27 de novembre - 18:30 hores
Universitat de València - Facultat de Geografia i Història - Aula F.3.4
Avinguda Blasco Ibañez 32 - Parada metro Facultats
Cartell en PDF - Octavilla en PDF
L’acte està organitzat pel Corrent Marxista Militant, el Sindicat d’Estudiants i la Fundació F. Engels, amb la col•laboració d’Esquerra Unida del País Valencià, l’Associació de Represaliats pel Franquisme i la Universitat de València - Facultat de Geografia i Història.
L’acte començarà a les 18:30 hores a l’aula F-3.4 de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (Avgda. Blasco Ibáñez 32, metro Facultats eixida Història).
Animem a tothom a acudir a aquest excepcional acte.
A continuació transcrivim el text de l’octavilla per a la teua informació.
Presentació de les memòries de Joaquín Navarro
‘Aprenent dels treballadors’
El dijous 27 de novembre presentarem les memòries de l'històric sindicalista Joaquín Navarro, Aprenent dels treballadors (editat per la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals). Joaquín Navarro, provinent d'una humil família sevillana, i emigrant a França en 1960, va tornar a l'Estat espanyol a fer treball polític en la lluita antifranquista, a través del PCE, i es va instal•lar definitivament a Madrid en 1967, on començaria la seua activitat laboral en el sector del transport discrecional i s'incorporaria a les Comissions Obreres. Deu anys després va ser protagonista de la transició: un grup de pistolers feixistes, manats pel Sindicat Vertical, van anar a cercar-li sense èxit al despatx laboralista d'Atocha, i allí van assassinar als presents: tres advocats, un administratiu i un estudiant. Així van intentar fer-li pagar el paper que estava jugant en l'organització dels treballadors i la mobilització del sector del transport madrileny. Però la matança d'Atocha no li va dissuadir: fins a la seua jubilació en 1989, i encara després, ha seguit defensant amb afany els interessos dels treballadors, en el seu últim període laboral en l'EMT de València.
Joaquín exemplifica l'origen i desenvolupament de Comissions Obreres. Un desenvolupament basat en la confiança en els treballadors, en la realització d'assemblees decisòries, en la contundència i extensió de la lluita, en l'exemple personal dels dirigents obrers, i a vincular la mobilització per xicotetes (o grans) millores amb una lluita més general: la lluita contra l'opressió i l'explotació de la majoria treballadora. Sense tot açò seria impossible entendre com el moviment obrer organitzat va poder adquirir tanta força davant un Estat tan criminal, la dictadura franquista.
Els companys del Sindicat d’Estudiants i del Corrent Marxista El Militant vam conèixer a Joaquín en el transcurs de la lluita pel conveni col•lectiu de l'EMT, fa tres anys. Una lluita que recolzem amb totes les nostres forces, promovent l'extensió de la mobilització. En aqueixa lluita, on la plantilla va donar tot el que va poder però va faltar una direcció a la seua altura, coincidirem amb Joaquín en molts plantejaments.
En l'acte de presentació del llibre parlarem de memòria històrica obrera. D'esdeveniments, personatges i un context rics en lliçons, i que el capital oculta o tergiversa. Però no es tracta només d'història. Es tracta de present i futur. Més que mai, avui necessitem un sindicalisme combatiu i democràtic. Necessitem recuperar els sindicats obrers per a la seua fi: defensar els interessos dels treballadors enfront de la patronal i el poder. L'exemple de Joaquín i de molts altres lluitadors anònims, d'ahir i d'avui, és una poderosa palanca per a açò i per a la transformació de la societat.
(En cas d'estar interessat en el llibre i no poder acudir a l'acte, o que allí s'esgote, demana-ho aAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., o visita l'Arxiu Històric de CCOO a València, c/Serrans 13; 160 pàgines, PVP14€).