Nacionalització de les elèctriques sense indemnització!

L'abandonament institucional i la degradació dels nostres barris estan a l'ordre del dia a tot l’Estat, però tots els problemes que ja patíem s'han exacerbat: retallades salvatges en els serveis públics bàsics com la sanitat i l'educació, per no parlar ja de la neteja i el transport públic… A Sevilla, amb tres dels quatre barris més pobres de l´Estat Espanyol, la situació s’ha fet insostenible i ha esclatat amb un moviment veïnal impressionant contra l’avarícia d’ENDESA i els talls del subministrament elèctric que hem patit just quan les onades de calor eren més sufocants.

És difícil definir com hem viscut aquest estiu, amb talls diaris que fan malbé el menjar, els motors dels electrodomèstics, impedeixen cuinar i sobretot fugir de la calor. Encendre l'aire condicionat ja és de per si mateix un luxe per a moltes famílies, però ara, ni un miserable ventilador es pot endollar. Per això mateix hem cridat prou!

Fa pocs mesos els veïns de barris com Su Eminencia van començar a mobilitzar-se tallant carrers i avingudes. Després d'això, les accions es van estendre a altres barris, es van fer assemblees, concentracions, es va entrar al ple de l'Ajuntament i fins i tot manifestacions davant d'Endesa, la principal responsable. La resposta de les institucions va ser activar la repressió policial, com la que va acabar amb la violenta detenció i l’agressió a un dels portaveus de Barrios Hartos, la coordinadora de plataformes veïnals que ha impulsat la lluita.

Però d'on vénen aquests talls? La resposta de l'empresa ha estat insultar els nostres barris referint-s'hi com a “conflictius”. ENDESA ha tingut l'arrogància del qui se sent impune, assegurant que la culpa és nostra, dels enganxalls il·legals i del cultiu de marihuana. Quina culpa en tenim els veïns? Què tenim a veure nosaltres amb la màfia de la droga que destrossa els nostres barris? Per què la policia carrega violentament contra els veïns en lluita mentre els narcos segueixen amb la seva activitat?

Però fins i tot aquest argument no és res més que una cortina de fum. La veritat és concreta: els talls de llum tenen un origen clar i és la manca d'inversió als nostres barris. Els transformadors i les instal·lacions tenen més de 40 i 60 anys, daten de l'època de la dictadura. Com s’atreveix una multinacional que obté beneficis milionaris, gairebé 2.000 milions d’euros el 2021, a mentir i insultar-nos d’aquesta manera? Que tots aquests milions s'inverteixin en renovar tota la infraestructura que sigui necessària!

L'actitud de la Junta del PP i de l'ajuntament del PSOE

La Junta d’Andalusia s’ha posicionat clarament al costat d’ENDESA i contra els veïns. Antonio Sanz, mà dreta de Juanma Moreno, no s'ha tallat un pèl anomenant-nos delinqüents i comprant el discurs oficial de la multinacional.

L'actitud de l'Ajuntament dirigit pel PSOE, i sostingut per Unides Podem, ha estat força lamentable: en paraules asseguraven que ens recolzaven, però en els fets han dificultat les mobilitzacions, llançat pilotes fora i fins i tot han boicotejat les nostres accions. Fa anys que l'Ajuntament de Sevilla oblida els barris més humils i únicament treballen per al turisme, el centre i els barris burgesos.

El Govern central també ha hagut d'estirar les orelles a la Junta, indicant clarament que les instal·lacions són deficients. Però els discursos que es queden res no ens valen. Si aquest govern fos realment un govern d'esquerres i recolzés els interessos de la classe treballadora, ja hauria resolt la situació. Tant els talls com els abusos a la factura es resoldrien immediatament nacionalitzant l'empresa sota el control dels treballadors i comitès veïnals, que poguessin dirigir les inversions necessàries. Si abans va ser pública, per què no de nou?

Després de les ocupacions dels centres cívics, el 10 de setembre gran manifestació

Després de diverses setmanes de mobilitzacions vam decidir fer un pas endavant, ocupar els centres cívics dels nostres barris tant per refugiar-nos de la calor com per intensificar i sumar més veïns i veïnes a la protesta. Ocupar va ser tot un encert i l'acció es va estendre amb rapidesa, els mitjans de comunicació fins i tot feien cua per entrevistar-nos i sobretot vam aconseguir coordinar-nos un gran nombre de veïns a través d'assemblees on decidíem els propers passos.

Encara que molts esperaven que ens avorríssim tancats en un edifici i al cap de dies tornéssim a casa, res d'això no va passar. Vam convertir aquests espais en centres de la mobilització on poder fer cartells, pamflets, pancartes i organitzar diferents accions assenyalant Endesa, la Junta i l'Ajuntament. L'ambient de fraternitat i suport mutu de centenars de veïns que ens organitzàvem per tenir sempre gent ocupant el lloc va impedir que ens arribéssim a cansar o cremar.

És un principi que la lluita sempre paga. I això és el que ja ha passat: hem aconseguit que l'empresa reconegui que hi ha un problema amb la infraestructura i hagi començat a instal·lar nous generadors a diferents barris. És una primera victòria, un primer pas endavant fruit de la nostra determinació, però no descansarem fins que vegem totes les obres acabades i funcionant a tots els barris que ho necessiten.

Després de dos mesos de lluita i 30 dies d'ocupació des de Barrios Hartos i les plataformes veïnals hem convocat una gran manifestació pel 10 de setembre que recorrerà tot el centre de Sevilla amb el lema “En defensa dels barris obrers”. Òbviament el punt central són els talls de llum i els abusos a la factura (al que se li suma el nou tope del gas) però també la resta de greus problemes i l’abandonament que pateixen els nostres barris.

Els companys d'Esquerra Revolucionària estem implicats activament en aquesta mobilització, defensant la nacionalització de les elèctriques i les demandes justes dels veïns i veïnes. És el moment de reconstruir el moviment veïnal i d'enfortir Barrios Hartos.

Tots els barris obrers de Sevilla, tots els veïns i els treballadors d'aquesta ciutat, als carrers el 10 de setembre. A reclamar la dignitat que és nostra per dret!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01