uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


La reforma constitucional promoguda pel govern de Zapatero, pactada prèviament amb el PP, i aprovat ahir al parlament estableix el següent: “Els crèdits per satisfer els interessos i el capital del deute públic de les Administracions s'entendran sempre inclosos en l'estat de despeses dels seus pressupostos i el seu pagament gaudirà de prioritat absoluta. Aquests crèdits no podran ser objecte d'esmena o modificació (?)” (l'èmfasi és nostra). D'aquesta manera es legalitza de forma clara, contundent i solemne que, per damunt i en detriment de les prestacions socials, s'han de garantir els interessos de la banca i dels grans capitalistes. Aquesta política és la que venia practicant el govern des de l'inici de la crisi capitalista, particularment des del profund i decidit gir cap a la dreta emprès al maig de 2010, quan va començar a posar en pràctica una sèrie de contrarreformes socials amb la finalitat “d’acontentar als mercats”. És la que també ve practicant el PP o CiU en les comunitats autònomes on governen, en les quals ja s'estan engegant salvatges retallades contra la despesa en sanitat i educació.

Si bé aquesta reforma constitucional és el reflex legal d'una política econòmica que ja està en marxa, la seva consagració legal al més alt nivell no pot ser considerat per la classe obrera i la joventut més que com un nou i gravíssim atac als seus interessos. És una mesura que té una enorme transcendència política ja que s'obre la via perquè, constitució en mà, es pugui obstruir legalment qualsevol política econòmica que s'aparti un mil·límetre de l'exigida pel capital financer. D’ara endavant, qualsevol govern, autonomia o ajuntament que adopti legítimament una política a favor de la majoria i, per tant, contraria als interessos de la banca i dels monopolis, se situarà fora de la llei. Aquesta esmena és una confirmació rotunda d'un crit que ha estat en la boca de milions de persones en centenars de manifestacions al llarg dels últims mesos i anys: “Li diuen democràcia i no ho és”.

 

La legalització del saqueig

 

En un demagògic i infructuós intent d'encobrir el que és un altre gir a la dreta de la política del PSOE, Rubalcaba va dir que "quan cal pagar tants interessos del deute, no existeixen diferències entre la política econòmica d'esquerres i de dretes" (El País, 27 d'agost). El que hauria de dir per no faltar a la veritat és el següent: “com nosaltres els socialdemòcrates, igual que la dreta, defensem el sistema capitalista com el millor sistema possible, i com a més, no tenim cap alternativa a la crisi capitalista més que la de calmar als banquers i seguir a ulls clucs el seu dictats, no existeix cap diferència entra la política econòmica proposta per la dreta i la que defensem nosaltres”.

Clar que existeix una política de dretes i una d'esquerres enfront del deute! La burgesia, el govern del PSOE i el PP presenten el debat de forma falsa i demagògica, com si es tractés d'optar entre un “pressupost equilibrat” i una política d'endeutament descontrolada; entre el “sentit comú” (ells) i la bogeria (tots els que no pensen com ells). La cara dura d'aquests senyors no té límit. Aquests fervents partidaris de “l’equilibri pressupostari” no han tingut cap inconvenient a destrossar les finances públiques injectant ingents quantitats de diners als bancs, reduint els impostos als empresaris o privatitzant empreses públiques rendibles. Per als partidaris del capitalisme, si es tracta de salvar els interessos d'una minoria rica i parasitària tots els “desequilibris” estan justificats; ara bé, si es tracta de despeses en sanitat, educació i desocupació, la situació es torna “insostenible” i es tornen fanàtics partidaris del “dèficit zero”.

En contradicció amb la pròpia lletra de la reforma constitucional (que com hem vist defineix literalment com a prioritat absoluta el pagament del deute als banquers) i els objectius declarats del govern (calmar “els mercats”) Rubalcaba ha defensat que aquesta mesura és l'única forma de “garantir l'Estat de Benestar”. Aquesta afirmació, a més de demagògica és patèticament absurda. No es pot salvar l'Estat del benestar reforçant els mecanismes per a la seva demolició. A més, com tothom sap, “els mercats” estan clamant per la destrucció de les conquestes socials en tots els països d'Europa. Si de debò la reforma constitucional fos una “garantia per a l'Estat del Benestar” els banquers protestarien, però en realitat estan molt contents amb ella. La reforma de la constitució és part de tota la bateria de mesures antiobreres que des del govern central i des dels diferents governs autonòmics s'estan prenent contra la classe obrera en els últims mesos. A la fi d'agost, pocs dies abans de presentar la reforma constitucional el govern va aprovar una mesura que suposa un salvatge empitjorament de les nostres condicions laborals, amb l'encadenament indefinit dels contractes temporals i la generalització (fins als 30 anys!) del contracte d'aprenentatge, amb un salari indigne d'aquest nom.

L'objectiu de la reforma constitucional és fonamentalment i en primer lloc reforçar legalment el saqueig de les arques públiques per part dels banquers, autòctons i internacionals, una exigència de la Unió Europea, el Banc Central Europeu i l’FMI. Amb el capitalisme immers en una profunda crisi, tractant-se d'una economia “perifèrica” com l'és l'espanyola i amb una política econòmica orientada a preservar els interessos dels bancs, obligant a l'Estat a continus rescats, l'objectiu de “equilibri pressupostari” és gairebé impossible i, en tot cas, només es podrà avançar cap a ell a costa de les conquestes històriques de la classe obrera i acabar amb el futur dels properes generacions. Aquesta política no és “neutra”, és la política que exigeixen els banquers, és la política que tradicionalment ha defensat el PP i tota la dreta a escala internacional. En la remota hipòtesi que el capitalisme espanyol pugui equilibrar els seus comptes serà sens dubte a costa d'una major pobresa, inestabilitat i incertesa en l'economia domèstica de la gran majoria de les famílies treballadores. Les dràstiques mesures de retallades socials a Grècia és un exemple viu i eloqüent dels efectes socials i econòmics desastrosos que comporta la política de “equilibri pressupostari” defensat pels banquers.

Hi ha una forma d'acabar amb els “desequilibris pressupostaris” i els “dèficit excessius” realment eficaç i a més, en benefici de la gran majoria de la societat: nacionalitzant tot el sistema financer i les empreses estratègiques sota control obrer i engegant un pla d'inversions i producció al servei de la majoria de la societat. Prenent aquestes mesures, a més d'atacar els problemes de fons de la crisi, la majoria de la societat obtindria el que legítimament ja li pertany. La gran majoria de les grans empreses privades estratègiques (telefonia, gas, petroli, electricitat) són producte de privatitzacions d'empreses estatals, i la banca no podria sostenir-se sense els diners públics. La causa de fons de la crisi, del caos econòmic i de tots els desequilibris pressupostaris, comercials i monetaris, a l'Estat espanyol, a Europa i al món és que tots els mitjans de producció socials estan en mans d'una minoria l'únic interès de la qual és l'acumulació de beneficis. És la propietat privada i la disputa caòtica pels mercats entre les diferents burgesies nacionals el que posa en perill el futur de la societat, no les conquestes socials dels treballadors. L'única possibilitat d'una Europa unida i pròspera és sobre la base d'una federació socialista.

La reforma constitucional impulsada pel govern i el pacte entre el PSOE i el PP sobre aquest assumpte corona el gir a la dreta emprès per la socialdemocràcia des de l'inici de la crisi. El PSOE va ser triat per milions de treballadors i joves precisament per fer una política radicalment diferent a la del PP, no només en el terreny econòmic, sinó també pel que fa a drets democràtics, educació, les relacions amb l'església, etc. Acaba la legislatura finançant i lloant la visita del Papa, reprimint als manifestants que s'oposaven a ella i segellant un important pacte amb el PP. Com sempre hem explicat els marxistes, si s'accepta la lògica del sistema s'acaba defensant els interessos dels capitalistes amb totes les seves conseqüències. Pot semblar sorprenent que els dirigents del PSOE hagin arribat a tal grau de submissió als interessos dels poderosos, arribant a l'extrem d'aplanar descaradament el camí del PP en el terreny electoral. No obstant això, aquest procés té una clara lògica de fons. Si s'accepta el capitalisme com a únic sistema possible s'acaba acceptant i defensant les exigències dels capitalistes en tots els terrenys. No hi ha la més mínima possibilitat d'aplicar polítiques que satisfacin els interessos dels capitalistes i dels treballadors al mateix temps. Si la política de “repartiment de la riquesa” basat en un “capitalisme de rostre humà” va demostrar ser utòpica durant el periòdic de creixement econòmic que va precedir a la crisi, ara ho és encara més.

La reforma constitucional ha estat aprovada amb nocturnitat i traïdoria per part del PSOE i del PP. Recentment Blanco argumentava que “no hi havia temps” en l'actual legislatura per complir la promesa del PSOE de pujar els impostos als rics, no obstant això, sí han tingut temps, en dues setmanes, de fer la primera reforma profunda de la constitució des de la seva entrada en vigor. És una altra prova de com les formalitats “democràtiques” són utilitzades en funció de la defensa dels interessis capitalistes.

Des del Corrent Marxista Militant recolzem la convocatòria un referèndum sobre la reforma constitucional. És molt probable que si aquesta consulta se celebrés la reforma seria rebutjada, els propis estrategues de la burgesia ho reconeixen. És precisament aquesta la raó per la qual el govern es nega tan vehement a la seva celebració.

 

Per una vaga general ja!

 

Més que mai, existeix un divorci entre les institucions d'aquesta “democràcia de mercat” (és a dir, democràcia en la forma, dictadura del capital en el fons) i la majoria de la població, divorci que s'ha expressat clarament amb la irrupció del moviment 15-M. Les enormes manifestacions del 19 de juny, i la continuïtat de la lluita a l'agost (50.000 persones van recuperar la Puerta del Sol, malgrat l'ocupació policial del centre de Madrid, el dia 5), reflecteixen l'enorme potencial que tindria una vaga general, idea d'altra banda assumida per gran part del moviment 15-M.

Els dirigents de CCOO i UGT han mostrat la seva oposició a la reforma constitucional i les últimes mesures del govern a través de comunicats i rodes de premsa, a les quals han afegit la convocatòria de concentracions i d'una manifestació per al proper 6 de setembre a Madrid. Però la situació exigeix mesures molt més contundents i un canvi real i radical en l'estratègia sindical. El calat dels atacs exigeix una vaga general ja, i l'ambient social demostra que seria un èxit si s'organitza bé. Segons una recent enquesta de Metroscopia per El Pais, el 79% de la població considera que els qui manen al món no són els Estats, sinó “els mercats”; el 60% s'oposa a rescatar els bancs i defensa la seva nacionalització; el 90% exigeix la devolució dels diners rebuts.

La convocatòria de mobilitzacions exigint un referèndum és positiva perquè ajuda a mantenir l'ambient de lluita i perquè subratlla la farsa de la democràcia burgesa. No obstant això, l'exigència d'un referèndum no pot estar aïllada, ni molt menys ser un substitut, d'una estratègia de mobilització ascendent i continuada de la classe treballadora, que ha de tenir com a punt central immediat la convocatòria d'una vaga general. L'única manera de frenar els atacs contra les conquestes socials és que es produeixi una rebel·lió social en la qual la classe obrera tingui un paper protagonista. Per descomptat que l'oposició a aquesta reforma no ha de significar una defensa de la constitució. No podem oblidar que aquesta constitució és la mateixa que dóna al rei un gran poder polític (com la dissolució del parlament i el comandament sobre l'exèrcit), restringeix enormement els drets democràtics (ni tan sols reconeix el dret a l'autodeterminació de les nacionalitats històriques), legitima l'explotació capitalista i avala modificacions totalment antidemocràtiques com la impulsada pel PSOE i el PP. En una entrevista a Toxo i Méndez al programa de la Cadena Ser “Hoy por hoy” (1 de setembre), els màxims responsables de CCOO i UGT enyoraven el “consens” aconseguit entorn de la constitució en l'anomenada Transició. No és amb aquest tipus d'arguments amb els quals s’organitzarà una oposició seriosa als atacs contra els treballadors. El que cal fer per enfrontar els atacs de la burgesia és precisament el contrari: trencar amb la política de pactes i consensos amb el govern i els empresaris.

Els dirigents sindicals es van escudar en el suposat fracàs de la vaga general del 29 de setembre per no continuar la lluita. No obstant, això no és més que una cortina de fum rera de la qual pretenen amagar la seva actuació i les conseqüències tan negatives que ha tingut. La realitat és que la vaga general del 29 de setembre de 2010 va ser un rotund èxit: les principals indústries, la construcció, el transport, les grans superfícies comercials, els mercats majoristes a les grans ciutats, els ports, els centres d'estudi, etc., van quedar paralitzats. Al seu torn les grans manifestacions desenvolupades aquest mateix dia en desenes de ciutats “amb més d'un milió i mig d'assistents” van tornar a confirmar l'enorme disposició a la lluita de la classe obrera de l'Estat espanyol.

Tot aquest potencial va ser dilapidat pels dirigents de CCOO i UGT: una vegada més van abandonar el camí de la mobilització per endinsar-se en la senda de la pau social i els pactes amb el govern i la patronal, la qual cosa va conduir a l'acceptació de més reculades com el qual es va produir amb la “reforma” de les pensions. Aquesta “estratègia” només va servir per embravir al Govern, a la dreta i als grans capitalistes i no ha impedit que es preparin nous i més lesives retallades socials.

L'experiència és clara: la debilitat convida a l'agressió. Per això avui més que mai és necessari convocar una nova Vaga General que comptaria amb el suport de centenars de milers de joves i treballadors que ja estem lluitant als carrers des del passat mes de maig, i que es va exigir massivament en les mobilitzacions del passat 19 de juny en les quals van participar també desenes de milers d'afiliats i delegats de CCOO i UGT. La responsabilitat dels dirigents de CCOO i UGT és molt gran. Ja n'hi ha prou de fer-se el sord al clam dels treballadors i joves que estem en lluita! CCOO i UGT han de respondre positivament a l'exigència dels que ens estem mobilitzant i organitzar la vaga en estreta coordinació amb el moviment 15-M, amb totes les organitzacions de l'esquerra i col·lectius socials. Una vaga general preparada democràticament, que serveixi com a punt de partida per ampliar, estendre i endurir la mobilització fins a fer enrere totes les mesures lesives contra la població i no com una vàlvula de fuita per alleujar la pressió del profund descontentament existent. Per a això és necessari:

-Organització d'assemblees a cada fàbrica, per polígons, en barris obrers on el moviment 15-M pot jugar un gran paper. L'elecció de comitès de vaga democràtics en tots els centres de treball, barris i centres d'estudi, per impulsar accions que estenguin i assegurin l'èxit de la vaga general.

-La discussió i assumpció, en les assemblees, d'una plataforma reivindicativa que plantegi la retirada de les mesures que precaritzin encara més l'ocupació i de la reforma constitucional “amb l'exigència d'un referèndum en el qual la població pugui expressar el seu rebuig a aquesta reforma reaccionària” i una alternativa enfront dels atacs del govern i el gran capital. En la nostra opinió, aquesta passa per la retirada de totes les mesures regressives aprovades anteriorment, la inversió massiva en despesa social, la nacionalització de la Banca sota control social, la reducció de jornada a 35 hores sense reducció salarial, l'eliminació de contractes precaris, i la suspensió del pagament d'interessos pel deute públic als grans bancs i especuladors.

-La unitat d'acció és fonamental: el conjunt dels sindicats de classe, el moviment 15-M, les organitzacions d'esquerra, els treballadors aturats, els treballadors immigrants, i la joventut han d'impulsar un gran Front Únic en la lluita per derrotar els plans dels capitalistes.

-La vaga general no pot ser el punt final, sinó l'inici d'un procés per fer més extensiva la mobilització i parar els atacs. En aquest sentit, un pas clau és una vaga general a nivell europeu; totes les condicions per a això estan donades. A Itàlia el dimarts 6 hi haurà vaga general, i en la resta de països continuen les mobilitzacions.

Els marxistes de Militant formem part d'aquest gran moviment per una democràcia real, però això és una cosa completament incompatible amb l'existència del capitalisme. Una democràcia real que acabi amb les xacres de la desocupació massiva, la precarització laboral, els salaris miserables, que defensi la sanitat i l'educació públiques, no és possible sota la dictadura dels bancs i els empresaris. Com hem assenyalat, la democràcia real per a la majoria passa per la nacionalització de les palanques fonamentals de l'economia, la banca i els grans monopolis, sota el control democràtic dels treballadors.

El sistema capitalista es troba sumit en una crisi històrica i ja no serveix per garantir unes condicions de vida dignes a la majoria de la població. Com es corejava en les recents manifestacions de Madrid “Un altre capitalisme és impossible!” Aquest sistema no serveix perquè és una amenaça real per a la majoria de la població. Existeix la força, existeix la confiança i la consciència per començar la tasca de la transformació socialista de la societat, per conquistar la democràcia de la majoria, alliberada de l'opressió del capital, la democràcia obrera.

Uneix-te al Corrent Marxista Militant per lluitar per aquesta alternativa!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01