"AENA vol convertir-nos en esclaus" "Ens prohibeixen fins manifestar-nos lliurement dins de l'aeroport però estem responent"
Els treballadors de Lot 22, la concessionària majoritària de serveis d'hostaleria de l'Aeroport del Prat (Barcelona) porten diversos mesos en lluita contra l'intent d'AENA i el Ministeri de Foment de precaritzar les seves condicions d'ocupació. AENA pretén treure noves concessions que significarien fragmentar les empreses concessionàries, reduint la seva mida (encara que en la pràctica una mateixa empresa podria estar darrere de diverses d'aquestes concessions). De sortir-se amb la seva, això podria significar que en pocs mesos les empreses declaressin un ERO i poguessin escometre reduccions de plantilla i atacs als drets conquerits després d'anys de lluita per aquest col·lectiu de treballadors. De moment, la mobilització ha aconseguit que surtin dues resolucions judicials paralitzant sengles concessions anunciades per AENA. Però les espases segueixen en alt. Entrevistem Jordi i Jero, membres del Comitè d'Empresa
PREGUNTA.- Quina és la situació del conflicte en aquest moment?
RESPOSTA.- Ara mateix estem en la situació que han sortit dues resolucions judicials paralitzant les concessions realitzades per AENA. Això significa un revés per a ells, que han de decidir si tornen a treure el concurs, que és el més probable, o mantenir les concessions que hi ha ara mateix. Això últim significaria que els drets que hem conquerit amb la lluita en les empreses actualment concessionàries es mantindrien. La decisió que pren AENA es veurà amb una mica de temps. Ara mateix els treballadors estem una mica a l'espera. A veure què passa. Per a nosaltres significa un pas endavant, primer que el jutge hagi admès a tràmit la nostra denúncia i segon les dues resolucions emeses. Però som conscients que hem de seguir endavant, seguir pressionant. Gràcies a la pressió hem aconseguit també que diversos diputats catalans s'hagin compromès a donar-nos suport i portar la nostra situació davant AENA i el Ministeri.
També ens vam reunir amb Pepe Álvarez, secretari general d'UGT (que és el sindicat al qual estem afiliats la majoria de treballadors de Lote 22). Li demanem que es mullés i donés suport la nostra lluita. Hem rebut el suport d'Alberto Rodríguez i Rafa Mayoral de Podem i estem pressionant per aconseguir pronunciaments dels diferents partits, però amb partits com el PP és difícil perquè una de les coses que estem combatent i denunciant és la reforma laboral, l'intent d'utilitzar les concessions a noves empreses i la fragmentació d'aquestes per precaritzar les condicions de treball. Evidentment res d'això els interessa.
P.- Com han rebut els treballadors aquestes primeres resolucions judicials i que esteu plantejant per a continuar la lluita?
R.- La decisió del jutge és un baló d'oxigen per als treballadors però sabem que hem de seguir en la baralla. Mantenim les assemblees amb els treballadors i estem plantejant no quedar aturats a l'espera de la sentència sinó mantenir la pressió. Potser no tants dies de vaga com es pensava al principi però sí mantenir aquesta diversos dies per mantenir la pressió i intentant fer coincidir aquests aturades amb els dies forts de l'estiu a l'aeroport.
També estem plantejant vincular la nostra lluita amb altres que s'han donat a l'aeroport com de treballadors d'Iberia, les contractes de neteja, i fora de l'aeroport.- estibadors, escombriaires, taxistes ... Participem en CICLE, la coordinadora que es va crear quan va sorgir el conflicte dels estibadors i a la qual s'han sumat altres col·lectius. Tenim una recollida de signatures en change.org en suport a la nostra lluita.
P.- Que suport esteu trobant?
R.- Hem tingut el suport de marea de pensionistes, estibadors, Esquerra Revolucionària i Sindicat d'Estudiants ... També el moviment dels partits polítics, però perquè ens hem estat movent. Ens hem tret la por i estem plantejant a tot arreu el nostre problema. El 7 d'abril vam fer una manifestació a Canaletes amb diversos centenars de persones. El 13 de maig, amb la resta d'integrants de CICLE (estibadors, taxistes, les Kellys, etc) vam realitzar una manifestació a Barcelona. A més, cada vegada que hem fet aturades o manifestacions dins de l'aeroport vam repartir pamflets en castellà i anglès per donar a conèixer el que passa i difondre les nostres reivindicacions.
Volem denunciar que AENA ens prohibeix exercir el nostre dret a expressar-nos lliurement i manifestar-nos dins de l'aeroport. Ens prohibeix xiular, cridar consignes, etc. perquè diu que molesta als passatgers i altera la normalitat de l'aeroport.
A part de l'estupenda "llei mordassa" que tenim, dins el recinte aeroportuari AENA és mestressa i senyora. Si no li agraden els drets que garanteix la llei s'aproven les seves pròpies lleis i els retallen. Només ens permeten expressar-nos amb cartells. Hem tret cartells utilitzant imatges de pel·lícules com Divendres 13 i altres. Els Mossos coarten totalment el nostre dret a manifestar-nos. Està prohibit passar de determinats decibels, que caiguin a terra papers o líquids perquè això, segons ells, pot suposar un perill per als viatgers. Utilitzen qualsevol cosa.- fins al nivell 4, amb l'excusa de l'antiterrorisme, que ara serveix per a tot.
P.- Com esteu responent a aquest intent d'AENA d'impedir que us manifesteu lliurement?
R.- Amb imaginació i creativitat però sense acceptar cap retrocés. En l'última protesta vam organitzar un enterrament amb un taüt i un maletí amb bitllets en què posava AENA. Vam donar una volta per tot el Terminal mentre entregàvem els pamflets als usuaris informant de la nostra lluita. Per Setmana Santa vam organitzar una processó reivindicativa per cridar l'atenció.
També hem denunciat la imposició de serveis mínims abusius per part de Foment. Es tracta de cafeteries, no haurien d'entrar dins dels serveis essencials. Que determinats serveis bàsics es mantinguin és lògic. Si un nen necessita un got d'aigua, aquesta mena de coses sempre s'han garantit i nosaltres som els primers interessats a fer-les per guanyar el suport dels usuaris. Però prendre una cervesa o un "cigaló" no és un servei essencial. Per no parlar de que si nosaltres parem Lote 22 queden altres bars oberts. En una de les últimes vagues es va arribar a l'absurd que els serveis mínims en el torn de nit obligaven a que tots els treballadors del torn estiguessin presents.
Una altra qüestió que a AENA no li agrada gens és que els treballadors hem difós per les xarxes socials imatges sobre l'estat d'abandó de les instal·lacions del mateix aeroport. Sòls, sostres deteriorats, als quals es dóna un cop de capa de pintura per sobre sense que s'inverteixi en recuperar-los. Els responsables d'AENA i del Ministeri de Foment s'omplen la boca dient que les vagues perjudiquen a l'aeroport, intenten utilitzar com a excusa la seguretat dels viatgers, però ells són qui estan perjudicant a l'aeroport i creant problemes de seguretat amb un abandonament total de inversions que està provocant un deteriorament brutal de les infraestructures i instal·lacions que qualsevol dia pot provocar una desgràcia. Els treballadors som els primers interessats a lluitar no només pels nostres llocs de treball i salaris sinó també perquè això no succeeixi ja que som els que vam passar tot el dia a l'aeroport. Per això hem de seguir lluitant per vincular les nostres reivindicacions i problemes amb les de la resta de col·lectius de treballadors de l'aeroport.
Dóna suport a la petició en change.org en solidaritat amb els treballadors i contra els objectius d'AENA !!
https .- // www.change.org/p/aena-divide-la-restauraci%C3%B3n-en-bcn-a-cambio-de-precarizar-el-empleo?source_location=minibar