Manifestació: 17 de desembre a les 17:30h. Parc Científic UB (c/Baldiri Reixac 4-12)

El dia 16 de novembre es feia públic el nou contracte subscrit pel Parc Científic de la Universitat de Barcelona (UB) amb l’empresa Vivotecnia, de més de 200.000€ per a servei d’estudis en gossos beagle de la farmacocinètica a dosis úniques i de toxicitat oral a dosis repetides durant 28 dies d’un nou fàrmac que s’està desenvolupant. O el que és el mateix, trobar la dosi del fàrmac que en un mes sigui suficient per matar el 50% dels gossos.

Vivotecnia és una empresa coneguda per l’escandalós vídeo que l'ONG Cruelty Free International (CFI) va filtrar aquest mateix abril i en què es poden visualitzar les imatges de pràctiques macabres i sanguinàries de maltractament animal dutes a terme entre els anys 2018 i 2020 a les seves instal·lacions de Tres Cantos (Madrid). En aquest vídeo apareixen escabroses escenes de manipulació de gossos, conills, porcs, rates i ratolins, creuant totes les línies fixades per la llei de protecció dels animals: cops, abusos, insults, riures i sobretot sang, sang seca damunt les taules, al terra, esquitxades a les parets...

A les poques setmanes, la mobilització de centenars d’activistes, primer concentrant-se varis dies davant la seu de l’empresa exigint que s’investiguessin els fets, i després amb manifestacions a diverses ciutats d’arreu de l’Estat, va aconseguir que s’obrís una investigació per la via penal per esclarir la culpabilitat de l’empresa en tota aquella barbàrie, malgrat l’intent de tapar l’assumpte per part del govern d’Ayuso. L’activitat de l’empresa al laboratori madrileny va ser suspesa, però el govern de la CAM aixecà la suspensió en menys de tres mesos.

Ni un euro públic a la indústria de la tortura!

A dia d’avui varis informes pericials han confirmat l’existència d’irregularitats i de maltractament dins els laboratoris de Vivotecnia. Tanmateix, encara no se li ha exigit cap responsabilitat. Ans al contrari.

Des que al juny se li alcés la suspensió d’activitats, fins a 4 ens públics han firmat nous contractes amb Vivotecnia: el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) per valor de 774.000 €; la Gerència d’Atenció Integrada d’Albacete (Castilla-La Mancha) per valor de 87.000 €; la Universitat Jaume I de Castelló per valor de 48.000 €; i ara també la UB[1]. La impunitat de Vivotecnia és flagrant i les administracions públiques segueixen atorgant-la contractes milionaris! A més, recentment hem conegut que Vivotecnia manipula els resultats de les proves per a passar a fer assajos dels fàrmacs directament amb persones. És una autèntica vergonya!

El maltractament animal és una praxis habitual en la indústria farmacèutica i biotecnològica. Evidentment, utilitzar els animals per a tot tipus de proves de les que no se’n saben les conseqüències és una cosa cruel i avorrible. Però la majoria d’empreses fins i tot vulneren la legislació vigent sobre el benestar dels animals mantenint-los confinats en condicions d’aïllament i tortura extremes. Aquesta és una pràctica molt lucrativa per les empreses, que ingressen cada any milions d’euros sobre la base del sofriment aliè. Així funciona el capitalisme. La destrucció del planeta que duen a terme les principals multinacionals n’és un altre exemple. Com sempre, sota aquest sistema només es tenen en compte els beneficis multimilionaris per a un grapat, amb independència que sigui a costa de la vida i la salut de milers persones o animals.

No hi ha diners per incrementar les places en els estudis universitaris o per fer la universitat gratuïta, però sí que n’hi ha per subvencionar empreses de torturadors. La Universitat de Barcelona i el Govern de la Generalitat no poden ser més còmplices d’aquesta barbàrie. La UB ha de trencar immediatament el contracte amb Vivotecnia!

Per una universitat pública, gratuïta i respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal!

Totes i tots a la manifestació!

 

Notes

[1] “Vivotecnia firma un millón en contratos públicos tras el vídeo con vejaciones a animales”. El País, 03/12/2021


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01