El mes passat el gegant logístic anunciava el tancament de la planta de Martorelles, en la que treballen 800 empleats i empleades. Amazon els ofereix o anar-se al Centre de Saragossa (a 320km) o al de Figueres (a 125km) i cobrar entre 400 i 500€ menys, o bé una indemnització per acomiadament de 23 dies per any treballat. Un veritable insult als treballadors i treballadores!

La resposta de la plantilla no es va fer esperar. Les treballadores i treballadors porten des de l'1 de febrer en vaga! Des d'Esquerra Revolucionària i Sindicalistes d'Esquerra volem enviar tot el nostre suport als treballadors i treballadores en aquesta batalla pel pa de 800 famílies.

Amazon: beneficis rècord i acomiadaments i precarietat per als treballadors

Amazon va obtenir en 2021 uns beneficis de 33.364 milions de dòlars, que suposa un 56% més que en 2020. El seu president executiu, Jeff Bezos, té una fortuna valorada en almenys 124.000 milions de dòlars, la quarta major de tot el planeta. Els ingressos totals d’Amazon a l’Estat espanyol van arribar en aquell mateix any als 6.000 milions d'euros, un 11% més que en 2020. Aquesta opulència té un clar origen: l'explotació i la precarietat creixent que sofreixen els treballadors i treballadores d’Amazon, que són acomiadats quan Amazon creu convenient.

L'empresa intenta justificar-se vergonyosament apel·lant a la “modernització i robotització” a partir de les noves plantes i pretenent vendre que ells no estan fent cap acomiadament. Però com criden els treballadors i treballadores en els piquets: no és un trasllat, és un tancament! Amazon ofereix una compensació econòmica per trasllat d'entre 4.000 i 5.000 euros, que no solament està per sota de conveni sinó que és totalment insuficient per a començar una nova etapa laboral i vital a centenars de quilòmetres, i més encara amb la reducció salarial que es planteja, que convertiria als empleats en mileuristes. És un ERO encobert per a deixar al carrer a 800 persones!

Amazon ha posat en marxa un profund procés de reestructuració interna per a maximitzar encara més els seus beneficis, i als empleats i empleades –amb les quals deia ser “una gran família” –, les tracta com a burilles. Es calcula que Amazon destruirà 18.000 llocs de treball a tot el món.

Foto1
"Amazon té beneficis rècord i el seu president executiu, Jeff Bezos, és la quarta fortuna del món"

Solidaritat amb la plantilla d’Amazon Martorelles! CCOO i UGT han d'organitzar potents mobilitzacions ja

Els treballadors i treballadores d’Amazon Martorelles han demostrat la seva disposició a la lluita amb diverses accions de protesta: piquets a Martorelles i al centre logístic del Prat, marxa lenta per la B-20, manifestació a Barcelona ahir pel matí…

En aquestes hem vist com desenes d'antidisturbis, mobilitzats pel Govern i el Departament d’Interior, han protegit la sacrosanta propietat privada i els beneficis d'una multinacional, actuant també físicament contra els treballadors i treballadores. Quina vergonya!

Els plans d’Amazon, com els de qualsevol multinacional, només poden ser combatuts amb àmplies i enèrgiques mobilitzacions de masses. CCOO i UGT, les delegades dels quals dirigeixen el Comitè d'Empresa de Amazon Martorelles, tenen una gran responsabilitat en aquest sentit.

Els dirigents de les Federacions de Serveis d'aquests sindicats han de cridar a una mobilització centralitzada a Barcelona en solidaritat amb la plantilla d’Amazon Martorelles i contra la precarietat a Amazon, convocant-la activament a través d'assemblees, repartiments de fulls i enganxades de cartells al conjunt de la plantilla d’Amazon a Catalunya, amb especial èmfasi en el centre logístic del Prat. Han d'unificar les lluites contra els tancaments d'empreses i els acomiadaments que colpegen amb duresa a la indústria catalana (i especialment el Vallès) i cridar el conjunt de la població a mobilitzar-se en defensa d'un futur industrial i d'un lloc de treball digne. L'acord recentment signat a la farmacèutica Towa (també a Martorelles) pel Comitè amb l’empresa, que incorpora importants retrocessos i que ha causat un important rebuig en la plantilla, no és el camí a seguir.

Foto1
"Els treballadors i treballadores tenen força. Per parar els peus a la multinacional calen mobilitzacions de masses àmplies i enèrgiques; CCOO i UGT té la responsabilitat de convocar-les"

Els dirigents de CCOO i UGT han de deixar de pactar amb la patronal i el Govern acords que només serveixen per a omplir les butxaques dels empresaris amb subvencions milionàries i no per a defensar els llocs de treball, com el “Pacte nacional per a la indústria” i les taules de reindustrialització. La lluita contundent i unificada als carrers és l'únic camí.

Cal aprendre de recents i doloroses experiències de lluita com el tancament de Nissan, que ha deixat 25.000 famílies als carrers. Hi havia força, però els dirigents del Comitè i de les Federacions d'Indústria van rebutjar organitzar mobilitzacions de masses i lluitar per la nacionalització, i es van limitar a negociar un acord “menys lesiu” per als treballadors. El resultat, dos anys i mig després del tancament, és cristal·lí: no hi ha reindustrialització, només atur i negatives perspectives de futur per a la majoria dels treballadors i treballadores.

L'última oferta d’Amazon per a Martorelles és la recol·locació d'entre 150 i 190 treballadors en centres de la província de Barcelona. Això demostra que amb un augment en la intensitat i extensió de les mobilitzacions és possible defensar els 800 llocs de treball i assegurar la seva continuïtat. Cal evitar els intents de l'empresa de dividir la plantilla! Aquesta batalla es pot guanyar!

En defensa de 800 famílies. No és un trasllat, és un tancament!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01