Signa contra l'expulsió aquí!

La crisi sanitària desfermada per la Covid-19 va impedir la celebració de la festa popular de Sant Jordi el passat 23 d'Abril. Des de llavors, l'Ajuntament de Barcelona està intentant organitzar-lo el 23 de Juliol però –a diferència dels tràmits que cada any es duen a terme per a l'adjudicació de les parades– en aquesta ocasió les associacions i col·lectius que no som empreses privades estem sent excloses d'aquest procés.

Sota l'argument que és necessari reduir el nombre de parades per a garantir condicions de seguretat sanitària, l'Ajuntament de Barcelona només està comptant amb les editorials i empresaris del sector i excloent organitzacions socials que portem dècades posant parades de llibres. Si això segueix endavant, significaria expulsar en la pràctica les associacions i col·lectius que donem el caràcter popular a la festa de Sant Jordi, que realitzem una tasca de foment de la cultura i utilitzem aquesta ocasió a més per a recaptar suport a la nostra activitat quotidiana en defensa de l'educació i sanitat públiques, contra la precarietat laboral, per la llibertat dels presos i preses polítiques, i un llarg etcètera de causes fonamentals per a la nostra societat.

El motiu “sanitari” senzillament no se sosté. Limitant el nombre de parades no es redueix el nombre de visitants sinó l'oferta cultural. Amb l'adequada gestió dels espais, zonificació i protocols sanitaris (des de la circulació de persones fins al subministrament de màscares, guants i gel hidroalcohòlic) és perfectament possible organitzar la Festa de Sant Jordi amb totes les parades habituals i dotant la ciutadania de totes les garanties de seguretat necessàries. Les associacions, els col·lectius, les llibreries de barri... tothom hem de mantenir la llicència que se'ns va concedir al febrer per a posar parada!

L'eliminació de les organitzacions per al Sant Jordi del 23 de Juliol no sols implicaria una reducció dràstica de la quantitat i qualitat de llibres i publicacions oferts, sinó que crea un greu precedent perquè la festa popular de Sant Jordi es converteixi en una Fira del llibre privada i que en el futur col·lectius siguin vetats novament. Moltes ciutats han vist com els seus esdeveniments culturals s'han convertit en Fires privades relegant els criteris culturals a un segon pla i a on empreses com El Corte Inglés, l’FNAC o les grans editorials marquen el to. No podem permetre que s'expulsi precisament als que entenem que la cultura ha de ser un dret i no un negoci.

Els sotasignats, exigim a l'Alcaldessa de Barcelona –Ada Colau– i al tinent d'alcalde de cultura de l'Ajuntament –Joan Subirats– que rectifiquin urgentment. Han de garantir que el Sant Jordi del pròxim 23 de Juliol inclou a totes les entitats que anàvem a participar el 23 d'abril. L'Ajuntament de Barcelona ha de fer marxa enrere en la privatització d'aquesta festa popular i frenar l'expulsió de la Fundació F. Engels, el Sindicat d’Estudiants i dels centenars d'organitzacions i associacions afectades, garantint la nostra participació i les nostres parades de llibres per al pròxim 23 de Juliol.

En defensa d’un Sant Jordi popular i per a la gent el 23 de Juliol!

La cultura és un dret, no un negoci!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01