·Què ha significat per tu l'explosió social que va començar el 15M i que encara continua?
Per mi aquest moviment representa una font molt gran d’esperança i una alenada d’aire fresc, que crec que era molt necessària en aquest moment històric. Crec que aquesta explosió social m’ha confirmat que hi havia molt de malestar acumulat entre la joventut i que només era qüestió de temps que una espurna el fes esclatar. Crec que ha sigut un moviment formidable per desmentir a tots aquells que s’han omplert la boca dient que la joventut no es mou, que som uns “ni-nis” i que passem de tot. Per mi el 15M representa la força de la joventut que lluita per un futur millor i una societat justa.
·Quin paper ha jugat el Sindicat d'Estudiants en el moviment?
Aquí al Camp de Tarragona el paper del Sindicat d’Estudiants ha estat important en la mesura de les nostres possibilitats. Hem pogut participar en diverses assemblees i explicar les nostres idees cridant a la unió entre estudiants i treballadors i apuntant a la necessitat d’una vaga general, entre d’altres. Però potser, a Tarragona, la participació més important del Sindicat d’Estudiants en el moviment ha estat a través de la Plataforma en defensa dels Drets Públics on el SE participa. S’han convocat diverses manifestacions multitudinàries conjuntament la Plataforma i el Moviment 15M, fet que trobo molt positiu, ja que s’ha aconseguit una unitat d’acció molt sòlida amb associacions veïnals, sindicats, entitats diverses i el Moviment 15M. Com a Sindicat d’Estudiants hem estat intervenint conjuntament amb el moviment 15M a totes les assemblees informatives de barri, explicant les retallades a l’educació pública, la necessitat de lluitar pels nostres drets i d’unir les lluites, tot creant un espai de debat-altaveu per la ciutadania.
·Què reivindicava la gent a les assemblees?
Les reivindicacions eren diverses però trobo molt positiu que moltes de les demandes que es feien eren molt progressistes: que els sous dels polítics fossin com els d’un treballador mig i que els càrrecs fossin revocables en tot moment, es reclamava el compliment del dret al treball i a l’habitatge, quan hi ha tanta gent sense una llar havent-hi milers d’habitatges buits, es reclamava una societat on tothom tingués segons les seves necessitats i actués amb responsabilitat segons les seves capacitats, s’exigia la nacionalització de la banca, etc. Crec que aquest tipus de propostes demostren que el 15M és un moviment clarament d’esquerres i anticapitalista.
·Què en penses de la mesura de prendre totes les decisions per consens?
Doncs la veritat crec que no és correcta i que és una mesura vinguda del prejudici i d’aquells que volen imposar el criteri d’una minoria a la majoria. He pogut veure que a les assemblees les decisions es volien prendre sempre per consens, i això és una cosa impossible en un moviment tant heterogeni. El que acabava passant és que per “fer content a tothom” s’acabava rebaixant les demandes inicials en una espècie de cafè per a tothom. Fins i tot es canviaven demandes a posteriori, per part de les comissions, que havien estat aprovades en assemblea perquè tothom s’hi sentís còmode. Jo crec que la democràcia real és participar i votar si es vol una cosa o no, i que es respecti el criteri de la majoria. Sinó, si en nom del consens s’acaba rebaixant la proposta inicial perquè una minoria no hi està d’acord, no és això la imposició del criteri d’uns pocs?
·Quin creus que és el futur del moviment?
Crec que el moviment tornarà a ressorgir amb força de cara a la tardor. Crec que el futur del moviment passa per unir a joves, a estudiants i a treballadors en una sola lluita i una sola veu, i anar units i fer pressió per la convocatòria d’una vaga general com a primer pas per a una lluita més àmplia. Espero que el moviment continuï agafant força i fent-se ressò social. Crec que en el futur, el 15M deixarà enrere els prejudicis i es posicionarà clarament com el que és, un moviment d’esquerres i anticapitalista.