La precarietat mata. Ni un sol treballador mort més!

És més urgent que mai donar una resposta sindical contundent contra la xacra dels accidents laborals a la província d'Alacant i al País Valencià.

El treballador Iván Covelo de 32 anys va morir, el 30 de novembre del 2017, en ser atrapat per un carro automatitzat, mentre realitzava tasques de manteniment a la fàbrica de Helados Alacant a Sant Vicent del Raspeig, propietat de l'empresa A.I.A.D.H.E.S.A.

L'informe dels tècnics de prevenció adverteix que l'empresa ha comès tota mena d'irregularitats pel que fa a la seguretat dels treballadors i les subcontractes. Segons els serveis de prevenció de riscos laborals de Helados Alacant, en un informe del 15/12/2009, la zona on es trobava aquest treballador hauria d'estar separada per una barrera de seguretat. A més, en l'informe realitzat després de l'accident al febrer del 2018, s'ha descobert que la resta de mesures de prevenció assenyalades en l'informe de 2009 no van ser preses en compte i totes aquestes anomalies van ser la causa de l'accident.

En l'actualitat aquest cas està pendent de judici, però la previsió és que aquest no es produeixi durant els propers mesos a causa de la inoperància del jutjat de Sant Vicent del Raspeig i perquè la inspecció laboral no ha presentat les seves conclusions i acusació al jutjat. Després d'un any d'aquest lamentable accident, segueix sense haver-hi cap responsable.

Al País Valencià, segons dades oficials de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball INVASSAT, van ser 65 els accidents mortals des de juliol de 2017 a juny de 2018; en aquests 12 mesos han augmentat en 19 els casos respecte al període anterior, quelcom que suposa un increment del 41,3%. L'índex d'incidència dels accidents mortals va ser de 4,3 casos per cada cent mil treballadors exposats, el que representa un increment del 34,7%.

En el cas de la província d'Alacant la sinistralitat laboral s'ha disparat de manera alarmant, sense que els sindicats hagin fet cap tipus de mobilització per a denunciar-ho. Així, entre gener i setembre de 2017 es van produir 13.051 accidents laborals, 700 més que en el mateix període de l'any anterior. I això que al 2016 ja es van incrementar un 8,7% els accidents laborals respecte el 2015; el 2014 es van produir 496 accidents més que el 2013, de manera que l'increment va ser del 4,9%, i el 2013 hi va haver 147 accidents més que l'any anterior.

Els accidents de treball han augmentat cada any des de l'entrada en vigor de la contrareforma laboral del 2012. El treball és més precari, temporal i cada vegada hi ha més pressió en els ritmes de treball i una major subcontractació. Sota el govern del PP també s'ha aprofundit la relaxació de les empreses pel que fa a la manca de prevenció i de la falta de contundència de la Inspecció de Treball. Per la seva banda, el nou govern del PSOE amb Pedro Sánchez no ha derogat la contrareforma laboral que va ser àmpliament rebutjada pels treballadors ja que empitjorava dràsticament les condicions laborals.

Els treballadors hem d'organitzar les nostres forces mitjançant un sindicalisme combatiu. La pau social no ha fet més que contribuir a la caiguda del poder adquisitiu, l'increment dels treballs precaris i l'augment exponencial dels accidents i, entre ells, els més greus. Moviments com la marea verda, la marea blanca o la lluita dels pensionistes han demostrat que l'única manera de revertir els atacs en matèria laboral és la mobilització i la convocatòria d'una vaga general.

És responsabilitat dels sindicats de classe i els seus delegats sindicals lluitar contra aquesta xacra, ja que no estan ocupant el lloc que li correspon contra la sinistralitat a la feina. Per a respondre correctament a aquesta massacre i aconseguir un treball segur amb condicions i convenis dignes cal, més que mai, un sindicalisme combatiu.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01