Les darreres setmanes ha estat notícia en els mitjans de comunicació estatals el cas Palma Arena i un dels seus més famosos protagonistes, l'expresident de les Illes balears i exministre de Medi ambient en l'època de José María Aznar, Jaume Mates.
El cas Palma Arena s'inicia a l'agost de 2008 i en ell hi ha imputades una trentena de persones, la majoria alts càrrecs polítics i tècnics del PP.
El procés d'instrucció del cas s'inicia gràcies a una denúncia anònima en la qual assegura que el velòdrom que al principi anava a costar 48 milions d'euros va acabar costant més del doble, 100 milions d'euros i que aquest fet coincideix amb un augment del patrimoni de Mates que no podia ser justificat legalment.
La Fiscalia acusa també a Mates d'haver rebut suborns, pagaments amb diner negre i d'haver enganyat a l'Agència Tributària. Així com també es va investigar el palau situat en el centre de Palma i adquirit per una irrisòria suma de diners per Mates, conegut popularment com “el palacete”.
La imputació de tots aquests delictes podria suposar més de 24 anys de presó per a Mates. El jutge va imposar una fiança de 3.000.000 milions d'euros que Mates aconseguir pagar misteriosament en unes hores, acudint a amics banquers que li devien favors. En aquest “préstec” s'ha vist implicada la Caixa Valenciana i el Col·legi d'Arquitectes qui suposadament va actuar com intermediari.
Aquest cas de corrupció surt a la llum al calor de l'alarma creada per la trama Gürtel i altres causes delictives que impliquen a membres del PP al llarg de la geografia de l'Estat espanyol.
La resposta de l'executiva del PP davant els escandalosos casos de corrupció ha estat un sospitós silenci i mirar cap a un altre costat, posant de manifest una vegada més per a qui governa i quins interessos defensa la dreta.
El cas maquillatge, l'operació voltor i la crisi de govern balear
Des de fa més de mig any, la societat balear no cessa de veure com un darrera altre surten a la llum distints casos de corrupció on els seus protagonistes s'apropien de diners públics amb total impunitat.
Des del cas Andratx, Rodrigo de Santos, el cas voltor i un llarg etc., s'han tingut multitud d'exemples d'escàndols financers en els quals s'han vist implicats polítics de l'anterior legislatura composta per PP-Unió Mallorquina. Un dels últims casos que implica a alts càrrecs d'Unió mallorquina, el cas maquillatge, ha suposat una greu crisi en l'actual govern balear.
Unió Mallorquina va passar a formar part de l'actual govern balear a l'entrar en coalició amb el PSOE i el Bloc. UM és un partit de dretes de caràcter nacionalista que sol tenir la clau en les eleccions autonòmiques oscil·lant en la coalició entre la dreta i l'esquerra segons el seu interès.
El cas maquillatge va treure a la llum com María Antonia Munar, presidenta del Parlament va lliurar a Miquel Nadal (ex vicepresident del Consell de Mallorca) 300.000€ de UM per a comprar la productora Video-U a qui se li concedia el gruix de la graella de programació de la Televisió de Mallorca, obtenint beneficis milionaris personals en l'anterior legislatura.
L'Operació Voltor investigà la trama de corrupció des de l'Institut d'Estratègia Turística a través del qual s'ha desviat fons públics a persones i empreses afins a Unió Mallorquina. El Inestur, gestionat des de la Conselleria de Turisme, estava en mans de UM abans que el passat 5 de març aquesta formació fora expulsada de l'Executiu autonòmic, trencant-se el Pacte de govern.
L'Operació Voltor es va deslligar el passat mes de febrer amb la detenció de nombroses persones i alts càrrecs del Govern Balear. Així, en aquesta operació van ser detinguts l’exconseller de turisme, l'expresident de UM, l'exdirector general de Promoció Turística del Govern Balear, el comptable de UM, l’exgerent del Inestur i exdirector general de Qualitat Ambiental, l'empresari de la comunicació, entre altres. Se'ls han imputat els delictes de malversació de fons públics i frau.
El passat 5 de març s'anuncià per part de l'executiu balear l'expulsió de UM del pacte de govern. El PSOE passa a governar en minoria amb el Bloc. El president del govern balear Francesc Antich (PSOE) argumenta aquesta mesura com necessària per a garantir la transparència de la gestió pública. Va anunciar també la reducció de conselleries i la reestructuració de l'executiu per a governar en minoria amb el Bloc.
El PP amenaçà amb convocar eleccions anticipades, això va suposar una discrepància dins el PSOE ja que hi ha un sector que veuen el perill d’aquesta jugada del PP per la pèrdua de confiança de la seva base social en els dirigents i partits polítics i l’abstenció que això pot suposar a les properes eleccions.
El descontentament social s'aguditza a “l’Illa de la Calma”
Les Illes Balears és una de les comunitats on la crisi ha copejat amb més força, amb una economia basada fonamentalment en l'hostaleria i el sector immobiliari ha passat d'un alt nivell d'ocupació a una alta taxa d'atur situant-se en un 12’32%.
El creixent descontentament de la societat balear es va posar de manifest una vegada més el passat 20 de març en una manifestació convocada per la Plataforma per la Dignificació de la Democràcia i contra la Corrupció, integrada per unes 120 entitats cíviques, culturals, veïnals i ecologistes de l’illa. Aquesta manifestació va ser la tercera contra la corrupció i va comptar amb més de 3500 assistents.
És vergonyós veure com uns pocs s'apropien d'escandaloses quantitats de diners públics, mentre els treballadors hem de sofrir les retallades de pressupost per a serveis públics com l'educació, sanitat,... i la pèrdua de les nostres condicions laborals amb l'argument que no hi ha diners i que tots hem de fer costat per fer front a la crisi. La crisi no l’hem de pagar els treballadors, sinó els seus responsables, els capitalistes.