Els treballadors lluiten per reprendre el control de l’empresa i la campanya s’estén         

L’empresa Cipla de Joinville (Santa Catarina – Brasil) fa gairebé cinc anys s’ha mantingut sota control dels seus mil treballadors. Això ha estat així després de quatre marxes a Brasília i de diferents mobilitzacions contra les amenaces de tancament de la planta. I també després de les temptatives d’acord amb òrgans públics en relació als deutes heredats dels antics amos. Malgrat tot això, el jutge federal Dr. Oziel Francisco de Souza va decidir col·locar un interventor en el lloc del Consell de Fàbrica elegit pels treballadors en assemblea, basant-se en una acció promoguda per l’INSS (que depèn del Ministeri de Providència) i enviant una força armada de 150 membres de la Policia Federal (que depèn del Ministeri de Justícia).        

Tot el Consell de Fàbrica i alguns treballadors escollits a dit per l’interventor Rainoldo Uessler van ser acomiadats per carta i els han impedit entrar a la Cipla. Els que s’han quedat a l’empresa treballen sota un règim de terror, amb vigilants armats circulant i assetjant els treballadors –que tenen por de perdre els seus llocs de treball. A més d’això, en menys d’una setmana, l’interventor ja ha augmentat la jornada a vuit hores per dia, quan els mateixos treballadors l’havien reduït a 30 hores setmanals en l’acord col·lectiu històric firmat per la CNQ/CUT el 2006. La decisió del jutge autoritza a més el “sanejament” de l’empresa, el que pot dur-la al tancament.        

La resposta ha estat immediata. Un campament s’ha format davant de la Cipla amb els acomiadats i els que donen suport al moviment de les fàbriques ocupades. Una campanya nacional i internacional anomenada “Traieu les mans de la Cipla” que cada cop té més seguidors reclamant la fi de la intervenció judicial-militar en l’empresa i per la reincorporació dels treballadors acomiadats.        

Acte al davant de l’empresa i campanya internacional        

A més a més, avui (13 de juny), una manifestació en el canvi de torns ha reunit a centenars de persones, de diverses entitats i moviments socials, incloent-hi una delegació internacional. Entre les representacions nacionals, destaquen la de la Federació Nacional dels Ferroviaris (i els seus sindicats, com el de Bauru, MT, MS, SE, BA, Tubarao i PR), la CUT-Santa Catarina, Sintrasem, Sind Texteis i Rodoviarios de Blumenau, Sind Quim do Vale dos Sinos (RS), treballadors de l’Ellen Metal (Caieiras/SP), MST, MTST, estudiants i empleats de USP, entre d’altres.D’Argentina, Eduardo Murua, del Moviment Nacional d’Empreses Recuperades, va expressar la seva solidaritat. Del Paraguai, César Gonzáles, va representar dues fàbriques sota control obrer i va transmetre el suport de la CUT-Autèntica. De Veneçuela, Franciso Rivero, va portar un missatge de solidaritat del Freteco (Frente de Empresas Tomadas y en Cogestión) i va avisar que el govern del president Hugo Chávez no mantindrà l’acord comercial que hi ha entre la Pequiven (estatal del sector químic) i la Cipla, si l’empresa brasilenya roman sota intervenció judicial.La campanya internacional també s’estèn a la Gran Bretanya, Grècia, Dinamarca, Mèxic, Espanya, Àustria, Bèlgica i Alemanya, a on s’han fet visites a les ambaixades brasilenyes demanant una solució que atengui els treballadors. En breu, d’altres ambaixades seran visitades per la campanya.        

Vegi més a www.marxist.com i segueixi el dia a dia de la lluita contra la intervenció a la Cipla pel blog www.tiremasmaosdacipla.blogspot.com i continuïn enviant mocions perquè parin les amenaces contra les fàbriques ocupades.