Pagans troba «impresentable» que no hi hagi acord en la vaga 31/3/2007
ACN/DDEG, GIRONA.


L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va afirmar ahir amb contundència que troba «impresentable» que l'empresa Clece i les treballadores no hagin arribat a un acord després de 26 dies de vaga indefinida. Un grup de treballadores van passar la nit de dijous a ahir acampades a la plaça del Vi i ahir van decidir en assemblea tornar a repetir la protesta a les portes de l´Ajuntament. Pagans va anunciar ahir que no se sancionarà cap dels vaguistes per ocupació de la via pública. A l´hora de la convocatòria, a les nou del vespre d´ahir, dues furgonetes de la Policia municipal estaven estacionades just davant de la porta de l´Ajuntament de Girona. Tot i la pluja que en aquell moment queia, els empleats asseguraven que tornarien a passar la nit allà però aquest cop sota els porxos del costat de l´edifici consitorial.
Mentre les treballadores que van passar la nit al ras recollien la parada, l'alcaldessa de Girona va sortir al pas de les crítiques que li han llançat les vaguistes i el seu portaveu, Salvador Aranda. Durant l'acció de protesta a la plaça del Vi, els concentrats van tornar a exigir a Pagans que s'impliqués en el conflicte i pressionés l'empresa.
L´Ajuntament estarà al marge
L'alcaldessa, però, va tornar a deixar clar ahir que l'Ajuntament es mantindrà al marge dels intents de negociació. «Es tracta d'un conflicte entre una empresa i els treballadors d'un sindicat, i ells són els qui han de resoldre'l», va declarar Anna Pagans.
Ahir, l'aturada indefinida va arribar al seu 26è dia. I l'allargament del conflicte també va tenir ressò en les declaracions de l'alcaldessa. Pagans va afirmar, amb contundència, que troba «impresentable» que les dues parts -Clece i els vaguistes- no hagin arribat encara a cap acord, i els va demanar «més vocació de diàleg».
En referència a les crítiques que li ha llançat darrerament el portaveu de CGT, Salvador Aranda, l'alcaldessa de Girona va afirmar que aquest s'ha equivocat convocant l'acampada. «Penso que qui lidera actuacions d'aquest tipus no està atenent com cal a treballadores que sempre fan bé la seva feina, i que si no assoleixen un acord, hi poden perdre», va declarar Pagans.
En aquest punt, l'alcaldessa va llançar una clara advertència a l'actitud que fins al moment ha mantingut Aranda. «Penso que amb discursos falsos i demagògics, i amb insults diaris no es va enlloc; es deterioren les relacions, i això no és una bona manera», va ressaltar Anna Pagans.
Per aquest motiu, l'alcaldessa va demanar a les dues parts que facin més esforços per asseure's davant d'una taula a negociar. «Demano més esforços per negociar que no per venir a la plaça del Vi a passar fred amb quatre cadires i quatre mantes, perquè això no porta enlloc», va dir Anna Pagans.
L'Ajuntament confia que, amb les vacances de Setmana Santa, es pugui arribar al compliment dels serveis mínims dictats pel Departament de Treball, i que sobretot es completi la neteja a fons als centres escolars. Des del consistori també es va ressaltar que no es pensa rescindir el contracte amb Clece, perquè es respecta el dret a la vaga, i que la Policia Municipal tampoc preveu sancionar els acampats per ocupació de la via pública.
Reunió dels treballadors
Des del dijous al vespre fins ahir al matí un grup d'entre 30 i 40 treballadors de l'empresa de neteja Clece van estar acampats en algun moment a la plaça del Vi de Girona, davant la façana de l'Ajuntament, segons va explicar el portaveu de CGT, Salvador Aranda. Els vaguistes van abandonar la protesta cap a dos quarts de dotze del matí, amb la intenció de muntar piquets a diferents equipaments municipals.
El portaveu del sindicat CGT, Salvador Aranda, va valorar positivament la iniciativa de l'acampada i va dir que han rebut la solidaritat d'alguns restauradors i veïns del barri Vell que els han ofert mantes i menjar. En una reunió ahir a la tarda, els treballadors van decidir mantenir l´acampada a la plaça del Vi com a mesura per demanar a l'alcaldessa que pressioni l'empresa Clece perquè millori les condicions dels treballadors.
  

 

El nas de la bruixa

Ram ram, rataplam1/04/2007
JORDI VILAMITJANA


Per definició, l´Ajuntament progressista d´una ciutat hauria de procurar posar-se al costat dels qui més ho necessiten, al costat dels ciutadans i ciutadanes que pel treball, per l´estatus social o per llurs condicions especials són més dèbils i més fràgils contra la voracitat del capital.

davant d´una vaga com la dels netejadors i netejadores de Clece, encarregats de netejar diferents escoles, centres públics i de salut de la ciutat, l´Ajuntament de Girona, amb potestat per decidir sobre els contractes que el municipi fa amb CLECE, hauria de jugar un paper més actiu en defensa de: 1) la neteja dels espais públics; i 2) les necessitats dels treballadors que l´executen. Incomprensiblement, l´alcaldessa se n´ha rentat les mans: «Es tracta d'un conflicte entre una empresa i els treballadors d'un sindicat, i ells són els qui han de resoldre'l». El conflicte arriba a la cinquena setmana. Els espais públics fan pena i les treballadores s´ho passen malament (no cobren i reben tota mena de pressions). Curiosament, en aquesta història l´empresa objecte de la demanda és la que més bé s´ho passa. Una empresa que en la seva pàgina web diu literalment: «El éxito de las estrategias marcadas por nuestro grupo queda plasmado en el crecimiento constante de todas nuestras áreas de negocio, muy por encima del ratio medio del Sector». Una empresa que reconeix 590 milions d´euros de beneficis l´any passat, 50 milions més que el 2005. Una empresa que no enganya: «Nuestro objetivo es garantizar el óptimo grado de limpieza al mínimo coste». S´ha d´entendre que «el mínimo coste» ho és per als Ajuntaments o contractants. Aquesta equació no falla mai: Mínimo coste + grans beneficis d´empresa = salaris de misèria. Estem parlant de salaris de 718 euros al mes per 40 hores a la setmana. Com qui diu 4 euros per hora treballada. Millorar el salari és una de les reivindicacions de les treballadores que diuen en els pasquins de les parets de Girona que «tot el que tenim és el nostre treball».
Les treballadores de la neteja en lluita per un salari just i unes condicions de treball dignes davant la pujada de preus de l'habitatge, de la roba, dels aliments bàsics són part de la creu d´una mateixa moneda, una moneda que en la cara exhibeix una Girona de postal i de colors i en la creu amaga totes les misèries del capital. No hi ha dret a rentar-se´n les mans i a veure-hi només maniobres sindicals. No només l´almoina dels Serveis Socials sinó sobretot les polítiques d´igualtat faran més lliure aquesta ciutat.
  

 

Jesus Badenes

Errar el tret amb una vaga

2/04/2007

 

L´alcaldessa de Girona va esclatar divendres arran de la vaga dels treballadors de Clece. Pagans va carregar contra els i les vaguistes i contra l´oposició. No es pot fer una vaga quan s´apropen les eleccions, pel simple motiu que arriben els comicis. No es pot voler el desgast polític perquè sí. Això acaba degradant les institucions i genera desconfiances innecessàries en la societat. Que protestin davant la Generalitat perquè intervingui ja. És el Departament de Treball qui té la potestat en matèria laboral i no l´alcaldessa. Són els arguments de Pagans. I l´entenc. No entenc com es pot dedicar més esforç a una vaga que a negociar, a exigir des d´una taula. Mai m´han agradat els que criden creient que això els dóna més raó. Crec que el que ha esdevingut una necessitat social, com és la neteja dels centres escolars i els hospitals, no pot estar pagada malament. Però penso que els vaguistes han tornat a errar el tret.   

 

Pagans acusa el líder de la vaga de dur les treballadores de Clece a un carreró sense sortida
31/3/2007

Anit van tornar a acampar i dilluns s'ha convocat una mediació a Treball

DANI VILÀ EDUARD BATLLE. Girona
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, acusa directament el portaveu del comitè de vaga de les treballadores de la neteja de Clece, Salvador Aranda, de dur el conflicte laboral a un carreró sense sortida. Pagans respon així la radicalització de les protestes amb l'acampada que des de dijous al vespre han muntat els treballadors davant de l'ajuntament. Anit, tot i la pluja, Aranda va avançar que passarien la nit al ras. Per dilluns s'ha convocat una mediació a Treball entre el comitè i l'empresa.

 
L'alcaldessa Pagans qualifica d'«impresentable» que després de 27 dies de vaga encara no hi hagi cap acord entre l'empresa i els treballadors de la neteja. L'Ajuntament de Girona apel·la per enèsima vegada a les dues parts perquè hi posin de la seva part en la negociació d'una sortida al conflicte que permeti posar fi a la vaga indefinida que van començar el 5 de març.En relació amb l'acampada dels treballadors a la plaça del Vi, Pagans considera que és un error, i sosté que «qui lidera aquestes actuacions pot acabar perjudicant les treballadores si finalment no s'arriba a un acord».Tot i les declaracions de l'alcaldessa, Aranda va destacar que les treballadores i el seu entorn, més «companys que cada vegada els donen més suport», tenien previst «tornar a acampar» i passar la nit al ras. «Les treballadores no tenen ganes de fer-se enrere, més aviat tot el contrari», van informar al vespre, abans de dur a terme l'acampada, que va començar amb un sopar, com el dia abans.

DILLUNS, A TREBALL
Pel que fa a una possible solució, Amèlia Barbero, regidora de Règim Interior, va avançar que dilluns hi haurà una reunió a la seu del Departament de Treball, a Barcelona, entre el comitè d'empresa i els dirigents de Clece per intentar resoldre la crisi. Barbero va explicar: «Ha arribat un punt que ens fan sentir culpables de coses en les quals no podem intervenir.» La regidora va destacar que l'alcaldessa ha pres una actitud molt lloable en decidir no sancionar els treballadors, tot i el primer dia d'acampada. «Ho podíem fer, però no els sancionarem perquè volem pau i no que es tensi encara més el conflicte», va destacar.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01