El capitalisme ens condueix a la catrástrofe ecològica
Des del passat mes de novembre estem assistint a mobilitzacions multitudinàries en diferents països del món en contra del canvi climàtic i tots els efectes catastròfics que aquest sistema provoca. Des de Suècia, Bèlgica o Anglaterra fins a Austràlia passant per els Estats Units, desenes de milers de joves estan protagonitzant vagues estudiantils i protagonitzant marxes i protestes multitudinàries.
Austràlia: estudiants, professors i pares i mares en peu
El 30 de novembre, milers d'estudiants de més de 10 ciutats i pobles d'Austràlia van omplir els carrers sota la consigna "School Strike 4 Climate" amb el suport actiu de professors, pares i mares que van participar també en les protestes.
La vaga estudiantil va ser motivada per l'anunci de la construcció d'una mega-mina de carbó al nord de Queensland pel grup empresarial i la corporació minera Adani, la qual molts manifestants catalogaven de ser una "corporació salvatge" responsable en gran part del canvi climàtic i la destrución del medi ambient.
Un dels punts més importants d'aquesta jornada era la crítica conscient que milers de joves llançaven al primer ministre Scott Morrison i a tot el govern liberal pel fet de governar en benefici de les grans multinacionals que destrueixen el nostre planeta. No és cap casualitat que criminalitzessin als estudiants en vaga dient que "els joves haurien d'estar més interessats en el present de la mineria i els combustiles fòssils que en un futur lliure de catàstrofes".
Un moviment imparable a Bèlgica
El moviment en contra del canvi climàtic està prenent cada vegada més força a Bèlgica. A l'última mobilització al país belga van participar més de 70.000 persones, aconseguint agrupar de forma massiva al jovent i la classe obrera del país, fent dimitir a la ministra belga de mediambient.
Entre les consignes ressalten lemes contra l'ús de plàstics, el maltractament animal o l'energia nuclear, però sens dubte l'epicentre d'aquestes crítiques és el govern belga que al llarg d'aquests anys ha portat a terme mesures totalment insuficients i nefastes per revertir els efectes del canvi climàtic al país.
Sens dubte, tot i que la participació dels treballadors és molt notable, l'impuls per portar cap endavant aquesta lluita l'estan donant les i els estudiants. El passat 10 de gener, 3.000 estudiants van abandonar les aules i van sortir al carrer per exigir al primer ministre belga una política climàtica amb mesures reals.
Després d'aquesta, les protestes van continuar. La següent manifestació que es va celebrar agrupava ja a 12.000 però l'explosió social va arribar amb la vaga estudiantil de dijous passat, on més de 35.000 joves, acompanyats dels seus professors i professores, van omplir els carrers de les principals ciutats de Bèlgica.
El plantejament dels estudiants a Bèlgica és organitzar una vaga pel canvi climàtic tots els dijous i la determinació amb què han paralitzat les classes demostra que els joves no retrocediran fins que s'aconsegueixin mesures reals, com noves polítiques per millorar la reducció de residus, l'estalvi d'energia, la conservació de la biodiversitat o una mobilitat més sostenible.
La gran demostració de força dels joves belgues a través de mobilitzacions massives, ha generat una pressió molt forta al govern del país i ha col·locat al centre del debat el canvi climàtic i la possibilitat de posar en marxa mesures que aconsegueixin revertir alguns dels efectes més debastadors.
La lluita contra la catàstrofe ecològica ha de ser de classe i revolucionària
No obstant això, cal assenyalar qui és el responsable directe de l'amenaça mediambiental que avui pateix el nostre planeta: el sistema capitalista i els governs al seu servei, que han posat damunt de la taula la possible fi de la humanitat. Aquesta atrocitat només pot ser frenada amb la lluita organitzada del jovent i la classe obrera mundial.
Cal impulsar un moviment ecològic anticapitalista que no accepti la lògica del sistema i que, basant-se en la força dels moviments que hem vist aquests darrers anys, uneixi les reivindicacions ecològiques amb les reivindicacions socials, perquè cada vegada més joves, treballadors i treballadores, s'uneixin a aquest poderós moviment que ha d'apuntar de forma col·lectiva a l'arrel del problema i lluitar per la transformació socialista de la societat.