El passat 17 de desembre, vam assistir a una nova i massiva mobilització a França. Les suposades concessions del govern de Macron pel que fa a la contrareforma de les pensions anunciades el passat dimecres 11 per part del primer ministre Édouard Philippe, han desembocat en una nova jornada de vaga general, amb un augment generalitzat de la participació.

Tot i la disponibilitat dels dirigents dels principals sindicats a la negociació amb el govern, la classe treballadora francesa no està disposada a escoltar res que no sigui la retirada total de la reforma i la reversió de les polítiques de retallades i precarietat.

Algunes dades de la participació evidencien aquesta disponibilitat:

Segons el sindicat CGT, la participació total en totes les mobilitzacions del territori va ser de 1.500.000 treballadors i treballadores, només a París i segons dades del mateix sindicat, 350.000 persones van marxar a la capital.

A l'endemà de l'anunci hi va haver piquets en els principals ports del país com no havia passat des que van començar les manifestacions i la vaga del transport.

Durant el matí del dimarts es van veure piquets en diverses de les terminals de la RATP (transport metropolità de París que inclou metro, autobús i tramvia) que van ser reprimits per la policia, quelcom que no va impedir que els treballadors es mantinguessin allà ferms i que després marxessin cap al centre de la ciutat. Quelcom similar va passar amb els ferroviaris que al costat dels treballadors del RATP es troben en vaga indefinida des de fa 13 dies.

Ferroviaris i treballadors del transport van marxar junts per primera vegada en una sola columna unificada organitzant un servei d'ordre comú. Va ser una imatge com no es va veure en aquests 13 dies de vaga i que expressa l'enorme força del moviment per revertir la reforma de Macron. Els manifestants presents a París saludaven i ovacionaven a la columna de treballadors al seu pas.

Anteriorment els ferroviaris reunits a la Gare du Nord (estació de el Nord) de París havien votat per unanimitat estendre la vaga.

La participació també va ser massiva entre docents (que també es mantenen en vaga) treballadors de la salut, de l'Òpera, advocats, estudiants, bombers i les armilles grogues.

Especialment important és el paper que estan jugant els treballadors de les refineries que es troben en vaga indefinida en 5 de les 8 que hi ha al país i estan portant el país a la vora de l'escassetat de combustible.

Aquest 17 de desembre es va sumar una cinquena refineria a la vaga. Així les refineries Total de la Mède, Normandia, Pétroinéos Lavéra i la refineria Grandpuits s'han unit a la vaga indefinida de la refineria Donges en Loire Atlantique. Segons el compte de Nantes Revoltes, el moviment en aquest sector va viure una gran convergència entre els treballadors i les armilles grogues, que van anar a donar suport.

L'augment de la participació va ser generalitzat a totes les ciutats del territori

Marsella 200.000 manifestants quan a la vaga de el 5 de desembre es van calcular uns 150.000.

A Bordeus 70.000 enfront dels 50.000 del dia 5. A Nantes es va augmentar la participació de 25.000 el dia 5 a gairebé 40.000 el passat dimarts 17. Les xifres són similars a Lió on hi va haver un augment de la participació de 35.000 el passat 5 a 40.000 aquest passat dimarts.

També és significatiu l'augment a ciutats mitjanes, on el percentatge de l'increment es mou en xifres similars.

En moltes d'aquestes localitats es van viure manifestacions amb dades de participació històriques. La lluita s'ha estès per tot el territori amb una massivitat i determinació que no es recordava en aquestes localitats.

La força dels treballadors obliga els dirigents a convocar

Tal és la força de la classe treballadora que fins i tot els dirigents del sindicat CFDT, sindicat que no es va oposar a la reforma de les pensions fins a conèixer el text en la seva integritat, s'han vist obligats a convocar la vaga del 17. L'anunci del govern de no renunciar a l'augment de l'edat de jubilació de 62 a 64 anys no va deixar una altra sortida a aquests dirigents. En paraules del seu secretari general: "S'ha franquejat una línia vermella", referint-se a l’augment.

Els intents del govern per desactivar la vaga de cara al Nadal no semblen tenir efectes. Totes les crides al diàleg i la disponibilitat dels dirigents dels principals sindicats a obrir una taula de diàleg, es troben amb el mur de la classe treballadora en lluita.

La classe treballadora francesa, ara unificada sobre la base de l'experiència de la lluita i confluint amb les armilles grogues, quelcom que molts dirigents volien evitar, està en peu de guerra i disposada a continuar en vaga.

Com ja va anunciar Macron, la reforma de les pensions és l'objectiu principal del seu govern. Ell mateix la va anomenar "la mare de totes les reformes" i és de vital importància per a la supervivència de la seva legislatura. El mateix Macron va anunciar que de no dur-se endavant, el govern no podria seguir endavant.

Si Macron es veiés obligat a retrocedir, s'obriria un nou escenari. La classe treballadora veuria en la pràctica com mitjançant la lluita es poden revertir els atacs, obrint així mateix una enorme crisi a l'estat, que tindria implicacions en el terreny de la lluita de classes a tota Europa.

Veurem grans esdeveniments a França, que sens dubte estan marcant el camí.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01