Ara cal complir amb els treballadors i el poble!

La victòria aclaparadora d'Andrés Manuel López Obrador a les eleccions presidencials l'1 de Juliol marca un punt d'inflexió. Després de dècades de tirania priista, d'una violència militar i policial salvatge, de la privatització de sectors estratègics de l'economia i contrareformes laborals i educatives sagnants, milions de treballadors, joves, camperols, indígenes i dones hem culminat anys de lluita contra la dreta. El triomf d'AMLO i Morena és, sobretot, el fruit de la batalla incansable de tots els oprimits per a transformar la societat i acabar amb el malson del capitalisme mexicà.

Encara que a l'hora d'escriure aquest article les dades del recompte final encara no s'han fet públics, els primers resultats confirmen el triomf aclaparador d'AMLO amb un 52-53% dels vots, convertint-se en el president amb més suport de la història de Mèxic. Ricardo Anaya del PA obté al voltant del 22%, i José Antonio Meade del PRI el 16%, certificant l'ensorrament dels partits del règim.

Complir amb els treballadors i el poble

L'ambient d'eufòria entre el poble i les masses mexicanes és difícil de descriure. No és per a menys. Per això és important que els sectors més avançats i combatius de l'esquerra, del moviment obrer i els activistes socials entenguem que les pressions del gran capital, de l'imperialisme i de l'aparell de l'Estat es deslligaran sobre el nou president.

Per tal de tranquil·litzar l'oligarquia i els poders fàctics de dins i fora de Mèxic, AMLO ha insistit durant la campanya que no tenen res a témer, que no emprendrendrà nacionalitzacions ni expropiacions. Però la idea que és possible un capitalisme "de rostre humà", on empresaris, especuladors i oligarques acceptin repartir els seus beneficis i reduir l'explotació del poble treballador està condemnada al fracàs. El mateix es pot dir de la intenció d'acabar amb la corrupció sense atacar els fonaments de l'ordre capitalista. L'experiència de diversos governs a Llatinoamèrica -Bolívia, Brasil, Veneçuela, Equador, Argentina...- i a Europa -com Syriza a Grècia- ens ha ensenyat molt.

Tots aquests empresaris en què AMLO confia i als quals convida a participar al seu projecte, li respondran el mateix que els seus homòlegs capitalistes a la resta d'Amèrica Llatina, Europa i del món: tens una sola opció, aplicar una política econòmica al nostre benefici, i l'únic que pots triar és fer-ho de forma voluntària o a empentes.

El triomf d'AMLO és una notícia extraordinària, però per ella mateixa no garantirà acabar amb l'explotació i la manca de democràcia. El règim mexicà no només és corrupte i cruel, té a més una llarga tradició de recórrer a la repressió més salvatge quan se sent amenaçat. Aquesta victòria només es traduirà en un canvi real per als explotats i humiliats des de la lluita i la defensa d'un programa de classe i socialista.

Prenem les paraules d'AMLO, i li assenyalem que per a acabar amb els privilegis d'una minoria, cal dur a terme una política en benefici del poble treballador, de la joventut i les dones:

• Derogació de totes les Reformes Estructurals: energètica, educativa, d'hisenda, etc.

• Renacionalització de totes les empreses i serveis públics privatitzats.

• Implementació de contractes col·lectius de treball en tots els sectors i lliure sindicalització.

• Salari mínim de $12,000 mensuals per a cobrir totes les necessitats essencials de les i els treballadors.

• Reintegració de tots els professors acomiadats per la Reforma Educativa i estabilitat laboral a tot el magisteri.

• Dret a la seguretat social, digna, gratuïta i universal.

• Ni una menys No més feminicidis! Plens drets a la comunitat LGTIB+.

• Per un programa d'escoles infantils i menjadors comunitaris a disposició de les famílies humils.

• Pel 10% del PIB a l'educació i l'impuls de la ciència i la cultura.

• Expropiació sota control dels treballadors de la banca i sectors estratègics de l'economia per a garantir el benestar de la majoria.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01