El medi ambient és molt més important que els beneficis empresarials

L'Autoritat Portuària de València (APV) –institució dependent del Ministeri de Transports, presidida per Aurelio Martínez (PSOE) i on participen l'Associació Valenciana d'Empresaris, entre altres– en 2020 va llançar el projecte per a una megaampliació del Port de València. El projecte consisteix en la construcció d'una nova terminal de 134 hectàrees (equivalent a 150 camps de futbol) que duplicaria la superfície del port i multiplicaria la seua capacitat per a moure i emmagatzemar contenidors. Actualment, el Port de València és el primer del Mediterrani i el quart d'Europa en moviment de contenidors, gestiona 5 milions a l'any. Amb l'ampliació, la xifra arribaria als 12 milions.

L'APV, amb la complicitat del Ministeri de Transports i de Transició Ecològica i el suport actiu del president Ximo Puig, pretén tirar endavant l'ampliació basant-se en una declaració d'impacte ambiental de l'any 2007, basada al seu torn en una llei de 1986, i en un projecte que va realitzar el Partit Popular que s'ha modificat substancialment.

La Comissió Ciutat-Port i diferents associacions veïnals i ecologistes, ja estan organitzant una gran mobilització a la ciutat de València per al pròxim 22 d'octubre per a lluitar contra l'ampliació i protegir el nostre ecosistema de l'avarícia patronal.

L'Albufera sota amenaça

Les conseqüències que va tindre l'ampliació aprovada en 2007 ens permeten fer-nos una idea de la catàstrofe mediambiental que suposarà aquest nou projecte. El 2012 es van construir dos anomenats dics d'abric (esculleres) mar endins, provocant una regressió accelerada de les platges que van des del sud del port fins al cap de Cullera. En deu anys, l'amplària de la platja de Pinedo s'ha reduït en 10,10 metres, la del Recatí 7,3 m i la del Saler 6,6 m. Però sens dubte, el problema més greu es troba en la Garrofera, platja que ha perdut 30 metres d'arena.

Ara, aquest ecocidi es pretén multiplicar per deu. La reculada i l'erosió de les dunes protegides en la Devesa del Saler –danyades per l'onatge i l'efecte ombra que provoca la infraestructura de 2012– provocaran que la barrera natural que envolta l'Albufera quede destruïda. El desenllaç final serà la destrucció del Parc Natural de l'Albufera, el propi llac es salinitzarà per l’entrada d’aigua marina i l’ecosistema col·lapsarà. L’Albufera és una reserva natural protegida d'incalculable valor que és l'entorn natural d'una gran biodiversitat i també de les poblacions de tota l’Horta sud.

Foto1
L'ampliació del Port provocarà la destrucció del Parc Natural de l'Albufera, un parc natural protegit d'incalculable valor.

A més, la llista de les conseqüències negatives augmenta exponencialment per l'impacte que suposarà l'increment del trànsit marítim. Quants més vaixells de càrrega passen pel port, major serà l'emissió de CO₂ i d'altres gasos com l'òxid de sofre, i major l'abocament d'aigües grises en tota la Badia.

Un regal per a les grans multinacionals del transport marítim i la patronal

L'ampliació del port de València és una clara reivindicació de la patronal valenciana. L'objectiu és clar: aprofitar la inversió pública de 4.000 milions d'euros anunciada pel Govern central per a augmentar els seus beneficis amb l'explotació del medi ambient.

Com sempre succeeix, els empresaris han posat en marxa la seua maquinària de propaganda. El president de la APV s'excusa en la necessitat de l'ampliació perquè les exportacions valencianes es troben molt afectades i és urgent lluitar contra “l’alentiment” del port, el que crearà “creixement econòmic” per a la ciutat i 40.000 nous llocs de treball. Però, la realitat és que l'únic creixement econòmic serà el que viuran les butxaques dels capitalistes mentre les ocupacions que es crearan seran temporals, precàries i sense seguretat laboral. De veritat pretenen que ens creguem que l'ampliació del port crearà llocs de treball estables?

La principal beneficiària d'aquesta operació serà el grup navilier Mediterranean Shipping Company (MSC), una de les més poderoses multinacionals de transport marítim del món i que en l'actualitat posseeix la concessió de la nova terminal nord. MSC, que va acabar 2018 amb una xifra de negocis de 174,5 milions d'euros i 2,3 milions de beneficis nets, recentment ha sigut protagonista d'un conflicte en el Port de Castelló contra Maersk, l'altre gegant del transport marítim internacional. MSC era el principal operador de Castelló, amb més de 60.000 contenidors anuals plens de ceràmica, mentre Maersk és el propietari de la principal terminal del port i qui va pujar un 18% les tarifes d'operació. Va ser llavors quan MSC va optar per desviar les exportacions cap al Port de València, cosa que ha suposat el desplaçament de 26.000 camions anuals entre les dues ciutats. És evident que per a MSC, la nova terminal del port valencià és un cop estratègic clau per als seus interessos econòmics.

Foto1
La principal beneficiària d'aquesta operació serà el grup navilier MSC, una de les més poderoses multinacionals de transport marítim a tot el món i que posseeix la concessió de la nova terminal nord.

Un altre dels afortunats d'aquest joc serà el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris, Vicente Boluda. L'ampliació del port traslladaria la terminal de creuers de la seua ubicació actual als terrenys de les antigues drassanes d'Unió Naval de València, la titularitat indirecta i del 100% de les accions de la qual és de Boluda Corporación Marítima –una maniobra que està sent investigada per la Fiscalia Anticorrupció–.

El govern central, mitjançant l’APV, torna a ser un garant de la voluntat dels capitalistes i la patronal i els ofereix totes les facilitats per a fer-se d'or. L'escàndol és tan majúscul, que fins i tot ha provocat divisions dins del Govern del Botànic. Mentre Compromís i Podem mantenien el seu “no” al projecte, el gran rebuig social i la mobilització de diferents associacions ha forçat a Ximo Puig, qui fins fa res aplaudia amb entusiasme el projecte, a mostrar ara els seus “dubtes” sobre la validesa de la documentació necessària per a dur-ho a terme.

Ja n'hi ha prou d'avarícia patronal! Tots i totes als carrers el 22 d'octubre

Portem anys assistint a la catàstrofe que comporta el canvi climàtic i la destrucció del medi ambient associada a la manera de producció capitalista i al lucre empresarial. L'ampliació del Port de València és un pas més cap al desastre, i per això hem de frenar-lo. És necessari defensar la nacionalització de les multinacionals d'infraestructures, construcció i del transport marítim, així com de la banca, i que els diners públics s'invertisquen en un transport i producció ecològics i sostenibles, i així poder crear milers d'ocupacions estables.

L'únic llenguatge que entenen els grans capitalistes i els qui des dels diferents governs protegeixen els seus interessos és el de la pressió, la mobilització per baix i la lluita als carrers. Totes i tots a la manifestació del 22 d'octubre a les 18:30h en Plaça de Saragossa! Hem d'alçar un gran moviment de lluita en defensa del planeta i per unes condicions laborals i de vida dignes per a la classe treballadora i la joventut.