La política de "Tolerància Zero”

"Quan la seva fúria va disminuir, el nen es va desplomar al pis de la cuina, encara sanglotant. "Mama, papa", deia, una i altra vegada. Prop d'ell hi havia els dibuixos de la seva família que havia llançat al terra." (Nytimes.com)

A quatre setmanes de l'enduriment de la política anti-immigració de Trump, l'anomenada "tolerància zero", més de 2.000 nens han estat separats dels seus pares. La majoria d'ells han estat posats a gàbies, acollits amb només trossos de mantes tèrmiques i sotmesos al trauma de la separació, sense joguines, en condicions inadequades, mentre els seus pares són processats criminalment pel seu intent de passar la frontera dels EUA i Mèxic. A la majoria dels casos passen dies sense que sàpiguen què ha passat amb els uns o amb els altres.

Tot això després de la perillosa i cruel travessia de creuar per territori llatinoamericà, una experiència violenta i perillosa.

Els efectes de la separació dels nens immigrants podrien ser crítics per al seu desenvolupament intel·lectual, emocional, social i físic, segons l'Organització de Pediatria Americana.

El cinisme pur i dur de Trump i els seus lacais al govern nord-americà, es veu quan acusen a els pares d’aquest desafortunat final en el seu viatge cap el “somni americà”, que avui més que mai s’ha convertit en un malson. Cap pare seria capaç de passar aquesta difícil experiència, sinó fos per tal de fugir de les dures condicions en què viuen als seus països d'origen, sinó fos per la pobresa, la desigualtat, la violència, els salaris de misèria, l'atur, etc... que vivim a Llatinoamèrica, resultat del saqueig i l'intervencionisme imperialista.

Trump xenòfob i feixista

Trump parla del "profit" que els migrants han tret d'una política migratòria insuficientment dura, però mai l’hem escoltat parlar dels extraordinaris guanys que les empreses transnacionals treuen de l'explotació dels treballadors immigrants indocumentats dins del territori nord-americà.

Aquesta mesura terriblement cruel és en realitat una mesura més de xantatge. El govern de Trump utilitza la necessitat, la desesperació i el patiment d'un sector de la població més empobrida i desprotegida, amb la finalitat de pressionar els Demòcrates per a reformar la llei "anti-immigrant".

L'objectiu és polític i econòmic. Les condicions que presenten els Republicans per a l'aprovació de la Llei inclou, entre altres coses, la construcció del mur a la frontera amb Mèxic, al mateix temps que Trump pretén desincentivar parcialment la migració, per tal de reprendre la confiança de la seva base de suport (principalment d'empresaris, racistes i feixistes com ell), demostrant que compleix els seus compromisos, de cara a les eleccions a mitja legislatura programades per al Novembre.

També és una mesura econòmica perquè en mantenir certa quantitat de població migrant temorosa, les condicions de precarietat laboral es maximitzen, quelcom que li permet pressionar a la baixa els salaris.

Aquest pla tan cruel no pot ser sinó producte d'una política de lluitar pel màxim guany en una època de crisi econòmica, confeccionada per una ment malalta, però molt conscient del que necessita l'extrema dreta.

Aquí doncs queda demostrat que la defensa de la família, la vida, etc. són banderes que aixeca la dreta a l'hora de reprimir els moviments pels drets de la diversitat sexual o a favor de l'avortament, però en realitat és un discurs hipòcrita, que es guarda sota clau quan es tracta de la població migrant.

Aquesta és la doble moral dels empresaris i el govern xenòfob i feixista de Trump. En paraules del fiscal general Jeg Sessions, a un discurs el 21 de Juny a Fort Wayne, Indiana, justifiquen la seva actuació amb un passatge de la bíblia: "Citaré a l'apòstol Pau en el seu decret clar i savi a la carta als Romans, capítol XIII", va dir Sessions. "Les lleis del govern han obeir-se perquè Déu les ha decretat amb el propòsit de l'ordre", una cita escandalosa ja que ha estat utilitzada amb anterioritat per règims feixistes.

Lluitem contra la ultra dreta als EUA i a tots els països

L'extrema dreta ja ha demostrat quin camí volen prendre per a seguir carregant-li la crisi als treballadors, la joventut i fins i tot als nens, i han demostrat ser capaços d'actuar de manera completament inhumana, per a avançar en la implementació de les seves polítiques. Aquesta política ha estat reafirmada amb la recent sortida dels EUA del Consell de Drets Humans de l'ONU.

La sense-sortida de la crisi i la tebior de les alternatives d'esquerra han portat al fet que un sector de la dreta radical molt més decidit prengui el control a alguns països: els EUA és un d'ells amb Trump al capdavant, però recentment Itàlia s'ha sumat a la llista.

Les vacil·lacions dels Demòcrates per a prendre accions contundents contra Trump han tingut un cost molt alt, la derrota electoral de Sanders, la seva falta d'iniciativa en les crides a la mobilització per a fer fora el govern de Trump... contrasten amb l'ambient d'ascens de la lluita social, inspirat per les manifestacions de dones, les mobilitzacions de milers de joves contra la violència, pels professors, etc.

És fonamental continuar pel camí de la mobilització i l'organització, les meravelloses manifestacions de l'1 de Maig al "Dia sense migrants" de l'any 2006, són un gran exemple que hem de reproduir a major escala, amb la solidaritat dels milers de treballadors nord-americans i llatinoamericans que han demostrat la seva força per sortir a manifestar-se i transformar les coses, obtenint èxits com el salari mínim de 15 dòlars o el pagament d'impostos d'Amazon a Seattle.

El silenci recentment trencat del govern mexicà, després de 4 setmanes de l’aplicació de la tolerància zero, amb tímides declaracions fora de lloc, demostra que no podem dipositar les nostres vides i el futur de milions de famílies a les mans de les institucions, ni dels propers processos electorals i que és urgent actuar des d'aquest moment, per a aturar definitivament a aquest govern feixista disposat a trepitjar els drets humans més bàsics, dels migrants, de les dones, els nens, els joves i els treballadors.

Exigim:

- Fi immediata de les deportacions. Ja n'hi ha prou d’atemorir a les comunitats d'immigrants!

- Legalització immediata per a tots els immigrants indocumentats i reunió immediata de les famílies separades.

- Impostos als rics que permetin finançar una educació i un habitatge dignes i assequibles per a tothom sense importar el color de la nostra pell o el nostre lloc de naixement.

- Per un salari mínim federal de 15 dòlars/hora.

- Universitat gratuïta per a tothom, cancel·lació dels deutes dels estudiants.

- Medicare, atenció mèdica universal i gratuïta per a tothom.

- Fi a l'empresonament massiu.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01