Un home de 58 anys que estava a punt de ser desnonat en el barri de Sants s’ha tret la vida just després que els antiavalots truquessin a la porta per fer-lo fora de casa seva. 

L’home vivia en un pis de lloguer i el propietari havia presentat una demanda. Malgrat que el cas estava en mans de la unitat antidesnonaments del consistori –que suposadament l’estava ajudant amb el procés d’una alternativa habitacional– el jutjat de primera instància nº 3 de Barcelona va desestimar l’informe dels Serveis Socials. En aquest informe s’acreditava que el veí de Sants estava colpejat per la pobresa, mostrava vulnerabilitat i es sol·licitava la suspensió del desnonament.

Com hem vist en moltes altres ocasions, a aquesta justícia classista li dóna igual les nostres condicions de vida, o que una persona de gairebé 60 anys es quedi al carrer, i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar la paralització del desnonament.

No són suïcidis, són assassinats

La conseqüència d’aquesta decisió ha acabat en una tragèdia mortal. La realitat és que els desnonaments continuen sent una emergència social a Catalunya, que segueix en la primera posició de desnonaments per impagament de lloguer de tot l’Estat. Només entre el 14 de setembre i el 23 d’octubre es van produir a Barcelona 443 desnonaments –que afectaven a 1.211 persones: 748 adults i 463 menors–. En el primer trimestre de 2021, com indica l’informe d’Efectes de la crisi econòmica en els òrgans judicials, Catalunya suma 2.437 desnonaments (el 22,2% a nivell estatal).

No volem paraules buides, ni condemnes merament institucionals com s’està limitant a fer l’alcaldessa Ada Colau. Necessitem fets!

Aquesta mort, a més a més, ha coincidit en el temps amb les declaracions del ministre Ábalos que confirmaven que demà el govern central recorrerà la Llei catalana que regula els lloguers a Catalunya, una iniciativa que va néixer del Sindicat de Llogaters.  Malgrat les limitacions de la pròpia llei, és una autèntica vergonya una actuació similar per part d’un govern que s’anomena “progressista”.

Per evitar noves tragèdies i garantir el dret a un sostre digne per a tothom, la única solució es prohibir per llei els desnonaments i d’expropiar les grans forquilles d’habitatge en lloguer, bancs i fons voltor, i crear un sistema d’habitatge públic universal amb lloguers socials accessibles. 

Des d’Esquerra Revolucionària enviem tot el nostre suport a la família del veí de Sants i fem una crida a participar a la concentració organitzada per la PAH dimarts 15 de juny a les 20h davant de Delegació de Govern a Barcelona.

Ni un desnonaments més!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01