El parlament escocès votarà la setmana que a favor de convocar un segon referèndum sobre la independència. Amb la majoria dels parlamentaris a favor de la independència la votació és una formalitat. La data del referèndum no està clara. Nicola Sturgeon ha dit que podria celebrar a la tardor de 2018 o a la primavera de 2019. No obstant això, un referèndum legalment vinculant no es pot celebrar sense l'acord de Westminster.

La primera ministra tory, Theresa May, té tres opcions. La primera és una negativa rotunda a la celebració del referèndum. La segona és acceptar-però retardar el moment fins després que hagin conclòs les negociacions del Brexit. I la tercera opció és acceptar la data proposada per la direcció de l'SNP (Partit Nacional Escocès).

Per què ara?

El SNP va retardar la convocatòria del referèndum fins després de la votació del Brexit, en gran mesura a causa de que la proporció de vot roman inalterable, fins i tot ara al NO manté un avantatge de 52% a 48%. Tot i que Escòcia va votar el 62% -38% a romandre a la UE.

Els dirigents de l'SNP han fet uns esforços enormes per arribar a un acord sobre el Brexit amb Theresa May. En essència, el govern escocès accepta que Escòcia surti de la UE, mentre ells o la Gran Bretanya en general segueixin tenint accés al mercat únic. Fins al moment la seva sol·licitud ha estat rebutjada.

Com va comentar Nicola Sturgeon en el seu discurs el 13 de març, "Donaré els passos necessaris per assegurar que Escòcia tingui possibilitat d'elecció al final d'aquest procés. L'opció de continuar a Gran Bretanya en un Brexit dur o convertir-se en un país independent amb capacitat d'assegurar-se una relació real d'iguals amb la resta de Gran Bretanya i amb les nostres pròpies relacions amb la UE ".

El moment de l'anunci de Sturgeon va ser triat deliberadament per coincidir amb el pla de Mai de aplicar l'Article 50, l'inici de les converses formals sobre el Brexit amb la UE. És probable que comencin a finals de març.

En part, la convocatòria d'un nou referèndum és la continuació de l'estratègia de l'SNP dissenyada per arrencar concessions a Theresa May sobre l'accés al mercat únic i l'anomenat "Brexit suau". Està més en la línia dels interessos generals del capitalisme britànic que, irònicament, Sturgeon reflecteix més fidelment que el partit tradicional de les grans empreses britàniques, els tories.

Se celebrarà el referèndum?

En aquest moment és probable que segueixi endavant la convocatòria del segon referèndum. No obstant això, Sturgeon va fer el següent comentari en el seu discurs: "Fins i tot en aquest moment tardà, no tanco la porta a noves converses perquè el govern britànic canviï d'opinió i decideixi acceptar les nostres propostes".

En altres paraules, si es dóna una combinació de factors, com l'inici de converses per suavitzar una Brexit dur, llavors és possible que no hi hagi referèndum.

Si la direcció dels tories opta per negar-se a un segon referèndum, això avivaria les tensions nacionals i alimentaria el suport a la independència, introduint un nou element explosiu d'inestabilitat en una situació política ja volàtil.

La votació asimètrica del Brexit que hi va haver a Escòcia, Irlanda del Nord (la majoria de catòlics a favor de continuar mentre els protestes triaven sortir) i Londres favorable a romandre a la UE, és un problema important per a la classe capitalista.

Després del discurs de Nicola Sturgeon, han augmentat les peticions de Gerry Adams i el Sinn Féin de fer una "enquesta" sobre la unificació d'Irlanda. Un referèndum d'aquest tipus al nord ràpidament es convertiria en un enfrontament sectari. Per aquesta raó el nostre partit germà a Irlanda no dóna suport a aquesta demanda i defensa una sortida que unifiqui a la classe obrera, catòlica i protestant, nord i sud.

Una posició socialista

El Partit Socialista d'Escòcia donarà suport crític al vot a favor de la independència, com ja va fer en el referèndum de 2014. L'objectiu de les nostres crítiques és la direcció de l'SNP que promou i defensa els interessos de les grans empreses mentre apliquen retallades a Escòcia . En la seva visió d'una Escòcia independent no fan res per acabar amb els horribles nivells de baixos salaris, desigualtat i pobresa arrelats en un sistema basat en el  benefici.

En contrast a una Escòcia per l'1% defensem una Escòcia socialista independent. Estem a favor de la propietat pública, la redistribució de la riquesa i el final de la privatització. Un salari decent de 10 lliures l'hora sense exempcions i un programa massiu d'inversió en serveis públics que reverteixi l'impacte de l'austeritat. Això només és possible amb una política socialista i amb la creació d'un partit de masses de la classe obrera que lluiti per elles.

A més, una Escòcia socialista independent buscaria forjar relacions estretes amb una Anglaterra, Gal·les i Irlanda socialistes com un pas cap a una Europa socialista. Aquesta confederació socialista hauria de ser, per descomptat, voluntària i democràtica, sense ni una mica d’obligatorietat. En un segon referèndum el tema central hauria de ser la UE dels empresaris, el paper de l'SNP a dur a terme l'austeritat tory, el gir de l'economia i en general a la dreta dels líders del SNP, permetent que s'obri un gran espai a l'esquerra dels nacionalistes. Una campanya socialista a favor de la independència pot aconseguir un suport significatiu. Participarien els sindicats, grups de sindicalistes, organitzacions socials i altres per forjar aquesta alternativa.

El Brexit

En 2014 es calcula que unes 400.000 persones que van recolzar la independència van votar a favor d'abandonar la UE. El Partit Socialista d'Escòcia i la Coalició de Sindicalistes i Socialistes Escocesos (TUSC), que inclou al sindicat del transport RMT, va defensar la ruptura amb les grans empreses que dominen la UE.

Vam fer campanya per una alternativa internacionalista i antiracista, a favor d'una Europa socialista. Amb relació al Brexit estem a favor d'abandonar la UE amb una política que avanci en els interessos de la classe obrera. Per exemple, la renacionalització de tots els serveis de transport privatitzats, sectors com el gas, l'electricitat, el servei postal i tots els serveis de l'aigua. En contra de tots els tractats de la UE que imposen la privatització i la política neoliberal. Lluitem per acabar amb la salvatge explotació dels treballadors migrants pels empresaris, per l'ocupació i drets sindicals per a tothom.

Exigim el final de la frontera europea i el tracte brutal als refugiats, el dret dels ciutadans de la UE i altres a viure i treballar a Escòcia i Gran Bretanya. Es inevitable que la UE i el Brexit siguin una qüestió clau en el segon referèndum d'independència i eix central de la campanya del SNP. El laborisme escocès i erròniament Jeremy Corbyn, faran campanya contra la independència. Això només pot portar a noves pèrdues del Partit Laborista a Escòcia entre la classe obrera.

El Partit Socialista d'Escòcia i el TUSC escocès es mantindran ferms en la lluita per una política socialista i anti-austeritat en les eleccions municipals de maig de 2017. Aquestes eleccions poden ser una plataforma important per a la construcció d'una oposició poderosa de la classe obrera i socialista als tories, l'SNP i a la política pro capitalista del laborisme escocès.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01