a les grans empreses de l'Ibex 35 per sol•licitar el seu suport econòmic a la cita, plantejant que es converteixin en patrocinadors. Per a això, s'ha aprovat un Decret d'urgència que permet a Iberdrola, Endesa, Banc Santander, BBVA, etc, acollir-se al límit màxim de desgravacions fiscals recollit en la Llei de Mecenatge, fins al 90% de les quantitats aportades, en un període d'actuació que s'estén des de l’1 de novembre de 2019 fins al 31 de març del 2020.

Òbviament, totes elles, començant per Iberdrola i Endesa, que seran els patrocinadors oficials de la Cimera, no han dubtat en pujar-se ràpidament a el carro traient a la llum la seva cara més verda i ecològica.

La paradoxa és que totes aquestes grans multinacionals i bancs són els principals responsables del canvi climàtic i de la degradació del planeta, ja que controlen i determinen què es produeix, com es produeix i quant es produeix.

Iberdrola, per exemple, és la 8a empresa a l'Estat espanyol que més gasos efecte hivernacle genera, però és que a més va ser condemnada per l'Audiència Nacional per l'ús fraudulent de subvencions públiques, 12 milions d'euros, destinades a potenciar energies renovables però que van acabar destinant-se a la crema de gas, és a dir, d'energies fòssils.

Un altre exemple és el del Banc Santander, que figura com una de les entitats bancàries a nivell mundial que més projectes d'extracció de combustibles fòssils finança, incloent el fracking, projectes a l'Àrtic o les supercontaminants sorres bituminoses al Canadà. De fet, el banc presidit per Ana Patricia Botín, que ara es reclama ecologista a més de feminista, finança a l'empresa energètica més contaminant d'Europa, la polonesa PGE (Polska Grupa Energetyczna), que produeix energia mitjançant carbó, sent el segon banc a nivell europeu en el finançament de la indústria del carbó. També va ser un dels bancs responsables de la sortida a borsa de l'empresa petroliera saudita estatal Aramco, la més contaminant del planeta.

D'altra banda, al costat del BBVA, lidera el finançament de la indústria armamentística, una de les més contaminants del món. Òbviament, amb aquest historial, el Santander més que voler ajudar en aquesta cimera climàtica, el que tracta és de donar-se un rentat de cara.

L'altra gran patrocinadora de la Cimera, Endesa, va ser el 2018 l'empresa més contaminant de l'Estat espanyol, emetent 30 milions de tones de CO2 a l'atmosfera, assenyalant l'Observatori de la Sostenibilitat que “és i serà el primer emissor durant molts anys fins que no realitzi una profunda transformació dels seus mètodes de generació elèctrica".

A la llista de patrocinadors es poden trobar a gairebé totes les empreses espanyoles més contaminants del 2018, com Repsol, Naturgy o EDP.

La realitat és que totes aquestes multinacionals i bancs faran el negoci del segle. D'una banda recuperaran pràcticament les seves aportacions a la Cimera, si no és que obtenen fins i tot beneficis per altres vies, mitjançant les generoses desgravacions fiscals garantides pel Govern en funcions del PSOE. D'altra banda, es beneficiaran d'una fastuosa campanya de màrqueting i publicitat de cara a netejar el seu nom i tractar d'obtenir noves inversions i clients.

El problema és el capitalisme

Però a més, com ja ha passat a totes les Cimeres anteriors inclosa la de París, petrolieres, empreses de gas i energia, bancs, etc, participaran a la farsa de Madrid directament o indirectament, a través de lobbies o dels propis governs, de cara a condicionar qualsevol normativa o legislació que pugui perjudicar els seus interessos econòmics.

Recentment s'han desclassificat documents de la Global Climate Coalition (GCC), un lobby integrat per les grans petrolieres i empreses energètiques nord-americanes, que revelen com les mateixes van influir en el desenvolupament i acords adoptats en les diferents cimeres climàtiques entre 1989 i 2002.

També s'ha conegut que a la COP24 celebrada a Polònia, un alt directiu de Shell, la novena companyia més contaminant del món, va reconèixer que van influir directament en la redacció de l'Acord de París. La reunió de París, finançada en un 20% per multinacionals i bancs, lobbies del sector del carbó, del petroli o del transport aeri o marítim, van condicionar la redacció dels acords, òbviament suavitzant-los o anul•lant-los en benefici dels seus negocis.

Tot i la gravetat de la situació, aquesta nova cimera de Madrid tornarà a fracassar. L'experiència demostra tossudament que és impossible compatibilitzar els interessos dels grans capitalistes amb els interessos del planeta i de la humanitat. Segons un recent estudi de la revista Nature, 100 multinacionals són causants de el 70% dels gasos efecte hivernacle, ja que concentren a les seves mans el gruix de la producció mundial de matèries primeres.

El capitalisme és un sistema de producció que es basa en l'acumulació de beneficis privats, i aquesta és l'única lògica que mou als bancs i les grans empreses, sense importar les conseqüències socials i mediambientals. Els responsables de la destrucció ambiental, per tant, tenen nom i cognoms, el d'aquestes mateixes multinacionals que finançaran la COP25.

Per un ecologisme revolucionari i anticapitalista

El Govern en funcions del PSOE i la ministra de Transició Ecològica tracten de vendre'ns el seu compromís amb el canvi climàtic i amb el planeta, però com hem vist, es tracta d'una estafa. A l'hora de la veritat, com en moltes altres qüestions, es posen de la banda dels mateixos que estan destruint el planeta. O s'està amb els capitalistes, o s'està amb el planeta.

El proper 6 de desembre desenes de milers sortirem als carrers per denunciar justament això, que no volem més teatres, fraus i enganys, que hi ha responsables, i que cal acabar amb el capitalisme de cara a construir una societat sostenible, igualitària i justa , una societat socialista.

Participa en el bloc anticapitalista de la manifestació del 6 de desembre

17h Paseo del Prado cantonada amb l’Hotel Ritz


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01