El 14 de juliol, una concentració massiva va abarrotar la plaça castell de Pamplona l'últim dia de Sant Fermí per mostrar el seu suport als joves d'Altsasu, empresonats injustament per l'Audiència Nacional i als quals la fiscalia demana més de 50 anys de presó. Aquesta mobilització contundent i les que s'han succeït en els mesos passats per tot Euskal Herria, s'han despullat la hipocresia de l'aparell d'Estat espanyol. Del govern del PP i de l'Audiència Nacional, que sempre manifesten la seva disposició a oferir impunitat als corruptes, als abusos policials i a les bandes feixistes, mentre que fa servir la repressió i la presó, el càstig exemplar, per criminalitzar i fer callar la mobilització i intentar instaurar la por entre els que lluitem per acabar amb aquest sistema.
La Fiscalia de l'Audiència Nacional va sol·licitar el dimarts 4 de juliol una pena de 50 anys de presó per lesions terroristes per a sis dels vuit joves d'Altsasu (Navarra) que suposadament van participar en una agressió a dos guàrdies civils a les festes de la localitat en la nit del 15 d'octubre de 2016. Per un altre acusat, Oihan Arnanz, la petició augmenta a 62 anys i mig en afegir la fiscalia un delicte d'amenaça terrorista, mentre a la vuitena detinguda, Ainara Urkijo, es demanen 12 anys i mig només per amenaces amb caràcter terrorista. A més, se sol·licita una indemnització als acusats de 41.100 euros a pagar a cadascuna de les víctimes.
Una baralla en un bar ha estat qualificada com a delicte terrorista. Tres joves han estat a la presó de Madrid de Soto del Real nou mesos en règim especial de vigilància, el més sever aplicat per als terroristes. Els familiars han hagut de recórrer més de 90.000 km i gastar-se més de 37.000 euros per poder veure els seus cercles pròxims, malgrat que segons la llei haurien d'estar al carrer.
L'autoritarisme del govern, de l'Estat i de la seva justícia
Un cop més, els mitjans de comunicació de la dreta van ser els que van emprendre des del primer moment una delirant campanya mediàtica distorsionant i criminalitzant els fets. Tant el govern del PP, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc (COVITE) i la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, han continuat la tasca. L'escrit d'acusació de la fiscalia es remunta fins 1976 per explicar els fets posant com a protagonista en tot moment a ETA, encara que no pugui acreditar que cap dels acusats hi pertanyi i quan ETA porta 5 anys en alto el foc definitiu i s'ha desarmat a l'abril. Com han dit les mares d'Altsasu "tanta desproporció produeix terror". Queda en evidència que a les forces de la reacció els interessa molt fer servir el fantasma de l'amenaça terrorista com a excusa per acabar amb els nostres drets democràtics fonamentals.
Aquest nou cas demostra la farsa de la suposada independència i imparcialitat de la justícia, saturada d'elements franquistes, i que s'ha servit d'aquests fets per tornar a passar comptes contra la joventut d'Euskal Herria. Mantenir viva la flama de la suposada lluita contra el "terrorisme" després de la fi d'ETA, s'ha convertit en una obsessió per al govern del PP i l'aparell policial i judicial. I aquesta obsessió troba el seu millor canal d'aplicació reprimint durament i sancionant amb multes salvatges a qualsevol que participi en una manifestació de protesta, o empresonant injustament a joves, a jornalers, a rapers i twiters, que denuncien aquest estat de coses o fan seva la lluita per la justícia a les víctimes del franquisme. Ara, davant una baralla de bar que es produeix en una localitat de Euskal Herria, el muntatge és igual de repugnant. En definitiva, tot és ETA encara que ETA ja no existeixi.
Segons les pròpies dades del Ministeri de l'Interior, en els primers set mesos des que va entrar en vigor la Llei Mordassa es van quintuplicar els judicis per "enaltiment del terrorisme". Tant a Euskal Herria com a la resta de l'Estat, els casos de muntatges policials i judicials sota el govern del PP es compten ja per desenes, entre els més destacables el de Alfon, Bódalo, els titellaires, el cas de la jove Cassandra per fer acudits en twiter sobre Carrero Blanco, etc. A Euskal Herria, tres joves d'Errenteria segueixen empresonats des del 11 de març a la participació en una manifestació a Pamplona i el Tribunal Suprem diu que els actes violents són terrorisme. Basant-se en un muntatge policial en els carnavals de Tolosa del 2015, volen condemnar a tres joves entre quatre i cinc anys i mig de presó i 38.000 euros de multa, i dos, tres anys i dos mesos per participar en una asseguda davant de l'Gaztetxe de Tolosa.
Des Ezker Iraultzailea / Esquerra Revolucionària denunciem el muntatge d'Altsasu, així com tots els muntatges utilitzats per criminalitzar la lluita social i al jovent. Ens solidaritzem amb els joves i les famílies i exigim la immediata posada en llibertat dels detinguts i la retirada dels càrrecs de terrorisme. Alhora, exigim la derogació de la Llei Mordassa i la retirada de totes les modificacions repressives introduïdes en el Codi Penal. Cal impulsar la resposta més contundent i massiva enfront d'aquesta deriva autoritària del govern i de l'Estat, i vincular la lluita contra la repressió a la mobilització general per recuperar els drets democràtics, laborals i socials que ens estan arrabassant.