Els i els estudiants universitaris portem mesos seguint les classes de forma telemàtica. No obstant això ara, a la cresta de la tercera onada, ens estem veient obligats a realitzar els exàmens presencialment davant la desídia i la irresponsabilitat del ministre d'Universitats, Manuel Castells, i dels rectors de les universitats. Un cop més aquesta decisió no ha anat acompanyada de cap mesura per assegurar que puguem realitzar els exàmens de forma segura, de manera que les aglomeracions als passadissos i en les pròpies aules s'han convertit en la norma.

Aquesta indignant situació s'ha agreujat a més amb la borrasca Filomena: les nevades que han col·lapsat ciutats senceres, l'onada de fred que deixarà temperatures de fins a -15 graus en moltes províncies de l'Estat, posen de manifest encara més el perill que suposa per a milers de estudiants poder desplaçar-se.

Els exàmens presencials són un risc per a la nostra salut

Des del començament de la pandèmia, el Ministeri d'Universitats ha fet cas omís a totes les reivindicacions que els i les estudiants hem posat sobre la taula. Es van negar a donar el curs per finalitzat amb continus rentats de mans i mesures laxes i insuficients, es van mantenir els exàmens de forma online tot i que milers d'universitaris no podien accedir a aquest tipus d'avaluació per la bretxa digital, se'ns ha sobrecarregat amb treballs per intentar amagar les greus mancances del sistema públic universitari...

Ara, després d'un semestre en què la majoria d'estudiants universitaris no hem trepitjat les nostres facultats, després de mesos en què se'ns ha negat una educació pública de qualitat, se'ns planteja que els exàmens de gener són obligatòriament presencials per al conjunt dels estudiants. I això es fa arribant a al·legar que amb els exàmens online és molt més difícil controlar que els alumnes copiem i fem trampes.

El mateix argument de criminalització que es va utilitzar el curs passat per vulnerar tots els nostres drets en les proves online –mitjançant la instal·lació de programes i plataformes que consistien en la invasió de la nostra intimitat– avui s'utilitza per defensar que posem en risc la nostra salut i la de les nostres famílies per evitar un "frau". És senzillament insultant.

Però per a major vergonya aquesta notícia arriba al mateix temps en que les dades del Ministeri de Sanitat respecte a l'avanç de la Covid-19 a l'Estat espanyol s’han tornat a descontrolar: arribem més de 2 milions de casos confirmats i més de 70.000 morts. Durant les vacances de Nadal i els dies posteriors, el Govern central i les diferents comunitats autònomes han establert restriccions de mobilitat, tancaments perimetrals, la fixació d'un màxim de persones per celebrar les festes a casa nostra... per controlar l'onada de contagis. Però alhora es dóna el vistiplau al fet que 100, 120 o 150 estudiants ens amunteguem en un mateixa aula per realitzar els nostres exàmens de forma presencial. És autèntic disbarat!

La "solució" de les administracions: obrir finestres, abrigar-se i acatar

Tractant de treure importància a la gravetat de la situació, alguns rectors han assegurat que es garantirà la ventilació a les aules i a les facultats obrint les finestres. No, malauradament no es tracta d'una broma de mal gust. La realitat supera la ficció i la "solució" oferta per les direccions de la Universitat és convertir les sales on estarem hores realitzant exàmens en autèntiques neveres. És a dir, que si no agafem la Covid-19 segurament agafem una pneumònia.

Als rectors sembla ser que els hi és igual que una onada de fred i grans nevades estiguin deixant rècords de baixes temperatures o que ciutats senceres estiguin paralitzades. Per a encara més escàndol, algunes facultats ens han recomanat anar amb roba d'abric a les proves o fins i tot amb mantes. Però, quin tipus d'educació és aquesta en què importa més posar una nota numèrica al costat del nostre nom que garantir la nostra salut?

Tenim dret a una educació pública, digna i de qualitat

Aquesta situació és la conseqüència de la incapacitat i abandonament del ministeri d'Universitats per preparar el període d'exàmens en aquest context de pandèmia i temporal. És francament sorprenent que mentre hi ha un clam a la Universitat contra la realització dels exàmens davant aquesta manca de mesures, el ministre Castells romangui en un silenci eixordador. Una postura que, lamentablement, no ha variat des de l'esclat de la pandèmia.

Els exàmens presencials no garantiran que demostrem amb més rigor les nostres competències acadèmiques. Tampoc els exàmens online són l'alternativa, com ha quedat més que demostrat durant la pandèmia, ja que expulsen de el sistema educatiu a aquells estudiants universitaris amb menys recursos econòmics. Necessitem acabar amb aquest model educatiu basat en la memorització de continguts, currículums inabastables, hores lectives i dedicades a l'estudi que superen qualsevol jornada laboral, exàmens i notes finals que no reflecteixen els nostres coneixements. Un sistema sense espai per a la reflexió, el debat ni l'experimentació, on les habilitats, les competències i l'atenció individualitzada són una utopia.

La Universitat pública ha de deixar de ser un vedat privat només a l'abast dels que puguin pagar-la. És una urgència que no pot posposar-se més. El Govern PSOE-Unides Podem, especialment els companys i companyes d'UP i el ministre d'Universitats, han d'impedir que se segueixi jugant amb la nostra salut i amb la de les nostres famílies i protegir i garantir els drets fonamentals de la classe treballadora i el jovent en aquest context de pandèmia i temporal sense precedents. Per això des del Sindicat d'Estudiants exigim:

1. La cancel·lació immediata de tots els exàmens del semestre en aquesta situació d'emergència sanitària, i que aquests es substitueixin per diferents formes d'avaluació adaptades a la situació extraordinària que patim: treballs de les diferents matèries, presentacions del contingut davant els professors, debats entre estudiants per posar en comú el cursat en la matèria...

2. La posada en marxa d’un pla urgent de rescat econòmic a la Universitat pública que en garanteixi la gratuïtat real tant en taxes, com en transport, llibres i habitatge en el cas de desplaçament; la creació de milers de places perquè totes i tots els que vulguem accedir als estudis superiors puguem fer-ho; la creació de milers de places fixes i la dignificació de les condicions laborals per als docents associats a la universitat; i la gratuïtat de la connexió a Internet i el repartiment massiu de dispositius digitals per acabar amb la bretxa digital.

3. Mesures per a protegir la classe obrera i el jovent ja! Garantir el nostre dret a la salut i a una vida digna dins i fora de les aules. Sanitat pública i de qualitat amb garanties d'accés als hospitals i centres de salut. Nacionalització de la sanitat privada, les elèctriques i utilitzar tots els recursos disponibles perquè ningú quedi exposat a la Covid o al fred. Accés a un habitatge públic digne i accessible, amb els recursos necessaris per a una connexió a internet que garanteixi el nostre dret a l'educació.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01