Balanç del Govern de CFK
La irrupció d'aquest sector del peronisme després de la crisi de desembre de 2001, més coneguda com El Argentinazo, forma part d'un procés global de fort gir a l'esquerra del que participen altres països del continent, i que a l'Argentina va cristal·litzar com a conseqüència del col·lapse econòmic després dels successius governs peronistes de dretes (Carlos Menem) i radicals (Fernando de la Rúa). Primer amb Nestor, i des de 2007 amb Cristina Kirchner (CFK), els governs peronistes s'han sostingut amb un gran suport a les urnes: si el 2007 va obtenir el 45,29% dels vots, el 2011 va obtenir el 54,11%, el major suport a un partit des de les eleccions presidencials de 1973 guanyades per Perón. Com s'explica aquest suport massiu entre una majoria de la població treballadora?
Després d'anys de privatitzacions massives d'empreses públiques, destrucció del teixit industrial, atur i inflació galopant, i arrossegant la vergonya de lleis que van deixar en la impunitat als responsables de les tortures i desaparicions sota la dictadura militar, els governs kirchneristes van combinar reformes socials i mesures de reparació per a les víctimes de la repressió i els familiars dels assassinats. Van ser declarades nul·les tant les lleis de Punt Final i Obediència deguda, així com els indults que els governs de Alfosin i Menem van dictar; es van tornar a reobrir els judicis contra alguns dels comandaments militars més destacats, i es van aprovar compensacions econòmiques als familiars i el reconeixement moral d'una generació de militants que va ser exterminada. La memòria de milers d'activistes va ser rehabilitada després d'una època de silenci vergonyós. Es pot comparar l'actitud del Kirchnerisme amb el que ha passat a l'Estat espanyol després de la caiguda de la dictadura franquista. No és difícil d'entendre que aquestes decisions provoquessin l'entusiasme entre milions de treballadors i joves. El moviment de resistència contra la dictadura, especialment les Mares de Plaça de Maig amb Hebe de Bonafini al capdavant, es va convertir en un ariet propagandístic de CFK.
Durant els seus dos mandats, CFK també va desplegar una agenda reformista important: lleis com l'assignació universal per fill, per a les famílies més desfavorides; la recuperació per l'Estat de les pensions i el seu increment constant, així com l'accés de centenars de milers de jubilats a medicaments gratuïts, va marcar una profunda diferència amb els governs anteriors. Es van posar en marxa plans d'habitatge social de la qual es van beneficiar els sectors més afectats i en condicions de marginalitat, i es va augmentar la cobertura de la seguretat social fins arribar a més de cinc milions de treballadors. Malgrat les estridents campanyes de la dreta i els seus mitjans de comunicació, és un fet que entre 2007 i 2014 s'ha reduït notablement la pobresa i la indigència (els índexs a l'Argentina són els més baixos de l'Amèrica Llatina). Aquest conjunt de factors, unit al suport públic de CFK a la revolució bolivariana, als governs de Correa i Morales, a les seves trobades amb Fidel i Raúl Castro, a les seves declaracions contra les exigències de l'FMI, es va guanyar el suport de sectors amplis de la classe obrera i la petita burgesia, i entre la joventut despertada a la política en aquests anys.
Per descomptat, l'estratègia d'aquest peronisme "progressista" ha generat contradiccions d'un altre tipus que cal reconèixer i subratllar. Seguint la tradició, CFK s'ha recolzat en la burocràcia de la CGT (Confederació General del Treball) i la CTA (Confederació de Treballadors de l'Argentina) per mantenir la pau social i combatre al sindicalisme classista i revolucionari; el mateix es pot dir pel que fa a l'aparell de l'Estat, utilitzat per reprimir els moviments de protesta que es sortien dels límits imposats per l'aparell peronista, i que ha desenvolupat els seus propis interessos i tendències criminals. La implicació de policies, militars i jutges al narcotràfic, la delinqüència a gran escala i l'assassinat d'activistes socials no ha deixat d'estendre en aquests anys.
Tot i que els governs de Néstor i Cristina Kirchner ni van trencar amb la lògica de l'economia de mercat, ni la seva política va afectar substancialment el procés d'acumulació capitalista, és una evidència que no sintonitzaven amb els interessos de l'oligarquia tradicional, vinculada estretament a l'imperialisme nord-americà. En l'ideari d'aquest peronisme està molt arrelada la idea de la "sobirania productiva", per aquest motiu les actuacions per recuperar empreses privatitzades i animar un aparell industrial "fort", fossin rebuts amb hostilitat pels sectors decisius de la burgesia financera, industrial i agrària, acostumades a un model parasitari i especulatiu que va tenir el seu corol·lari més clar en la venda a preu de saldo dels béns públics sota governs de Menem, en la fugida massiva de capitals de 2001 i en l'esclat de la crisi del corralito.
Agrupats políticament en la dreta més salvatge, i recolzats en una potent escuderia mediàtica, aquests sectors van declarar una guerra sense quarter a CFK promovent tot tipus de vagues patronals, sabotatges polítics i mobilitzacions de carrer. No ha faltat tampoc una virulenta campanya internacional que per moments ha pintat a CFK com una amenaça més perillosa per a la democràcia occidental que el mateix Chávez. Per enfrontar la forta oposició d'aquests sectors, des del govern s'ha hagut d'apel·lar a les masses i utilitzar un discurs calculadament progressista, recorrent reiteradament a la defensa de la "sobirania nacional" encara que mai s'ha plantejat definir el seu programa com revolucionari o socialista .
Distorsions polítiques
La revolució és la comare de la història, va assenyalar Marx, i encara que és cert que l'Argentinazo en 2001 no va conduir a la presa del poder per part de la classe obrera, va deixar a la burgesia i els seus representants polítics tradicionals descompostos i desorientats. Sota una forta crisi de legitimitat, amb una gran pressió del moviment de masses, es poden produir tot tipus de distorsions en la vida política d'un país. Arribat un moment apareix un cert empat en la lluita de classes, i l'excepcionalitat de les circumstàncies pot empènyer a determinats elements burgesos i petit burgesos a elevar-se per sobre de la nació, i recolzant-se en les masses promoure una sèrie de mesures progressistes que xoquen amb els interessos immediats de la classe dominant. Vista des d'una perspectiva general aquesta política ha contribuït a l'estabilització temporal de la situació. CFK i el nucli que l'acompanya en l'aparell peronista ha aconseguit mantenir-se al poder oscil·lant entre les classes, i mitjançant una agenda reformista assegurar una restauració provisional de l'equilibri social, trencat dramàticament al desembre de 2001.
La tendència que representa CFK, i el seu miratge de capitalisme modern, productiu, sobirà i popular, s'ha beneficiat circumstancialment l'auge del preu de les matèries primeres (en particular de la soja, el gas i el petroli), lligat a la forta demanda del mercat xinès. Aquestes condicions econòmiques favorables van permetre al govern fer concessions als treballadors, sense tocar interessos clau dels capitalistes i donar-se cert respir durant més d'una dècada. Però la situació ha canviat bruscament.
En els últims anys la pressió dels capitalistes es va enfocar a garantir que CFK no tornés a presentar-se a la reelecció i obrir així la via a un govern més d'acord als seus interessos. L'ofensiva va refermar en 2014 davant la possibilitat que CFK pogués reformar la constitució i tornar a optar a un nou mandat, es va reforçar amb la campanya que va aixecar al grup Clarín (el principal monopoli mediàtic del país) contra l'aprovació de la llei de mitjans , i es va perllongar en 2015 amb el conflicte desencadenat pel pagament del deute dels fons voltors i el fosc assassinat del fiscal Nisman.
Quina va ser l'actitud de Cristina Kirchner davant la pressió de la dreta? Encara desafiant en alguns moments, al final va decidir fer-se a un costat. Els resultats de les eleccions legislatives de 2013, en què el Front per a la Victòria no va superar els 2/3 dels congressistes que permetien la reforma constitucional, sumat a l'hematoma cerebral pel qual va ser operada i la va apartar uns mesos de l'activitat política , van acabar per treure a CFK de la presidència i col·locar com a candidat presidencial al governador de Buenos Aires, Daniel Scioli, molt més permeable a les exigències de la patronal i el capital financer per emprendre la política d'ajustos i retallades socials.
El Front d'Esquerra i els Treballadors (FIT)
Durant tota una època històrica, la classe obrera argentina es va expressar a través del moviment peronista (Partit Justicialista) i va patir les conseqüències de no tenir una representació de classe independent, marxista i revolucionària. El desenvolupament d'un potent aparell sindical lligat al justicialisme, una política de reformes socials i serveis públics, i una demagògia nacionalista, va permetre el desenvolupament d'un fenomen polític particular que, enfrontat en nombroses ocasions a l'oligarquia del país, a l'aparell de l'Estat i l'Exèrcit, va controlar al seu torn el nervi revolucionari de les masses per descarrilar-lo en els moments decisius. Per descomptat, l'actitud sectària de l'estalinisme (que per combatre a Perón no va dubtar a aliar-se a la dreta "goril·la), i també de la majoria de les organitzacions que es reclamaven de l'esquerra revolucionària, va contribuir a mantenir la influència del peronisme al moviment obrer argentí.
L'esclat de l’Argentinazo i la crisi del règim burgès, al costat dels processos que estaven tenint lloc al continent (la revolució bolivariana, el triomf d'Evo Morales i de Rafael Correa, de Lula ...) va oferir la possibilitat que el peronisme d'esquerres , o almenys el corrent que es reclama d'aquesta tradició, es farà pujar al poder. En aquests anys l'esquerra lligada a l'estalinisme, el PCA i els seus satèl·lits, es van dissoldre en diferents aventures polítiques o van acabar a les files del kirchnerisme amb una posició completament acrítica. Altres organitzacions, provinents dels diferents agrupaments en què es va dividir el trotskisme argentí, van avançar gràcies a les lluites deslligades per l’Argentinazo i que van tenir la seva expressió en els moviments piqueteros o conflictes obrers molt radicalitzats.
A hores d'ara la situació ha començat a ser molt més favorable per aixecar una alternativa d'esquerres, de classe i revolucionària. Per descomptat que milions de treballadors i joves votaran al Front per a la Victòria i al seu candidat Scioli, que segueix representant per a una majoria el vot útil davant de la dreta. Però és molt simptomàtic del canvi que s'està operant en la lluita de classes dels avenços del Front d'Esquerres i dels Treballadors (FIT), sorgit el 2011 a partir de l'acord entre el Partit Obrer (PO), el Partit dels Treballadors Socialistes (PTS) i Esquerra Socialista (IS). En les eleccions legislatives de 2013 el FIT va aconseguir un resultat històric per a l'esquerra, 1.203.896 vots (5,32%) i 3 diputats nacionals. Des de llavors ha aconseguit representació en ajuntaments i parlaments provincials, i han encapçalat importants lluites de l'avantguarda obrera. En el cas del PTS, el seu paper dirigent ha estat clar en tot un seguit de conflictes de gran transcendència com la fàbrica FaSinPat (ex-Ceràmica Zanon posada a produir sota control dels treballadors), a la multinacional Kraft-Foods, a la Donnelley , o en la recent lluita contra els 240 acomiadaments a Lear Corporation.
En aquestes properes eleccions presidencials, que engloben també governadors, el FIT presenta a Nicolás del Caño com a candidat a la presidència, després de vèncer en les internes del FIT com a representant del PTS a la llista que encapçalava Jorge Altamira, el dirigent històric del PO. El FIT té sens dubte una gran oportunitat en aquestes eleccions per esdevenir un referent polític de la classe obrera i la joventut, trencant amb la vella política sectària que ha caracteritzat a l'esquerra trotskista a Argentina. La crisi del peronisme, les ruptures que s'estan produint entre la seva base sindical, i el gir a l'esquerra entre la joventut, obren una gran possibilitat que augmentarà en el futur si es confirmen els plans de retallades exigides per la patronal. Desempallegar-se del llast ultraesquerrà, que va portar a aquestes organitzacions a donar suport aturades contra CFK, impulsats des de la patronal o la societat agrària; diferenciar entre la base i la direcció del Kirchnerisme, entre els milions de treballadors que lluiten honestament per un canvi radical de la societat i els dirigents que exploten políticament aquesta lleialtat en benefici de la burgesia i la col·laboració de classes, és la precondició perquè la esquerra classista i revolucionària pugui avançar fermament.
L'economia és clau
En l'equació electoral hi ha molts factors en joc, però sens dubte, les perspectives per a l'economia condicionaran, i molt, la política del candidat triomfador. Argentina és completament depenent del mercat mundial com a exportador de productes agrícoles (soja i cereals, 42% de les exportacions) i matèries primeres (petroli i gas natural). Lluny de crear un model productiu "sobirà", els Kirchner van fer a l'Argentina encara més dependent com no pot ser d'una altra manera si no es trenca amb el capitalisme.
Segons l'últim informe de l'FMI, Argentina tindrà aquest any un creixement molt feble per entrar en recessió el 2016 (-0,7%); seguint les previsions de l'FMI, el PIB del Brasil es reduirà un 3% el 2015. Tenint en compte que el Brasil és el principal soci comercial de l'Argentina, i que al costat de la Xina coopten el 27% de les seves exportacions, és molt fàcil entendre les dificultats que es dibuixen a l'horitzó. Els preus del petroli han caigut un 46% en l'últim any, mentre que el dels principals metalls va retrocedir un 22%, i el dels aliments un 17%. Si a això afegim l'enduriment de les condicions financeres per als països emergents, la imminent pujada dels tipus d'interès als EUA, i la fugida de capitals cap als refugis tradicionals (Estats Units, Japó o la zona euro), les pressions de la burgesia argentina sobre el nou govern es redoblaran.
La burgesia ja està exigint la depreciació del pes. Durant el període 2002-2014 l'Argentina va acumular un superàvit comercial de 184.000 milions de dòlars, però això no tornarà a repetir-se en la pròxima dècada. Precisament la devaluació del real brasiler, un 40% en el que va d'any, i del iuan xinès, un 5%, augmenta la urgència per devaluar el pes i millorar la posició de les exportacions argentines en el mercat mundial. Però una mesura semblant es farà a costa de l'empobriment general de la població. Les masses treballadores, amb la memòria fresca dels últims anys, van a oposar una dura resistència a qualsevol intent d'ajust. La recrudescència de la lluita de classes està servit.
Perspectives electorals
Macri 6Los dos contrincants polítics de Scioli a la presidència, Sergio Massa cap de Units per una Nova Alternativa i Maurici Macri lider de Canviem i cap de govern de la ciutat de Buenos Aires no són més que variants d'una mateixa opció: la dreta. Macri representa el "goril·lisme" clàssic, als sectors oligarques àvids per lliurar encara mes Argentina al capital estranger, reprivatitzar com més sectors de l'economia millor, liquidar tots els drets aconseguits per la classe obrera en els últims anys, i emprendre un gir de 180 graus cap a polítiques d'austeritat. Massa, un personatge amb un historial reaccionari, neoliberal i connectat amb les clavegueres de l'Estat, va ser company de viatge a les files del kirchnerisme fins que la burgesia va decidir que trenqués amb ell. Evidentment, el triomf de Macri o Massa significaria un dur cop a la classe treballadora.
Les perspectives són incertes, i el discurs del candidat del Front per a la Victòria no permet frenar la dreta. En les eleccions primàries que antecedeixen a les presidencials, anomenades PAS, Scioli va obtenir el 40% dels vots, molt per darrere dels resultats assolits per CFK. El temor de Scioli és no guanyar a la primera volta i veure obligat a confrontar-se amb els vots unificats dels dos candidats de la dreta en una segona, que podrien derrotar-ho.
El discurs de Scioli, malgrat el suport de Cristina Fernández, està ple de continus gestos de complicitat als empresaris, als quals assegura mesures per esmorteir els efectes de la crisi que passarien òbviament per arrabassar drets als treballadors, retallar salaris i augmentar més encara la precarització de l'ocupació; de trucades a endurir la repressió policial, quan és més que evident que les mesures d'ampliació dels efectius policials no ha servit per reduir la delinqüència sinó per augmentar els atacs contra els activistes de l'esquerra i les lluites obreres; de culpabilització dels docents pel deteriorament de l'ensenyament públic, quan la responsabilitat és la manca de recursos, o l'ambigüitat respecte als drets dels dones i l'epidèmia de morts per violència de gènere ... Scioli va entrar de la mà de Menen a parlament nacional (Scioli va ser campió mundial de motonàutica abans de dedicar-se a la política), i després de caure aquell gravitar en l'equip de Duhalde per tornar a saltar al costat de Kirchner com a vicepresident i més tard el lloc de Governador de Buenos Aires. Scioli és sobretot un polític l'afany ha estat enganxar-se al poder passés el que passés i l'ocupés qui l'ocupés. Preguntat recentment si era de centre o dreta per un periodista va respondre que "Però què de centre, què de dreta ?, jo vaig a fer allò que és correcte".
Malgrat tots aquests factors en contra, la perspectiva d'un govern obertament dretana i neoliberal pot empènyer a les masses a votar el mal menor i que es produeixi un tancament de files al voltant de Scioli i Carlos Zannini -el candidat a vicepresident i home de confiança de Cristina Kirchner-. Molts treballadors pensessin de manera molt pràctica per tal d'evitar que es repeteixi el malson d'un govern com els de Menen, encara que Sciolli no l'hi posi gens fàcil. Però passi el que passi el 25 d'octubre la conclusió és molt clara: un període de relatiu equilibri entre les classes, creixement i reformes socials es difumina per deixar pas a una etapa molt més turbulenta.