El 30 de desembre de 2020 serà recordat com un dia històric a l'Argentina i en tota l’Amèrica Llatina. Després d'anys de mobilització incansable de la Marea Verda argentina per la despenalització de l'avortament i el reconeixement d'aquest dret de les dones, finalment 2020 acabava amb l'aprovació d'aquesta llei. Amb 38 vots favorables, 29 en contra i una abstenció, l'avortament ja és legal a l’Argentina!

Aquesta victòria del moviment està sent celebrada als carrers de Buenos Aires i de tot el país, així com per milions lluitadores i lluitadors arreu del món que hem viscut la lluita de les nostres germanes argentines en carn pròpia. El brutal esforç de la lluita s'ha convertit en alegria i celebració per aquest pas decisiu cap a la conquesta de la plena igualtat: per fi les dones argentines, especialment les joves i treballadores, aquelles amb menys recursos, estan protegides legalment, sigui quina sigui la raó per la qual decideixin interrompre el seu embaràs, sense por de ser jutjades, coaccionades, estigmatitzades, condemnades o perdre la vida per això.

Tota aquesta batalla s'ha reflectit al Congrés i al Senat, i el crit de ¡Será ley! s'ha convertit en ¡Ha sido ley! La senadora Silvia Sapag en les seves declaracions va ser molt contundent "Fins avui s'ha romantitzat l'embaràs forçós, s'ha subestimat l'abús sexual, s'ha relativitzat el dany sobre la salut física, emocional i mental de la dona, ja n’hi ha prou de tracte inquisitori".

L'avortament és un dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. No es tracta d'un debat moral o filosòfic, sinó d'un debat de salut pública, si l'Estat dóna cobertura sanitària o no a les dones que avorten, si les discrimina en base a les seves raons íntimes i personals per avortar i, sobretot, si les que decideixen avortar tenen recursos econòmics o no per fer-ho amb garanties de seguretat per a la seva pròpia vida. Per tant era urgent treure aquesta llei endavant, però també és una necessitat imperiosa que es garanteixi el seu compliment amb totes les garanties sanitàries perquè el dret a l'avortament sigui lliure, segur i gratuït.

Gràcies a la lluita, els gairebé 500.000 avortaments clandestins anuals que s'han practicat fins ara deixaran de pesar sobre la vida de milers de famílies argentines. Per això no només les dones estan d'enhorabona, sinó tota la societat. Aquesta conquesta és ja un referent per a tothom, i especialment per a l’Amèrica Llatina, on la majoria de països compten amb legislacions ultraconservadores, com a Xile, on la dictadura va derogar l'article 119 del codi sanitari que emparava l'avortament terapèutic entre 1931 i 1989. La lluita és l'únic camí, i gràcies a ella, l’Argentina se suma a l’Uruguai, Cuba, la Guaiana francesa o Puerto Rico, on l'avortament és un dret reconegut per la llei.

Tots aquests anys de mobilitzacions de la Marea Verda, amb milions als carrers de tot el país, per aconseguir aquest dret tan bàsic sobre el nostre propi cos, enfrontant-se cara a cara als sectors més conservadors i al poder de l'Església, han demostrat a tothom que sí que es pot lluitar per un món millor, més just i més segur. Han tornat a demostrar que la lluita decidida, les llargues hores en vigílies, marxes i manifestacions, estenent la mobilització a nivell internacional, són l'única manera de conquerir els nostres drets.

¡Ha sido ley! Ni un pas enrere!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01