Clara Zetkin, marxista, internacionalista, fundadora de la Lliga Espartaquista i del comunisme alemany al costat de Rosa Luxemburg, va iniciar la seva militància política a les files de la socialdemocràcia durant els seus anys d'estudiant. Obligada a exiliar-se al 1882 després que Bismarck dictés les lleis antisocialistes, Zetkin es va refugiar a Zuric on va participar activament a activitats clandestines i va entrellaçar contactes amb dirigents de la talla de Plejánov i Vera Zasúlitch, Jenny i Laura Marx, o Paul Lafargue i Jules Guesde.

Després de la seva tornada a Alemanya el 1891 i fins l'any 1917, Zetkin va ser la responsable del diari Die Gleichheit (La Igualtat) que va esdevenir una eina excepcional per a despertar la consciència socialista de les treballadores alemanyes. Sota la seva direcció el diari va augmentar la seva tirada de 4.000 a 100.000 exemplars en deu anys.

Al 1907, Zetkin va esdevenir la responsable de la secció de les dones del SPD, i a l'agost d'aquest mateix any va organitzar la primera Conferència de la Internacional Socialista de Dones a Stuttgart, amb l'assistència de 59 delegades en representació de 15 països, entre elles Rosa Luxemburg i Aleksandra Kolontái. Aquesta última va assenyalar que els treballs d’aquesta Conferència van fer "una enorme contribució al desenvolupament d'un moviment de treballadores en línies marxistes".

Dins del moviment marxista d'aquells anys, Zetkin -igual que Lenin i els bolxevics- va ser determinant per a entendre el paper de la dona treballadora en la lluita de classes mundial i desenvolupar una estratègia per a guanyar-les a la causa revolucionària.

Al 1910 la Conferència de Dones Socialistes va tornar a reunir-se a Copenhaguen. El pas endavant era visible: van assistir a la reunió més de 100 dones de 17 països i, a proposta de Clara Zetkin, es va aprovar celebrar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en tribut a les vaguistes del tèxtil de Nova York i de totes les dones que van donar la seva vida contra l'explotació capitalista i per la plena igualtat de drets polítics, laborals i socials. El 8 de març de 1911 es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona Treballadora a Àustria, Alemanya, Suïssa i Dinamarca, amb mítings de masses.

Converses amb Lenin

Després de l'assassinat de Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht, Zetkin va ser elegida diputada al Reichstag i va ocupar càrrecs de responsabilitat en el KPD. També va tenir un important paper en la Internacional Comunista durant els seus anys heroics, abans del triomf de l'estalinisme i de la degeneració burocràtica de l'URSS.

El llibre compila els records de les converses que Clara Zetkin va mantenir amb Lenin després del triomf de la revolució bolxevic i la fundació de la Internacional Comunista. La rellevància d'aquestes converses no resideixen en les anècdotes personals, sinó en el fons polític dels assumptes que aborda: la guerra, la lluita de classes en països clau com Alemanya, la cultura, la posició dels comunistes davant l'opressió de la dona , la disputa amb el feminisme burgès, els problemes de la construcció socialista en un país sumit en la pobresa, i les relacions personals, familiars i la sexualitat en aquesta etapa de transició...

Mostra també l'enorme transcendència que Lenin atorgava a la lluita per l'emancipació de la dona treballadora, i la seva extrema sensibilitat en aquesta qüestió. La seva publicació en el moment actual contribuirà a il·luminar moltes controvèrsies que recorren el moviment feminista.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01