Davant el moment polític que estem vivint a Catalunya Podem manifesta el següent:

1.- Entre els dies 1 i 3 d’octubre la societat catalana ha defensat valors democràtics bàsics i milions de persones arreu del país van exercir els seus drets fonamentals de manera pacífica, solidària i autodeterminada. La defensa de les urnes feta poble a poble, l’autoorganització en comitès de defensa i la paralització de l’activitat en vagues i aturades arreu del país per respondre a la violència, són un exemple a seguir. En un Estat Espanyol, en una Unió Europea i en un món on la veu dels pobles es esclafada sistemàticament pels poders financers i on es roba la sobirania a les persones, considerem que el missatge enviat pel poble de Catalunya és un immens motiu d’orgull.

2.- Davant d’això el poble de Catalunya ha trobat una resposta intolerable per part dels actors que conformen el Règim del 78. És per això que condemnem absolutament:

A) La violència policial i la repressió indiscriminada contra ciutadans desarmats i en actitud no violenta.
B) L’actuació de la Fiscalia negant-se a investigar aquests fets gravíssims i a la vegada perseguint judicialment a persones per les seves idees polítiques.
C) La manipulació mediàtica sistemàtica efectuada tant per mitjans públics i privats denunciada pels seus propis treballadors.
D) Les mentides i agressions verbals expressades per diversos membres del govern del PP.
E) La insensibilitat i equidistància del PSOE davant la repressió patida pel poble de Catalunya així com el seu alineament amb les tesis del PP, posant la unitat d’Espanya per sobre els drets fonamentals dels ciutadans.
F) El paper absolutament lamentable de Felipe de Borbó, qui va abdicar com a cap de l’Estat a Catalunya, menyspreant a milions de persones. Les seves paraules, insensibles cap a la població reprimida i plenes d’amenaces, no només s’alineen amb la dinàmica repressiva i autoritària del PP sinó que manifesten el seu caràcter antidemocràtic i obliguen a recordar que la institució que encapçala és hereva directa de la dictadura franquista.

3.- Condemnem també de manera enèrgica l’estratègia deliberada impulsada per partits, mitjans de comunicació i el mateix Felip de Borbó que té com a objectiu fracturar la societat catalana. La societat catalana no està dividida entre independentistes i no independentistes. La societat catalana està profundament unida al voltant de valors bàsics com són la democràcia, la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i de pensament. Valors que al llarg de les últimes setmanes han estat vulnerats brutal i sistemàticament a Catalunya. Una unitat que va quedar de manifest el mateix 1-O quan independentistes i no independentistes van fer front comú davant la brutal repressió policial. Un exemple que, davant la violència i l’esclafament de les llibertats individuals Catalunya respon com un sol poble. Una unitat que es manifesta en més d’un 80% de la població que, des de la seva pluralitat, creu que la millor manera de resoldre els conflictes és donant la veu a la gent i no apallissant-la.

4.- Davant la criminalització que pateixen les mobilitzacions de la ciutadania, des de Podem Catalunya entenem el procés obert a Catalunya com a una aportació fraterna i democràtica a la resta de pobles de l’Estat, a la resta de pobles de la Unió Europea i del món. Des de la seva pluralitat, la immensa majoria del poble de Catalunya vol prendre les regnes de les seves vides i tenir a les seves mans la capacitat de decidir democràticament el seu futur. Exercint aquest anhel enviem un missatge a la resta de pobles que pateixen imposicions intolerables. Els que reprimeixen i criminalitzen l’anhel del poble de Catalunya són els mateixos que rescaten bancs amb els diners de la nostra sanitat sense preguntar-nos, els mateixos que reformen la Constitució d’esquenes als ciutadans per posar-la al servei de les elits financeres, els mateixos que dicten i imposen mesures econòmiques homicides contra milions de persones arreu del món i els mateixos que aquests dies apallissen els ciutadans murcians que també defensen els seus drets de manera admirable. Per això recolzem i defensem l’anhel i la determinació del poble de Catalunya com l’obertura d’un camí de futur, fraternitat i democràcia per ser transitat per tots els pobles del món.

5.- La repressió policial, la manipulació mediàtica, les declaracions incendiàries de diversos partits polítics i les amenaces de Felipe de Borbó tenen com a principal objectiu instaurar la por al cor d’una societat que l’ha perdut. Una societat que es nega a obeir als que volen imposar el seu projecte polític mitjançant la violència. Per això des de Podem Catalunya farem el que estigui a les nostres mans per ajudar a preservar aquest esperit desobedient davant els violents. Per això cridem a combatre la por mitjançant l’autoorganització i la mobilització pacífica i ens comprometem a estar sempre al seu costat.

6.- Després de l’exercici popular de sobirania viscut als carrers, ciutats i pobles de Catalunya s’obre un nou escenari polític. Un escenari polític complex on la unitat al voltant de valors fonamentals serà imprescindible. La dignitat, la determinació i l’autodeterminació exercida per milions de persones a Catalunya ha obert un nou temps polític i ha desemmascarat la imposició i la violència exercida pels aparells de l’Estat, obligant a actors d’arreu del món a admetre que davant la imposició és imprescindible el diàleg. Per això a les últimes hores s’han multiplicat les crides a acceptar una mediació entre les parts. Una mediació entre parts que, des de Podem Catalunya, celebrem i encoratgem. A la vegada volem deixar molt clar que davant un escenari de negociació entre parts la nostra organització no serà un actor neutral ni equidistant sinó que estarà en una banda de la taula: estarem al costat de la defensa de les institucions catalanes, dels seus representants i, sobretot, de la gent que va empoderar-se, que va exercir els seus drets, que va patir la violència i que va posar el cos, el cor i l’ànima per defensar, des de baix, els seus drets i llibertats. Aquest ha estat i sempre serà el nostre lloc.