Moviments populars enfront la conjuntura actual.

 

En la Campanya pel si: Defensar la reforma, impulsar les lluites del poble, aprofundir el poder popular, construir el socialisme.

 

Una vegada més com poble acudim decidits a la cita de la història. L'aprovació de la reforma constitucional torna a enfrontar als enemics de sempre, a l'oligarquia, als patrons, als amos del país, contra el poble que creix i es mobilitza. L'aprovació de la reforma suposa una nova gesta, que el poble assumeix novament amb alegria i fermesa: la de la construcció del socialisme i del poder popular.

 

La reforma significa un avanç en la construcció d'una nova societat. D'una banda, amplia els drets del poble, continuant i aprofundint els assoliments de la Constitució de 1999, que consagra l'Estat Social de Dret i Justícia com horitzó. El reconeixement del Dret a la ciutat, que ens retorna a tots la ciutat, fins ara un privilegi de pocs (garantint l'accés al sòl urbà, la protecció contra l'especulació immobiliària, el dret a les xarxes de serveis urbans, la participació en les decisions que competeixen a la ciutat); la reducció de la jornada laboral, retornant-li al treballador una part del temps que li arravassa el patró; la seguretat social per als treballadors independents, que garanteix i protegeix els drets laborals a centenars de milers fins a ara exclosos d'ells; el dret de tots a la creació, accés i a gaudi de l'activitat cultural, científica i tecnològica; el reconeixement de la nostra herència afro i indígena; la prohibició de la discriminació per qualsevol motiu; la protecció de l'habitatge principal; la prohibició del latifundi i la garantia de la sobirania alimentària; la protecció i promoció de l’agroecologia, són, entre uns altres, exemple de l'ampliació del conjunt de drets que permeten el camí a una societat més justa i solidària. La reforma expressa en tal sentit part de les lluites que el poble ha emprès i defensat en el procés revolucionari. Habitants de les comunitats populars, inquilins amenaçats de desallotjaments, sense sostres, treballadors, estudiants, conserges, camperols, afrodescendents, comunicadors populars, veiem en la reforma un horitzó concret per a les nostres lluites i reivindicacions.

 

La reforma no es queda en això, sinó que va més enllà al reconèixer al poble ja no només com subjecte de dret, sinó subjecte de l'exercici del poder. La reforma esbrossa el camí cap a la democràcia revolucionària, al constitucionalitzar el poder popular, construït en aquests anys de lluita, i transferir-li competències efectives tant per a l'exercici de l'autogovern com per a la seva participació directa en les polítiques nacionals. No contradiu, sinó que desenvolupa la Constitució de 1999: per a garantir i exercir els seus drets, el poble ha de ser poder. La democràcia participativa es converteix en poder popular

 

En tercer lloc, la reforma crea les condicions materials per a construir una nova societat i un nou estat. En el marc del capitalisme, que expropia a la gent dels seus drets i del seu poder, no hi ha possibilitat reals de canvi. La reforma incorpora els primers elements per a crear una economia socialista, que ens alliberi de l'explotació de l'home per l'home, i permeti que els productors (el poble en el seu conjunt) sigui amo de la seva destinació. Només hi haurà drets pel poble, només hi haurà possibilitats de construir el veritable poder popular, si al mateix temps construïm el socialisme. El desenvolupament lògic de l'Estat Social de Dret i Justícia és l'Estat Socialista.

 

Aquesta és la causa del pànic que la reforma provoca en la dreta i en l'oligarquia. Per això estan decidits a impedir-la de la forma que sigui, i acudiran a la mentida, a la violència, al cop d'estat, a qualsevol mitjà legal o il·legal. El que ens obliga als moviments populars a prendre el carrer, a mobilitzar-nos, a mobilitzar a les nostres bases, debatre amb el poble, organitzar-lo per als dies que vénen. La campanya pel sí ha de ser una campanya de carrer, de lluites, d'organització i debat popular. Ha de ser també una campanya plena de contingut, conscient, movilitzadora, que els diferents sectors posin en el centre del debat aquells elements de la reforma que expressen de manera directa els seus interessos i que resulten de major poder movilitzador, mentre que entre tots aixequem la bandera de la construcció de socialisme i del poder popular, com elements estratègics plantejats per la proposta de reforma. Prendre els carrers i mobilitzar al poble amb la reforma com instrument programàtic, per a derrotar a la dreta i a la desestabilització.

 

Però no és la dreta opositora l'única amenaça a vèncer. Des de dins del procés bolivarià, en les noves elits que han crescut a la vora de les lluites del poble i de la revolució, des de molts dels quals tenen responsabilitats polítiques i institucionals, es prepara un nou atemptat, més vetllat però no menys perillós, contra el poble i la reforma. La manera com es va aprovar el projecte de reforma, entre quatre parets i sense donar cabuda al poble com font del constituent primari, aquesta campanya deslluida, freda, buida de contingut (si, sí, així, així!!), que promou l'immobilisme i l'apatia del poble, sembla un parany per a impedir la seva aprovació i, en cas de donar-se, preparar les condicions per a desconèixer en la pràctica la seva implementació. Res desvetlla més al buròcrata que el poder popular, res preocupa més al capitalista convertit a última hora en bolivarià  que el socialisme, per això preparen des de dins, agotnats, la urpada a la reforma, convertir-la en lletra morta, assassinar-la tot just s'aprovi. Una vegada que derrotem a la dreta opositora en el carrer i en les urnes electorals, hem de preparar-nos per a derrotar a la dreta amagada dins del procés bolivarià, als oportunistes i corruptes, als quals trafiquen amb les lluites i les esperances del poble. Després del 2 de desembre, ningú retornarà a la seva casa, el poble es mantindrà en el carrer vigilant de la seva victòria i de la concreció de la reforma!!

 

En tal sentit, proposem:

 

• La campanya pel sí ha de ser una campanya de mobilització per lluites i reivindicacions populars, avançant en la derrota simultaneja de l'oligarquia i la dreta colpista, i dels sectors oportunistes i reaccionar-vos presents en el camp revolucionari.

 

• La reforma ha de convertir-se en el programa de lluites del moviment popular, tant durant la campanya com després d'ella, exigint en el carrer que s'apliqui els continguts revolucionaris i classistes proposats a la reforma.

 

• La campanya pel si i la reforma ha de servir com frontissa articuladora del moviment popular, tant en els dies que resta per al referèndum, com passa l'etapa de lluita i construcció del poder popular i el socialisme després del 2 de desembre.

 

Necessitem canvis concrets i solament la unió entre treballadors, estudiants i els diferents sectors socials al voltant d'un clar projecte polític revolucionari ens permetrà enfortir la nostra lluita comuna per una veritable justícia social. Estem convençuts que l'autonomia política-organitzativa i la pràctica revolucionària de les classes explotades són les úniques garanties perquè es facin realitat la victòria del poble.

 

Per les lluites històriques del poble, pel poder popular, pel socialisme, el poble al carrer diu Sí!!!

 

Frente de Empresas Cogestionadas y Ocupadas, Frente Nacional Campesino Ezequiel Zamora, Frente Comunal Simón Bolívar,  Comités de Tierra Urbana (CTU),  Campamentos de Pioneros- Movimienot por la Tierra y el Hábitat, Ateneo Popular,  Conserjes Unidos por Venezuela,  Red Metropolitana de Inquilinos,  Programa de Formación de Grado en Estudios Jurídicos de la UBV,  Red de los Afrodescendientes, ANMCLA.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01